Duitse dog

Gewicht

50 – 80 kilo

Hoogte

71 – 81 cm

Leeftijd

7 – 10 jaar

FCI Rasgroep 2

Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Gewicht

50 – 80 kilo

Schofthoogte

Hoogte

71 – 81 cm

Leeftijd

7 – 10 jaar

Karakter Duitse dog

De Duitse dog, ook wel Great Dane of Deense dog genoemd, is een hondenras met een zachtaardig en stabiel karakter. Duitse doggen staan bekend als ‘gentle giants’, oftewel vriendelijke reuzen die misschien wat intimiderend ogen maar geen kwaad in de zin hebben. Dit neemt niet weg dat Duitse doggen erg sterk zijn en je als baasje dus letterlijk stevig in je schoenen moet staan.

Het ras is rustig en zeer tolerant en daardoor goed in de omgang met kinderen. Door zijn behoorlijke formaat doen peuters en kleuters er wel goed aan om op afstand te blijven. Deze gigant kan zich namelijk behoorlijk lomp voortbewegen en vooral zijn kwispelende staart kan hard aankomen in het gezicht van de kleintjes. 

Duitse dog rust uit op hondenmand.

Duitse doggen kunnen meestal goed opschieten met andere honden, maar houd er rekening mee dat niet elke hond staat te springen om te spelen met zo’n indrukwekkende reus. Vanwege zijn formaat en kracht is het extra belangrijk dat de Duitse dog van jongs af aan goed wordt gesocialiseerd en een consequente opvoeding krijgt. 

Duitse doggen hechten zich sterk aan de baas en het gezin. Sommigen verwarren zichzelf met schoothondjes en komen het liefst over je heen liggen op de bank. Hoewel ze goed kunnen bankhangen, zijn Duitse doggen ook actieve honden die het heerlijk vinden om te rennen en te spelen. 

Duitse dog speelt in het water.

Naar buitenstaanders toe stelt de Duitse dog zich vaak wat terughoudend en gereserveerd op. Dit hondenras is alert op potentiële dreigen en laat bij het minste vermoeden van onraad zijn diepe, luide blaf horen. Het is dan ook een goede waakhond.

Veelgestelde vragen over de Duitse dog

Er is geen verschil tussen een Duitse dog en een Deense dog. Het zijn eigenlijk twee verschillende benamingen voor hetzelfde hondenras. De Nederlandse benaming voor het hondenras is Duitse dog, maar de Engelse benaming is ‘Great Dane’, oftewel Deense dog. Dit kan leiden tot enige verwarring, maar het gaat om dus om hetzelfde ras.

Over het algemeen hebben grote hondenrassen een kortere levensverwachting dan kleinere rassen. Duitse doggen worden gemiddeld tussen 7 en 10 jaar oud.

Een Duitse dog is een zeer grote hond en heeft hierdoor (veel) meer voeding nodig dan kleinere hondenrassen. Tijdens de puppy periode groeit deze hond erg snel. Speciaal samengesteld hondenvoeding voor grote rassen is daarom van belang. Wat jouw Duitse dog precies nodig heeft qua voeding kun je het beste afstemmen met de dierenarts.

Geschiedenis

De Duitse dog is in een ver verleden hoogstwaarschijnlijk ontstaan door het kruisen van Engelse mastiffs en windhonden. Deze combinatie resulteerde in een krachtige hond die door Duitsers werd ingezet voor de jacht op groot wild, zoals zwijnen, beren en herten. Om hun oren te beschermen tegen de scherpe tanden van de zwijnen, werden de oren van de honden vaak bijgesneden.

Duitse dog in natuurgebied.

In de zeventiende eeuw begon de Duitse dog aan zijn opmars in Duitsland, waar het ras al snel populair werd bij de adel als beschermhond en metgezel. Gedurende deze tijd onderging het ras een transformatie, waarbij hij geleidelijk aan groter en slanker werd dan zijn voorouders. Hierbij heeft mogelijk ook de Ierse wolfshond een rol gespeeld.   

Tegen het einde van de negentiende eeuw werd de naam ‘Duitse dog’ officieel aangenomen en werd er een vereniging opgericht om het ras te promoten en te beschermen. 

Verzorging en gezondheid

De vachtverzorging van de Duitse dog is geen tijdrovende taak. Met slechts een wekelijkse borstelbeurt kun je doorgaans de vacht van je metgezel mooi en gezond houden. Tijdens de ruiperiode, wanneer de hond meer haar verliest dan normaal, kan het nodig zijn om iets vaker te borstelen om losse haren te verwijderen.

Naast de zorg voor hun vacht zijn er echter enkele gezondheidskwesties waar eigenaren van Duitse doggen zich bewust van moeten zijn. Net als veel andere grote hondenrassen, hebben Duitse doggen een verhoogd risico op bloat (maagdilatatie volvulus). Ook heupdysplasie en hartfalen komen bij dit ras relatief veel voor. 

Duitse dog puppy op de stoep.

Bij de aanschaf van een Duitse dog puppy is het daarom van belang om onderzoek te doen naar de gezondheidsgeschiedenis van de ouderdieren. Vraag de fokker naar medische screenings en certificeringen die aantonen dat de ouderdieren vrij zijn van deze veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Dit helpt om de kans te verkleinen dat je pup later in het leven met deze ernstige aandoeningen te maken krijgt.

Aanraders voor de Duitse dog

  • De stevige Jolly Romp-n-Roll is het perfecte speeltje voor buiten.
  • Duitse doggen zijn vaak gek op ballen! Maar vergeet niet een maatje groter aan te schaffen in verband met inslikgevaar.
  • Veel hondenspeeltjes zijn niet bestand tegen de stevige kaken van dit ras. Ga daarom voor extra stevig speelgoed, zoals de producten van Kong Extreme.
  • Bij zo’n grote hond hoort ook een grote slaapplek. Andere baasjes raden een orthopedische hondenmand aan.
Beeld: Pixabay / Adobe Stock / Depositphotos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven