Berner sennenhond

Gewicht

36 – 50 kilo

Hoogte

58 – 70 cm

Leeftijd

6 – 8 jaar

FCI Rasgroep 2

Pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden

Gewicht

36 – 50 kilo

Schofthoogte

Hoogte

58 – 70 cm

Leeftijd

6 – 8 jaar

Karakter Berner sennenhond

De Berner sennenhond, ook wel Berner sennen genoemd, staat bekend om zijn vriendelijke en kalme karakter. Berner sennenhonden zijn zeer sociaal en ontwikkelen een sterke band met hun familie. Door hun aanhankelijke natuur zijn ze graag dicht bij hun mensen en vinden ze het niet prettig om lang alleen te zijn. Berner sennenhonden zijn loyaal en uitstekend in de omgang met kinderen, wat hen een ideale keuze maakt voor gezinnen. Maar let wel op: hoe geduldig deze viervoeter ook is, hij is geen klimtoestel. 

Berner sennenhond rent over gras.

Berner sennenhonden hebben een beschermend instinct. Ze kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden, maar vertonen zelden agressie. Ze gebruiken vaak hun imposante verschijning om te waarschuwen voor onbekende situaties of personen, wat hen goede waakhonden maakt. Zodra ze iemand beter leren kennen, verandert de Berner sennenhond vaak in een grote vriendelijke reus. 

Berner sennenhond pup ligt in het gras.

Ondanks hun grootte zijn Berner sennenhonden verrassend behendig en genieten ze van activiteiten zoals wandelen en hondensporten, zoals obedience. Dit ras is intelligent en pikt training goed op. Je doet er goed aan om een Berner sennen pup goed te socialiseren. Voor je het weet groeit deze schattige pup uit tot een speelse, waakse gigant. En een oncontroleerbare viervoeter van ruim 40 kilo aan de lijn is een minder fijne ervaring.

Veelgestelde vragen over de Berner sennenhond

Een Berner sennenhond wordt gemiddeld ongeveer 6 tot 8 jaar oud. Zoals bij veel grote hondenrassen is de levensverwachting van dit ras relatief laag. Met de juiste voeding en voldoende lichaamsbeweging houd je jouw viervoerter zo gezond mogelijk.

Een Berner sennenhond pup kost meestal tussen de 500 en 2000 euro. De prijs van een pup is, afhankelijk van verschillende factoren zoals, de reputatie van de fokker en de stamboom van de pup. Kijk bij aanschaf van een pup niet alleen naar de prijs, maar ook naar de fokker, de gezondheid van de ouderdieren en de omstandigheden waarin de pups worden grootgebracht.

Berner sennenhonden zijn over het algemeen actieve honden die graag buiten zijn. Hoe vaak en hoe lang de hond uitgelaten moet worden, is afhankelijk van de leeftijd en individuele behoeften. Ga ervan uit dat je minstens twee keer per dag een stevige wandeling moet maken van zo’n 30 tot 60 minuten. De Berner sennen past zich wel makkelijk aan, dus als je een dag wat minder tijd hebt voor activiteiten, ligt deze viervoeter met liefde voor pampus in zijn mand. 

Geschiedenis

De Berner sennenhond is een van de vier sennenhondrassen die afkomstig zijn uit de Zwitserland. De Berner sennenhonden waren oorspronkelijk werkhonden die veelzijdig ingezet werden op boerderijen in het kanton Bern, vandaar ook hun naam. Ze waren niet alleen geliefd als herdershonden, maar ook voor het trekken van karren en als waakhonden. Hun veelzijdigheid en kracht waren voor de boeren in het ruige, bergachtige landschap van Zwitserland erg welkom.

De Berner sennenhond was een manusje van alles op de boerderij. Zijn aanleg voor het trekken van karren kwam goed van pas voor het vervoeren van melk en andere producten naar de lokale markten. Deze honden stonden bekend om hun rustige en vriendelijke karakter, waardoor ze uitstekend geschikt waren voor het werken in de nabijheid van andere dieren en mensen.

Berner sennen trekt kar met melkflessen.

In de negentiende eeuw nam de vraag naar deze veelzijdige werkhonden af door mechanisatie in de landbouw en de komst van andere hondenrassen, zoals de Leonberger en de Sint Bernard. Hun voortbestaan als ras werd bedreigd totdat enkele liefhebbers zich inzetten voor het behoud van de Berner sennenhond. Door zorgvuldige fokprogramma’s en het vastleggen van de raskenmerken begon de populatie weer te groeien.

In de twintigste eeuw won de Berner sennenhond aan populariteit buiten Zwitserland, vooral in landen als de Verenigde Staten en Canada, waar ze gewaardeerd werden om hun prachtige uiterlijk en hun loyale, zachtaardige karakter. Tegenwoordig is de Berner sennenhond in vele delen van de wereld een populaire familiehond.

Verzorging en gezondheid

De Berner sennenhond staat bekend om zijn weelderige, lange vacht die regelmatig verzorging nodig heeft. De vacht moet minimaal een tot twee keer per week grondig gekamd en geborsteld worden. Dit helpt klitten te voorkomen en houdt de vacht gezond en glanzend. Naast de basisverzorging van de vacht, is het belangrijk om regelmatig de oren, ogen en het gebit van de hond te controleren en schoon te maken om infecties te voorkomen.

Twee Berner sennenhond puppy's.

Berner sennenhonden zijn prachtige dieren, maar ze kennen wel relatief veel gezondheidsproblemen. Elleboog- en heupdysplasie komen vaak voor bij dit ras. Ook verschillende kankervormen en nierfalen worden vaak geconstateerd bij de Berner sennen. Wanneer je overweegt een Berner sennenhond pup aan te schaffen, is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn over de gezondheid van de ouderdieren. Een betrouwbare fokker zal open zijn over de erfelijke aandoeningen waarop de ouderdieren zijn getest en zal bewijs van deze tests kunnen overleggen. 

Aanraders voor de Berner sennenhond

  • De stevige Jolly Romp-n-Roll is het perfecte speeltje voor buiten.
  • Deze viervoeters zijn vaak gek op ballen! Maar vergeet niet een maatje groter aan te schaffen in verband met inslikgevaar.
  • Bij zo’n grote hond hoort ook een grote slaapplek. Andere baasjes raden een orthopedische hondenmand aan.

 

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven