Warm weer is geen pretje voor honden. Ze kunnen namelijk niet zweten zoals mensen dat doen, maar raken de warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Zeker tijdens een hittegolf hebben honden het extra zwaar. Gelukkig kan jij je hond helpen afkoelen. In dit artikel geven we je tips voor het afkoelen van je hond en vertellen we meer over honden en hitte.
Jij ligt misschien het liefst op het strand als de temperatuur boven de 25 graden stijgt, maar voor je hond is bakken in de zon een bijzonder slecht idee. Alle honden reageren verschillend op warm weer, maar het is altijd verstandig om goed in de gaten te houden of je hond niet oververhit raakt op warme dagen. Hijgt je hond veel en wordt hij sloom? Grote kans dat je hond het erg warm heeft. Met de volgende tips help jij je hond afkoelen en voorkom je oververhitting.
Maak ijsjes voor je hond
De leukste (en lekkerste) manier om je hond te helpen afkoelen, is door het maken van ijsjes voor je hond. Er zijn verschillende manieren waarop je hondenijsjes kunt maken. De makkelijkste manier is om grote ijsblokjesvormen te vullen met vloeibare lekkernijen, zoals gemixt fruit of magere yoghurt. Doe er eventueel nog stukjes fruit, brokjes of hondensnoepjes in en leg de vormen vervolgens in de vriezer. Tip: geef de hondenijsjes in de tuin of in een grote bak om natte plekken op de vloer te voorkomen.
Er is ook speciaal hondenspeelgoed dat gemaakt is om te vullen en geschikt is voor de vriezer. Een aantal voorbeelden zijn de KONG Classic, de West Paw Toppl en de Trixie Snack-Snake. Net als ijsblokjesvormen kan je deze speeltjes vullen met vloeibare lekkernijen en in de vriezer doen. Je hond kan de inhoud vervolgens oplikken.
Bevroren hondenspeelgoed voor verkoelend speelplezier
Je kunt je hond natuurlijk niet oneindig hondenijsjes blijven geven. Een andere leuke manier om je hond af te laten koelen is door hondenspeeltjes in te vriezen. Vul een bakvorm van flexibel materiaal met water en stop hier het favoriete speelgoed van je hond in, zoals bijvoorbeeld een paar ballen. Leg de bakvorm in de vriezer en na een aantal uur heb je een verkoelend speeltje voor je hond.
De hond moet zijn favoriete speelgoed vervolgens zien te ‘bevrijden’ uit het grote ijsblok. Hiervoor moet hij zijn bek en poten gebruiken. Dit werkt extra verkoelend, want juist de bek en de voetzolen worden extra warm op zo’n hete dag.
Niet wandelen, maar zwemmen!
Op warme dagen kan je beter geen lange wandelingen met je hond maken. Een verfrissend alternatief is om je hond mee te nemen naar een hondenstrand of meer en hem lekker te laten zwemmen. Maak het je hond niet te druk, want anders kan hij alsnog oververhit raken. Houd er ook rekening mee dat niet elk water geschikt is om in te zwemmen in verband met algen en ziektes die in (stilstaand) water kunnen voorkomen.
Is het echt heel warm? Dan is het beter om thuis te blijven. Je kunt natuurlijk wel een klein zwembadje in de tuin zetten. Vul deze overigens niet met ijskoud water, want door een te hoog temperatuurverschil kunnen honden in shock raken. Alternatieven zijn een watermat en een watersproeier.
Handige hulpmiddelen voor het afkoelen van je hond
In dierenwinkels en in webshops kan je ook speciale hulpmiddelen kopen die je hond helpen afkoelen. Zo zijn er speciale koelmatten voor honden. In deze matten zit een verkoelende gel die geactiveerd wordt door druk. Zodra je hond gaat liggen, wordt de mat koel. Dit zorgt voor verkoeling van de poten, buik en de liezen. Er bestaan ook speciale koelhalsbanden en koelvesten die je hond helpen met afkoelen.
Geen koelmat in huis? Je kunt je hond ook helpen met afkoelen door zijn poten, buik, liezen, kop en oren nat te maken met een washandje.
De basics: schaduw en genoeg drinkwater
Naast al deze leuke tips om je hond te helpen afkoelen, is het in eerste instantie natuurlijk het belangrijkst dat je hond genoeg schaduw en drinkwater krijgt. Vul zijn waterbak continu goed bij en neem ook tijdens (korte) wandelingen koel drinkwater mee.
Op echt warme dagen doe je er ook goed aan om je wandelschema aan te passen. Ga op de koelste momenten van de dag de deur uit met je viervoeter. Dit betekent dus vroeg je wekker zetten en voor of net na zonsopgang naar buiten. Zo voorkom je dat je hond oververhit raakt. Bovendien kunnen ook de voetzolen van je hond beschadigd raken door op de hete stoep te lopen. Moet je toch op een warm moment naar buiten met de hond? Leg je hand dan minimaal vijf seconden op de straat. Doet dit pijn? Dan is het beter om de wandelbeurt over te slaan of je hond beschermende schoentjes aan te trekken.
Symptomen van oververhitting bij honden
Helaas gaat het iedere zomer toch een aantal keer mis. Oververhitting is zeer gevaarlijk en honden kunnen er zelfs door overlijden. Het is daarom belangrijk om te weten wat de symptomen zijn van oververhitting bij honden. Een hond die het (te) warm heeft, hijgt hard en kwijlt, is traag en/of lusteloos, voelt heet aan, heeft weinig honger en gaat soms braken. Heeft jouw hond deze symptomen? Dan is het tijd om in te grijpen.
Wanneer de lichaamstemperatuur 41 graden celsius of hoger is, is de hond daadwerkelijk oververhit. Symptomen hiervan zijn een snelle hartslag en ademhaling, rode slijmvliezen en de hond zal niet of nauwelijks reageren op prikkels. Als je hond een hitteshock heeft, is het belangrijk om hem direct te helpen met afkoelen. Breng hem naar een schaduwrijke plek, koel de hond af met fris stromend water en richt een ventilator op zijn kop. Ga niet te lang door met koelen, want je hond kan ook onderkoeld raken. Als je hond ernstig oververhit is (geweest), ga dan langs bij de dierenarts.
De risicogroepen
Bepaalde honden zijn extra gevoelig voor hitte. Denk aan honden met een korte snuit, zoals Franse bulldogs, mopshonden en boxers. Door hun bouw zijn zij extra kwetsbaar met warm weer. Ook oudere honden, pups, honden met overgewicht en honden met hart- en longaandoeningen lopen meer risico op oververhitting. Heb jij een hond uit de risicogroep? Houd hem extra goed in de gaten op warme dagen en doe geen inspannende activiteiten met je viervoeter.