Greyhound

Gewicht

27 – 31 kilo

Hoogte

68 – 76 cm

Leeftijd

10 – 13 jaar

FCI Rasgroep 10

Windhonden

Gewicht

27 – 31 kilo

Schofthoogte

Hoogte

68 – 76 cm

Leeftijd

10 – 13 jaar

Karakter

De greyhound is een zelfstandige hond met een zachtaardig karakter. Het ras staat erom bekend om binnenshuis een vrij luie hond te zijn. Greyhounds slapen veel en hebben niet bijzonder veel beweging nodig. Toch zijn ze wel in staat om veel te bewegen en snel ook. De greyhound wordt namelijk beschouwd als het snelste hondenras ter wereld en kan maar liefst snelheden tot zo’n 70 kilometer per uur halen. Deze snelle viervoeter blinkt dan ook uit in de hondensport windhondenrennen.

Greyhound rent over grasveld.

Met de greyhound haal je een loyale hond in huis die zeer gesteld is op zijn baas. Hij kan prima als gezinshond worden gehouden, maar geeft wel de voorkeur aan een rustige leefomgeving. Van drukke kinderen die onverwachte bewegingen maken, kan hij soms een beetje schrikken. Greyhounds kunnen vaak goed opschieten met andere honden. Als ze goed gesocialiseerd worden, kunnen ze ook met andere (kleinere) huisdieren gehouden worden, maar het jachtinstinct van deze hond kan wel voor de nodige problemen zorgen.

Greyhounds zijn zichtjagers die razendsnel achter een prooi kunnen aanrennen. Dit heeft gevolgen voor als de hond los van de lijn loopt. Het is niet altijd even makkelijk om een greyhound terug te laten komen op commando als hij een haas of kat in het vizier heeft. Het wordt daarom ook aangeraden om greyhounds alleen los te laten in een omheind gebied.

Geschiedenis

De greyhound is een van de oudste hondenrassen ter wereld. Op oude Egyptische muurschilderingen zijn al soortgelijke honden te zien. De honden werden onder meer gehouden door farao’s en hadden een zeer belangrijke status. Er zijn meerdere gemummificeerde windhonden teruggevonden in oude Egyptische graven. De greyhound is ook het enige hondenras dat in de Bijbel wordt genoemd.

Greyhound rent over zand.

Door de eeuwen heen werden windhonden ook in andere landen gehouden, zo ook in Engeland. Ook hier was het ras enorm populair onder de adel. Zij hadden zelfs een tijd het alleenrecht op het bezitten van een greyhound. Eerst werd de greyhound vooral voor de jacht ingezet, maar jagen werd steeds meer een hobby in plaats van een noodzaak. Men begon daarom races te organiseren waarin windhonden het tegen elkaar op moesten nemen. Deze wedstrijden vonden plaats op een open veld. De greyhounds moesten zo snel mogelijk een losgelaten haas of hert te pakken zien te krijgen.

In de achttiende eeuw werd het ook voor het gewone volk mogelijk om een windhond te bezitten. De hondenraces, ook wel coursing genoemd, werden ontzettend populair. De wedstrijden verplaatsten zich van het open veld naar renbanen met kunsthazen, zodat het publiek de races beter kon volgen. Vandaag de dag is windhondenrennen nog steeds een geliefde sport in Engeland. Ook in Nederland wordt deze sport beoefend, maar wedden om geld is hier verboden.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de greyhound heeft weinig verzorging nodig. Je kunt hem eens per week masseren met een rubberen borstel. Hiermee verwijder je direct de dode haren. Door zijn dunne vacht heeft de greyhound het snel koud. Een jasje speciaal voor honden is op koude dagen geen overbodige luxe. Houd de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Greyhound wordt uitgelaten door zijn baas.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder hemofilie (bloedstollingsziekte). De greyhound is ook gevoelig voor maagtorsie (maagkanteling). Het is daarom beter om de hond het na het eten rustig aan te laten doen. Vraag bij de aanschaf van een pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Rasverenigingen

Beeld: Pixabay / Adobe Stock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven