Whippet

Gewicht

10 – 18 kilo

Hoogte

46 – 56 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 10

Windhonden

Gewicht

10 – 18 kilo

Schofthoogte

Hoogte

46 – 56 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter

De whippet is een zeer aanhankelijke gezelschapshond met een vriendelijk karakter. Hij brengt graag zoveel mogelijk tijd met zijn baasje door. Het ras is intelligent en actief. Whippets rennen graag rond in de tuin, maar kunnen ook goed in een appartement worden gehouden, zolang ze maar genoeg beweging en mentale uitdaging krijgen. Binnenshuis pakken ze graag hun rust en slapen ze veel.

Whippet in het park.

De whippet staat bekend als een relatief makkelijk hondenras. Whippets kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren en zijn graag in het gezelschap van een andere hond. De viervoeter blaft zelden.

Whippets zijn ontzettend snelle honden en hebben door hun jachtinstinct de neiging om achter alles wat wegvlucht aan te rennen. Ze kunnen sprintjes trekken, waarbij een snelheid van wel 55 km per uur behaald kan worden. Om deze reden zijn whippets niet de meest geschikte honden om los van de lijn te laten lopen. Met de juiste training is het wel mogelijk.

Geschiedenis

De whippet vindt zijn oorsprong in Engeland. Het ras werd in de negentiende eeuw gefokt en gehouden door mijnwerkers en fabrieksarbeiders uit Noord-Engeland. Zij konden zich geen greyhound, een populair ras onder de adel, veroorloven en creëerden daarom een kleinere soortgelijke hond door grote windhonden te kruisen met diverse terriërs.

De snelle zichtjagers leenden zich perfect voor het jagen op kleine dieren, zoals konijnen. De arme arbeidersbevolking zette de whippet daarom soms ook in om vlees op tafel te krijgen. Het jagen was niet alleen praktisch, maar er werd ook graag naar gekeken. Ter vermaak werden whippets in een afgesloten terrein losgelaten om een konijn of rat te vangen. De whippet die het dier het snelst te pakken had werd als winnaar uitgeroepen. Vaak werd er gewed om geld.

Whippet rent over gras.

Niet iedereen was te spreken over deze ‘sport’ en snapdog coursing, zoals men de sport noemde, werd dan ook verboden. Als alternatief vermaak werd de hondensport ‘rag racing’ ontwikkeld. Honden moesten zo snel mogelijk een bepaalde afstand afleggen om aan het eind van het traject een lap vast te grijpen. Whippets bleken ontzettend goed in deze sport. Door kruisingen met onder andere de greyhound werd gepoogd het ras nog sneller te maken. Zodoende kreeg de whippet langere poten en een diepere borst. Het ras werd in 1890 erkend door de Engelse Kennel Club.

Verzorging en gezondheid

De verzorging van een whippet kost weinig tijd. Voor hun ultra dunne vacht is een korte borstelbeurt op zijn tijd voldoende. Whippets zijn door hun dunne vacht wel gevoelig voor kou en warmte. Een jasje tegen extreme kou is noodzakelijk. De whippet likt zichzelf vaak schoon, net zoals een kat. Wassen is dus zelden nodig.

Portret van grijze greyhound.

Whippets staan bekend om hun goede gezondheid. Er zijn geen serieuze erfelijke ziektes die een rol spelen binnen het ras. Door de enorme snelheid die de whippets kunnen behalen, kunnen ze wel verwond raken door bijvoorbeeld takken en prikkeldraad.

Beeld: Adobe Stock / Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven