Boxer

Gewicht

25 – 34 kilo

Hoogte

53 – 64 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

FCI Rasgroep 2

Pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden

Gewicht

25 – 34 kilo

Schofthoogte

Hoogte

53 – 64 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

Karakter

De boxer is een hondenras met een vriendelijk en speels karakter. Hij houdt ervan om te spelen met andere honden en kinderen. De boxer is daarom zeer geschikt als gezinshond. Hij is graag in de buurt te vinden van zijn baas en is erg gevoelig voor de stemming in huis. 

Boxer krijgt training van baas.

Het ras staat daarnaast bekend als trouwe waakhond. De boxer zal zijn luide blaf direct laten horen op het moment dat hij onraad meent te bespeuren. Tegenover vreemden stelt hij zich vaak terughoudend op, maar zodra het bezoek is goedgekeurd wordt men vriendelijk onthaald. 

De boxer is een ontzettend intelligente hond. Gehoorzaamheidsoefeningen gaan hem vaak goed af, al kan hij soms ietwat koppig zijn. Het is belangrijk om de oefeningen af te wisselen om de interesse van de boxer te blijven wekken. Het ras is ook zeer geschikt om diverse hondensporten mee te beoefenen, zoals bijvoorbeeld agility en obedience

Geschiedenis

De boxer is een relatief jong hondenras, maar om te begrijpen hoe het hondenras is ontstaan moeten we toch ver terug de tijd in. De Romeinen fokten 2000 jaar voor Christus grote, sterke honden die werden ingezet tijdens oorlogen. Deze honden kreeg later de naam molossers en veel hondenrassen hebben de molosser als voorouder. Zo ook de ‘bullebijter’. 

Boxer op grasveld.

De bullebijter werd vroeger ingezet voor de jacht op beren, wilde zwijnen en herten. De hond moest op het wild jagen om het vervolgens te grijpen en vast te houden, totdat de jager het dier kwam doden. Er waren verschillende types van de bullebijter, waaronder de Brabantse bullebijter. Deze was iets kleiner en leniger dan de andere types, wat een groot voordeel was voor het jagen. De Brabantse bullebijter is gekruist met verschillende hondenrassen en hier is uiteindelijk de boxer uit ontstaan.

Aan het eind van de negentiende eeuw is het ras in Duitsland verder ontwikkeld. Toen werd ook voor het eerst van naam boxer gesproken. In 1896 werd de eerste vereniging opgericht en begon men met de gerichte ontwikkeling van het ras. De jacht op groot wild werd in de tijd minder populair en dus kreeg de boxer ook andere banen. Zo werd het ras bijvoorbeeld ingezet als hulpje tijdens de oorlogen. Inmiddels is de boxer een populaire gezinshond en wordt hij ook wel eens opgeleid tot blindengeleidehond. 

Verzorging en gezondheid

De vacht van de boxer heeft weinig verzorging nodig. Eén keer per week de vacht borstelen met een rubberen borstel is meer dan voldoende. De boxer heeft geen ondervacht en is daarom gevoelig voor kou. Houd hier op koele dagen rekening mee en schaf eventueel een hondenjasje aan. 

Boxer puppy op grasveld.

Bij het ras komen verschillende erfelijke aandoeningen voor, zoals heupdysplasie, verschillende hartafwijkingen en kankers. Bij aanschaf van een pup is het belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk zijn.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven