Afghaanse windhond

Gewicht

25 – 39 kilo

Hoogte

65 – 75 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

FCI RASGROEP 10

Windhonden

Gewicht

25 – 39 kilo

Schofthoogte

Hoogte

65 – 75 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

Karakter

De Afghaanse windhond is een intelligente en onafhankelijke hond. Hoewel hij zich wel hecht aan zijn baas is het ras redelijk afstandelijk, zeker tegenover vreemden. In het verleden moest deze elegante viervoeter zelfstandig prooien vangen en deze zelfstandigheid is nog steeds kenmerkend voor het ras. In huis is de Afghaanse windhond een rustige hond. Hij kan goed overweg met andere huisdieren en ook (oudere) kinderen in huis zijn geen probleem.

Afghaanse windhond grijpt een aas tijdens een snelle kat evenement.

Wederzijds respect is voor deze windhond erg belangrijk. Hij houdt dan ook niet van een harde aanpak. Als hij niet met respect behandeld wordt, zal hij op zijn baas neerkijken. Het ras moet dagelijks veel beweging krijgen om zijn energie kwijt te kunnen. Het liefst rent deze viervoeter los. Windhondenrennen is dan ook een ideale hondensport voor de Afghaanse windhond.

Geschiedenis

De Afghaanse windhond is een zeer oud hondenras, maar de exacte herkomst van het ras is onbekend. Hoogstwaarschijnlijk is de windhond ontstaan in afgelegen gebieden in het huidige Afghanistan, India en Pakistan. Ook gaat men er vanuit dat het ras al bestond voor het ontstaan van het schrift. Sommigen beweren bovendien dat de Afghaanse windhond een van de oudste hondenrassen ter wereld is.

Afghaanse windhond loopt over grasveld.

Wat wel bekend is, is dat de Afghaanse windhond eeuwenlang als jachthond werd ingezet. Hij heeft een zeer goed zicht en is ontzettend snel, waardoor hij een snelle prooi, zoals een haas of antilope, kan spotten, achtervolgen en grijpen. Het ras werd vooral door de elite gehouden in Aziatische koninkrijken.

Pas in de negentiende eeuw vond het ras zijn weg naar het Westen. De Afghaanse windhond werd in 1927 officieel erkend door de American Kennel Club, maar pas later won hij aan populariteit. Inmiddels wordt deze snelle viervoeter niet meer ingezet voor de jacht, maar wordt hij vanwege zijn mooie verschijning vooral gezien in hondenshows.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de Afghaanse windhond heeft veel verzorging nodig. Om klitten te voorkomen moet de vacht dagelijks geborsteld en gekamd worden. Wanneer de vacht erg vuil is geworden, kan de hond ook gewassen worden. Dit hoeft maar enkele keren per jaar.

Afghaanse windhond op de grooming tafel.

Er zijn enkele erfelijke aandoeningen die bij het ras voorkomen, zoals heup- en elleboogdysplasie en cataract (staar). Vraag bij aanschaf van een pup daarom op welke aandoeningen de ouderdieren zijn getest en of ze vrij zijn bevonden van deze aandoeningen.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven