Dobermann

Gewicht

27 – 45 kilo

Hoogte

61 – 72 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

FCI Rasgroep 2

Pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden

Gewicht

27 – 45 kilo

Schofthoogte

Hoogte

61 – 72 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

Karakter

De dobermann is een vriendelijke en rustige hond. Het ras staat bekend om zijn onbevreesde en beschermende karakter. Hij is erg gericht op zijn gezin en is, mits goed gesocialiseerd, goed in de omgang met kinderen. Het is een echte familiehond die veel behoefte heeft aan menselijk contact. Tegenover vreemden stelt hij zich meestal eerst terughoudend op.

Deze viervoeter heeft veel beweging nodig en is bovendien ook erg intelligent. Het is dan ook een zeer geschikt hondenras om verschillende hondensporten mee te beoefenen. Als hij niet voldoende beweging krijgt, kan de dobermann zich gaan vervelen. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals het tonen van dominante karaktertrekjes.

Twee dobermanns op het strand.

Voor inbrekers hoeven baasjes van deze waakhond niet te vrezen. Het hondenras is zeer waaks en zal er alles aan doen om zijn gezin en territorium te beschermen. Door zijn ietwat intimiderende uiterlijk wordt het ras soms als agressief bestempeld. De moderne dobermann heeft echter juist een zachtaardig karakter. Hij is wel erg zelfverzekerd en heeft baat bij een consequente opvoeding.

Geschiedenis

Het hondenras komt oorspronkelijk uit Duitsland. De Duitser Friedrich Louis Dobermann was op zoek naar een onbevreesde waak- en verdedigingshond. Dobermann was belastinginner van beroep en daarom niet erg geliefd bij de lokale bevolking. Een werkhond moest hem beschermen tegen wanbetalers die kwaad in de zin hadden. Hij heeft het ras in de negentiende eeuw ontwikkeld en de dobermann is dan ook naar hem vernoemd.

Dobermann in het park.

Het is niet bekend welke hondenrassen tot het ontstaan van de dobermann hebben geleid. Dobermann heeft hier namelijk niets van vastgelegd. Wel bestaan er vermoedens, onder andere de Duitse pinscher, rottweiler en greyhound worden als mogelijke voorouders van de moderne dobermann genoemd.

Na de dood van Dobermann zijn twee plaatsgenoten, Goswin Tischler en Otto Göller, de dobermann gaan doorfokken en hebben zo het uiterlijk van de hond verfijnd. In 1895 werd het ras voor het eerst erkend. De felle waakhond werd bijzonder populair in Duitsland en vond uiteindelijk ook zijn weg naar de rest van Europa en Noord-Amerika. Vandaag de dag is deze waakhond terug te vinden in vele huishoudens als gezelschapshond.

Verzorging en gezondheid

De korte vacht van de dobermann heeft weinig verzorging nodig. Af en toe met een rubberen borstel de losse haren verwijderen is voldoende. Houd de oren en ogen goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Dobermann puppy op een grasveld.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen. Onder andere de hartaandoening Dilatoire Cardio Myopathie (DCM), de ziekte van Von Willebrand (verstoorde bloedstolling), heupdysplasie en de oogafwijking PHTVL/PHPV komen voor bij dit hondenras. Bij aanschaf van een pup is het belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van deze aandoeningen.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven