Deze honden verharen niet (of nauwelijks)

Zoek
Haren van een hond.

Deze honden verharen niet (of nauwelijks)

Honden zijn ontzettend lieve en leuke huisdieren, maar er is één nadeel: ze verharen (zeker in de rui) veel. En of je nu allergisch bent of niet: overal hondenharen vinden in je huis kan best vervelend zijn. Gelukkig hoeft dit nadeel je er niet van te weerhouden om een viervoeter in huis te nemen. Er zijn namelijk ook een aantal hondenrassen die (vrijwel) niet verharen. We zetten er een paar op een rij.

Eén ding moet je voorafgaand aan het lezen van dit artikel weten: niet-verharende honden bestaan niet. Alle honden verliezen haren, maar deze hondenrassen verharen wel aanzienlijk minder dan andere hondenrassen.

Bichon frisé

Dit hondenras ziet er niet alleen aandoenlijk uit, maar is doorgaans ook nog eens sociaal, vriendelijk en intelligent. De bichon frisé is een echt gezelschapshondje en voelt zich helemaal thuis in een gezin.

De bichon frisé verhaart nauwelijks, maar heeft wel veel vachtverzorging nodig. De vacht moet regelmatig uitgekamd en bijgeknipt worden. Een voordeel is dan wel weer dat de vacht vrijwel reukloos is.

Ook andere honden uit de Bichon-groep verharen weinig, zoals bijvoorbeeld de havanezer, maltezer en het leeuwhondje.

Cairn terrier

De Cairn terrier is een hondenras met een vrolijk karakter en staat erom bekend een tikkeltje eigenwijs te zijn. Cairn terriers zijn hele intelligente en actieve honden. Ze zijn prima in staat om gehoorzaamheidsoefeningen te leren en uit te voeren, maar de vraag is ook of ze er zin in hebben. Een hondje waar veel geduld voor nodig is dus.

De cairn terrier verhaart wel, maar niet zo erg dat je hele bankstel en kleding onder de hondenharen zullen zitten. Cairn terriers zijn ruwharige honden waarvan de meeste dode haren in de vacht blijven hangen. Het is daarom belangrijk om de vacht minimaal twee keer per jaar te laten plukken in een trimsalon. Door het plukken worden de dode haren verwijderd.

Er zijn meer terriers die weinig verharen, zoals bijvoorbeeld de airedale terrier, kerry blue terrier en de Australian terrier.

Shih tzu

De shih tzu is een hondenras met een levendig karakter. Deze gezelschapshond rent en springt door het huis, maar kan ook heel goed bankhangen met zijn baas. Met de shih tzu haal je absoluut een maatje voor het (honden)leven in huis.

De shih tzu verhaart minimaal, maar heeft wel veel vachtverzorging nodig. De vacht moet meerdere keren per week goed geborsteld en doorgekamd worden om klitten te voorkomen. Bovendien kan de vacht van de shih tzu erg lang worden en is ook zo nu en dan een bezoek aan de trimsalon gewenst.

Poedel

De poedel is een intelligente hond met een sociaal karakter. Het ras staat erom bekend erg toegewijd te zijn aan zijn baas en gaat het liefst overal mee naartoe. Met zijn elegante uiterlijk is dit hondenras vaak terug te vinden in hondenshows, maar de poedel is ook ontzettend goed in hondensporten.

De poedel verhaart wel, maar de dode haren komen vast te zitten in de krulvacht. Je bankstel is dus veilig. De vacht moet minimaal een keer per week worden geborsteld en gekamd. Ook moet de vacht meerdere keren per jaar getrimd worden.

De poedel wordt veel met andere hondenrassen gekruist, zoals bijvoorbeeld met de labrador (labradoodle) en de schnauzer (schnoodle). De kruisingen hebben vaak ook weinig haarverlies.

Chinese naakthond

Het zit al een beetje in de naam, de Chinese naakthond is vrijwel volledig naakt en heeft dus weinig haar. Dit opgewekte en speelse hondenras heeft alleen haar op het hoofd, aan de oren, aan de punt van de staart en voeten. Overigens bestaat er ook een variant van de Chinese naakthond, de ‘powder puff’, die wél een lange vacht heeft.

De naakte huid moet wel erg goed verzorgd worden. Af en toe een bad en na afloop insmeren met een uiercrème is aan te raden. Ook is de huid erg gevoelig voor zonlicht. Lang blootstellen aan de zon is dus geen goed idee.

Er zijn meerdere naakthonden die nauwelijk haar hebben, waaronder de Mexicaanse naakthond en de Amerikaanse naakthond.

Spaanse waterhond

Ook dit levendige en sportieve hondenras verhaart nauwelijks. De Spaanse waterhond is een ontzettend intelligente hond met een hoge ‘will to please’. Dit ras past goed bij een actieve baas, die graag dingen met de hond onderneemt. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende hondensporten als agility, flyball en jachttraining met de Spaanse waterhond beoefenen.

De wollige krulvacht valt niet uit, maar groeit het hele jaar door. Het is daarom belangrijk om de vacht zo’n twee keer per jaar te scheren. Ook de Portugese waterhond staat erom bekend nauwelijks te verharen.

Schnauzer

Door zijn indrukwekkende snor zal je het eigenlijk niet verwachten, maar ook de schnauzer verhaart bijna niet. Deze zachtaardige waakhond is echt een trouwe kameraad en door zijn vriendelijke karakter ook een prima gezinshond.

De schnauzer is een ruwharige hond met een onder- en bovenvacht. Deze vacht heeft vrij veel verzorging nodig en moet regelmatig gekamd en geborsteld worden. Het is best een kunst om de onderwol van de schnauzer klitvrij te houden. De vacht moet gemiddeld twee keer per jaar geplukt worden, dit kan je het best door een specialist laten doen.

Goede keuze

En zo zijn er nog veel meer honden die nauwelijks verharen, zoals de basenji en de Afghaanse windhond. Heb je geen zin om elke dag je huis te stofzuigen, maar wil je wel graag een hond? Dan zijn de rassen in dit artikel zeker een goede optie.

Lees je voor de aanschaf van een hond wel goed in over het ras. Een hond heb je voor een heel hondenleven en het soort hond moet dus wel goed bij jou (en je gezin) passen.

Beeld: Hondtrainen.nl / Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven