De pomsky: alles over deze schattige kruising

Search
Pomsky loopt in hondenpark.

De pomsky: alles over deze schattige kruising

Heb jij wel eens van de pomsky gehoord? Deze schattige kruising heeft in een korte tijd de harten van een groot aantal hondenliefhebbers veroverd. In dit artikel vertellen we je meer over de ‘mini-husky’.

De pomsky is een kruising tussen een Siberische husky en dwergkees, ook wel de pomeriaan of pomeranian genoemd. De kruising is zo’n tien jaar geleden ontstaan in de Verenigde Staten en is daar bijzonder populair. Ook in Nederland lopen er steeds meer van deze pluizige viervoeters rond.

Karakter

De pomsky is een kruising en geen officieel erkend ras. Er bestaat dus geen rasstandaard waarin staat over welke karaktereigenschappen deze hond moet beschikken. Aangezien er niets gereguleerd is, willen pomsky’s nog wel eens van karakter verschillen. Het ligt er ook maar net aan welk ras bij een pomsky pup de boventoon voert. Er valt in grote lijnen wel iets over het karakter van deze populaire kruising te zeggen, maar bedenk dus wel dat elke pomsky uiteindelijk verschillende karaktereigenschappen heeft.

De Siberische husky en dwergkeeshond zijn beide actieve hondenrassen. Je bent er dus van verzekerd dat je met een pomsky een actief hondje in huis haalt. Doorgaans is de pomsky een vrolijke en aanhankelijke hond. Hij kan vaak goed overweg met kinderen en kan dus prima als gezinshond gehouden worden. Laat je niet door het schattige uiterlijk van de pomsky misleiden, want deze viervoeter kan behoorlijk ondeugend en eigenwijs zijn. Pomsky’s worden ook vaak omschreven als leergierig en vinden het dus leuk om nieuwe dingen te leren. Je kunt de hond bijvoorbeeld diverse trucjes aanleren of een hondensport met hem beoefenen. Als de pomsky een paar trucs kent, zal hij af en toe een showtje weggeven om de aandacht te trekken. Aandacht vindt hij namelijk fantastisch.

Hoe de hond tegenover vreemden is, hangt een beetje af van welk ras dominant is in de pomsky. Pomeranians staan bekend als echte waakhonden die veel blaffen, terwijl de Siberische husky juist erg open staat voor vreemden en ze vaak vriendelijk verwelkomt. Overigens betekent dit niet dat een Siberische husky een hele stille hond is. Husky’s staan erom bekend erg vocaal te zijn en ‘praten’ graag. Ook pomeranians houden wel van een babbeltje, dus ga er maar vanuit dat de pomsky veel van zich laat horen.

Uiterlijk

De pomsky is een kleine tot middelgrote hond. Per nest kan de grootte van de honden verschillen. Hoe groot een pomsky puppy wordt, is ook deels afhankelijk van de generatie van de hond. De eerste generatie (F1) is het resultaat van de kruising van een Siberische husky (teef) en pomeriaan (reu). Als twee pomsky’s uit de eerste generatie met elkaar worden gekruist, krijg je de tweede generatie (F2), enzovoorts.

Soms wordt een hond van de eerste of tweede generatie weer gekruist met een volbloed Siberische husky of pomeriaan. Deze generatie wordt dan F1B of F2B (et cetera) genoemd. Ook dit heeft invloed op de grootte van de pups. Omdat pomsky’s zo verschillen, is het moeilijk te voorspellen hoe groot en zwaar een pup precies wordt. De meeste pomsky’s zijn tussen de 5 en 18 kilo en hebben een schofthoogte van 25 tot 45 centimeter.

Pomsky’s komen voor in diverse kleuren en ook de kleur van de iris kan verschillen (bruin of blauw of een combinatie van beide kleuren). De pomsky heeft een dikke, dubbele vacht met rechtopstaande oren. Hoeveel de pomsky verhaart, verschilt per hond, maar verharen doet deze viervoeter sowieso. Als je niet overal in huis haren wenst te vinden, dan is de pomsky wellicht geen goede match. Op zoek naar een hondenras dat nauwelijks verhaart? Lees dan dit artikel.

Pomsky puppy kopen

Er zijn in Nederland inmiddels een aantal pomsky fokkers te vinden. Voor een pomsky puppy betaal je op het moment (2021) zo’n een kleine drieduizend euro. De kosten voor de pup zijn mede zo hoog, omdat de voortplanting bijna altijd plaatsvindt met behulp van kunstmatige inseminatie.

Als je van plan bent een puppy aan te schaffen, is het aan te raden om altijd langs te gaan bij de fokker en de ouderdieren te ontmoeten. Ook is het belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Adobe Stock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven