Ierse wolfshond

Gewicht

45 – 65 kilo

Hoogte

72 – 82 cm

Leeftijd

6 – 9 jaar

FCI Rasgroep 10

Windhonden

Gewicht

45 – 65 kilo

Schofthoogte

Hoogte

72 – 82 cm

Leeftijd

6 – 9 jaar

Karakter

De Ierse wolfshond is een rustige hond met een vriendelijk karakter. Het ras staat bekend als een vriendelijke hond die lief is voor kinderen en andere honden en trouw is aan zijn baas. Kinderen moeten wel voorzichting zijn in de buurt van een Ierse wolfshond, want het blijft een gigantische hond. Een speelse pup kan een kleuter gemakkelijk (per ongeluk) omverwerpen.

De Ierse wolfshond is erg aanhankelijk en wordt graag betrokken bij de activiteiten van het gezin. Hij vindt het dan ook niet fijn om lang alleen thuis te zijn. Hij maakt graag wandelingen met zijn baas, maar is over het algemeen een rustige hond die het ook heerlijk vindt om op de (grote) bank te komen liggen. Hoewel je met zo’n grote hond in huis inbrekers vermoedelijk zal afschrikken, is de Ierse wolfshond niet bepaald een waakhond. Vreemden worden door deze vriendelijke reus namelijk met enthousiasme verwelkomd.

Ierse wolfshond loopt show met handler.

Het is belangrijk om een Ierse wolfshond puppy goed te socialiseren en op te voeden. Een puppy groeit namelijk razendsnel en voor je het weet heb je een gigantische hond in huis rondlopen. Het is dan wel zo fijn als hij geleerd heeft om netjes mee te lopen aan de lijn en niet op mensen te springen. Hij heeft baat bij een consequente opvoeding, maar zeker niet een met een harde aanpak. De Ierse wolfshond is namelijk een gevoelige viervoeter en vindt het niet fijn als er tegen hem geschreeuwd wordt.

Wie een Ierse wolfshond wil aanschaffen, moet rekening houden met de relatief hoge kosten. Ierse wolfshonden hebben veel voedsel nodig. Ook dierenartskosten zijn vaak hoger, omdat medicijnen per kilogram lichaamsgewicht gaan. Houd ook rekening met de aanschaf van een extra grote bench en auto waarin deze gigant past. Glazen en mokken op lage bijzettafels zijn bovendien niet veilig voor de grote kwispelende staart. Wees dus goed voorbereid!

Geschiedenis

De Ierse wolfshond is een oud hondenras, mogelijk zelfs een paar duizend jaar oud. Hoe het ras precies is ontstaan is niet bekend. Men vermoedt dat de Kelten deze gigant uiteindelijk hebben meegebracht naar Ierland. Hier werden de honden gebruikt voor de jacht op wolven. Het ras heeft zijn naam aan deze activiteit te danken.

Twee Ierse wolfshonden in een park.

Door het uitsterven van de wolf in Ierland kwam het voortbestaan van het ras rond de achttiende eeuw in gevaar. Mede dankzij zijn vriendelijke karakter zijn er altijd mensen geweest die zich hebben ingezet voor het ras. Pas in de negentiende eeuw wordt het ras echt nieuw leven ingeblazen met de komst van een speciale club voor de Ierse wolfshond. Door al deze inzet kunnen we vandaag de dag nog van dit ras genieten.

Verzorging en gezondheid

De Ierse wolfshond heeft een ruwharige, dubbele vacht. Het is voldoende om de vacht een keer per week te borstelen om dode haren te verwijderen. Houd de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Ierse wolfshond puppy's likken aan bot.

Bij het ras komen een aantal gezondheidsproblemen vaker voor, zoals DCM (een hartprobleem) en botkanker. Net als andere grote hondenrassen is de Ierse wolfshond gevoelig voor een maagtorsie. Vraag bij aanschaf van een puppy altijd aan de fokker op welke erfelijke aandoeningen de ouderdieren zijn getest.

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven