Een gps tracker voor je hond: dit moet je weten

Search
Hond met gps tracker aan tuig.

Een gps tracker voor je hond: dit moet je weten

Je hond kwijtraken is de grootste nachtmerrie van ieder baasje. Steeds meer hondeneigenaren kiezen er daarom voor om een gps tracker aan de halsband van hun hond te bevestigen. Met een tracker kan je jouw hond altijd traceren. Denk je er ook over om een gps tracker voor je hond aan te schaffen? In dit artikel geven we alle informatie die je nodig hebt.

Waarom een gps tracker voor je hond?

De voornaamste reden voor de aanschaf van een gps tracker is natuurlijk het kunnen traceren van je hond. In 2022 raakten in Nederland ruim 80.000 huisdieren vermist, waarvan een grote meerderheid katten (65.000), maar ook ruim 6.500 honden. Gelukkig worden de meeste honden (86%) weer herenigd met hun eigenaar. Mede doordat het in Nederland verplicht is om je hond te registeren en te chippen. Ook het dragen van een gps tracker vergoot de kans van het terugvinden van je viervoeter. 

Er zijn nog een aantal andere redenen om een gps tracker aan de halsband of het tuigje van je hond te bevestigen. Zo monitoren de meeste trackers ook hoeveel beweging je hond per dag krijgt en hoeveel uur hij slaapt. Daarnaast wordt de wandelroute van je hond bij veel trackers opgeslagen. Je kunt dus precies zien welke route jij (of je partner, familielid, hondenoppas, etc.) met je hond aflegt. 

Een gps tracker van tractive aan de tuig van een hond.

Hoe werkt een gps tracker voor je hond?

De meeste trackers die speciaal voor huisdieren zijn gemaakt werken met een geïntegreerde simkaart. Deze simkaart vangt signalen op van satellieten waarmee de positie van de gps tracker, en dus je hond, wordt bepaald. De nauwkeurigheid van de locatie is afhankelijk van omgevingsfactoren, maar als de omstandigheden goed zijn kan de locatie van je hond tot op enkele meters worden bepaald. Je kunt dan in de app op je smartphone zien waar je hond op dat moment is. 

Voor de meeste trackers voor honden moet je een abonnement afsluiten. Je betaalt eenmalig een bedrag voor de aanschaf van de tracker en vervolgens maandelijks of jaarlijks de abonnementskosten. Zonder abonnement werkt het apparaat niet. Er zijn ook gps trackers voor huisdieren zonder abonnement. Onderaan dit artikel zullen we deze opties benoemen. 

Hond springt grote plas in met gps tracker om.

Wat is de beste hondentracker?

Als je een gps tracker voor je hond wil afschaffen, heb je meerdere opties. Hieronder zetten we de meest populaire gps trackers voor huisdieren voor je op een rij.

  • Tractive (met abonnement); Bij Tractive kan je zowel een tracker voor je hond als kat aanschaffen. Het apparaatje werkt met een handige app, waarmee je jouw hond kunt volgen, maar ook zijn activiteiten kunt monitoren. De tracker is waterdicht, dus je hond kan er gewoon mee zwemmen. De gps tracker van Tractive kost €49,99 en het goedkoopste abonnement is €5 per maand (prijzen oktober 2023).
    Onze ervaring met tractive: wij gebruiken de tracker van Tractive al een aantal jaar en zijn zeer te spreken over het apparaat. We laten de tracker continu aanstaan en hoeven ‘m maar één keer per tien dagen op te laden. Het is een fijne gedachte om onze hond altijd te kunnen traceren. De app heeft veel extra functies maar die gebruiken wij eigenlijk niet. Goed om te weten: je kunt Tractive Care toevoegen aan je abonnement. Je krijgt dan zonder gedoe een nieuwe tracker toegestuurd als ie kapot, gestolen of verloren is. Wij hebben al twee keer van deze service gebruikt gemaakt en dat verliep snel en netjes. Al met al vinden wij de tracker van Tractive een aanrader.
  • Weenect (met abonnement); Ook Weenect biedt trackers aan voor honden én katten. De tracker voor honden is, naar eigen zeggen, op dit moment de kleinste gps tracker voor honden die er bestaat (met realtime gps-lokalisatie en zonder afstandslimiet). Ook deze tracker heeft verschillende extra functies, zoals activiteitsmonitoring en een geluidsignaal om aan de recall van je hond te werken. De gps tracker van Weenect kost €49,99 en het goedkoopste abonnement is €4,16 per maand (prijzen oktober 2023).

Hond met gps tracker om in het bos.

  • Dogtrace (zonder abonnement); Ten alle tijden weten waar je hond is, maar niet vastzitten aan een abonnement? Dan is een tracker van Dogtrace een optie. Deze robuuste gps tracker werkt met behulp van radiofrequentie. Op de ontvanger kan je zien waar je hond zich bevindt. Deze tracker is ontwikkelt voor jagers en hierdoor minder geschikt voor alledaags gebruikt tijdens het wandelen met je hond. De gps tracker van Dogtrace (GPS X20) kost €395,95 (prijzen oktober 2023).
  • Apple AirTag (zonder abonnement); Ook de AirTag van Apple (€39, oktober 2023) wordt door hondeneigenaren gebruikt om hun honden te traceren. Het apparaat werkt zonder abonnement, heeft een zeer lange batterijduur en is klein en licht. Best handig dus! Toch is het gebruik van de AirTag als tracker voor je hond niet ideaal. Het apparaat is namelijk niet voorzien van gps en werkt alleen goed als er andere Apple-apparaten in de buurt zijn. De kans dat je jouw hond niet kunt traceren in een rustig losloopgebied is dus groot. Bovendien heeft Apple meerdere keren aangegeven dat AirTags bedoeld zijn voor het lokaliseren van spullen en niet van huisdieren.

Zo nu weet je alles over een gps tracker voor je hond. Heb je nog vragen of wil je jouw ervaring met een hondentracker delen? Laat een reactie achter onder dit artikel.

Beeld: Hondtrainen.nl / Depositphotos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven