Windhondenrennen

Feitjes en weetjes

Video's over windhondenrennen

Wat is windhondenrennen?

Windhondenrennen is een hondensport waarbij de hond zo snel mogelijk over een renbaan rent. Er zijn twee varianten van deze sport: baanrennen en coursing. Bij baanrennen lopen de honden over een renbaan van gras of zand die doorgaans de vorm van een atletiekbaan heeft. Coursing vindt plaats op een vrij veld. Hier wordt een zigzag traject (eventueel met hindernissen) uitgezet en moet de windhond een prooi, bijvoorbeeld een sleephaas, volgen.

Windhondenrennen wordt in Nederland alleen op amateurbasis bedreven door hobbyisten. In andere landen worden windhonden ook ingezet voor wedrennen om geld.

Twee honden doen aan baanrennen.

Waarom deze hondensport?

Windhonden zijn zichtjagers. Ze zijn erg goed in het spotten van een prooi en rennen het liefst op een hoog tempo achter de prooi aan om het vervolgens te vangen. Voor windhonden is deze sport een manier om gebruik te maken van hun natuurlijke instinct.

Voor welke honden is windhondenrennen geschikt?

Windhondenrennen is alleen geschikt voor windhonden die vallen binnen rasgroep 10. Dit zijn bijvoorbeeld de Afghaanse windhond, de greyhound en de whippet. Ook bepaalde halfwindhonden uit rasgroep 5 mogen meedoen aan nationale en internationale ren- en coursing wedstrijden, zoals bijvoorbeeld de pharaohond.

Voordat een windhond de baan op mag, is het belangrijk dat de hond volgroeid is en een goede gezondheid heeft. Daarbij helpt het als de hond een goed jachtinstinct en een evenwichtig karakter heeft.

Afghaanse windhond grijpt een aas tijdens een snelle kat evenement.

Beginnen met windhondenrennen, hoe pak je het aan?

Nederland kent momenteel twaalf verenigingen waar je terechtkunt voor windhondenrennen. Het wedstrijdseizoen loopt van eind maart tot november.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Ontdek andere hondensporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven