Duitse dog

Gewicht

50 – 80 kilo

Hoogte

71 – 81 cm

Leeftijd

7 – 10 jaar

FCI Rasgroep 2

Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Gewicht

50 – 80 kilo

Schofthoogte

Hoogte

71 – 81 cm

Leeftijd

7 – 10 jaar

Karakter

De Duitse dog, ook wel bekend als Great Dane, is een hondenras met een zachtaardig en stabiel karakter. Het ras is zeer tolerant en is daardoor goed in de omgang met kinderen. Door zijn behoorlijke formaat doen peuters en kleuters er goed aan om afstand te houden van deze gigant. Hij kan zich soms behoorlijk lomp voortbewegen en vooral zijn kwispelende staart kan hard aankomen in de gezichten van de kleintjes.

Duitse dog rust uit op hondenmand.

Sommige Duitse doggen verwarren zichzelf soms met schoothondjes en komen het liefst over je heen liggen op de bank. Het hondenras is sowieso erg gehecht aan zijn baas en het gezin. Tegenover vreemden stelt de Duitse dog zich vaak wat terughoudend op. Als hij onraad meent te bespeuren zal hij zijn diepe en luide blaf laten horen. 

Vanwege zijn formaat en kracht is het belangrijk dat de Duitse dog van jongs af aan goed wordt gesocialiseerd en een consequente opvoeding krijgt. 

Geschiedenis

De Duitse dog is in een ver verleden hoogstwaarschijnlijk ontstaan door het kruisen van de Engelse mastiff en een windhond. Er wordt ook vermoed dat de Ierse wolfshond een rol heeft gespeeld bij het creëren van het ras. 

Het ras werd door de Duitsers ingezet voor de jacht op wilde zwijnen. Hiervoor werden de oren van de hond vaak bijgesneden om te voorkomen dat deze door de scherpe tanden van de zwijnen werden verscheurd. De hond was toendertijd nog een stuk korter en gespierder dan de Duitse dog die we vandaag de dag kennen. 

Duitse dog in natuurgebied.

In de zeventiende eeuw werd deze grote viervoeter veel gefokt in Duitsland. De hond werd steeds populairder als beschermer en companion van de Duitse adel. Door de jaren heen werd de hond steeds groter en slanker en begon het ras steeds meer te verschillen van de Engelse mastiff. Aan het eind van de negentiende eeuw werd de naam Duitse dog officieel en werd er ook een vereniging opgericht voor het ras. 

Verzorging en gezondheid

De vacht van de Duitse dog heeft weinig verzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt is in principe voldoende. Tijdens de ruiperiode moet er iets vaker geborsteld worden. 

Duitse dog puppy op de stoep.

Net als andere grote hondenrassen heeft dit ras een verhoogd risico op bloat- of maagdilatatie volvulus (GDV). Ook heupdysplasie en hartfalen komen bij de Duitse dog relatief veel voor. Bij aanschaf van een pup is het belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van deze aandoeningen.

Beeld: Pixabay / Adobe Stock / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven