Shar-pei

Gewicht

20 – 30 kilo

Hoogte

45 – 50 cm

Leeftijd

9 – 12 jaar

FCI Rasgroep 2

Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Gewicht

20 – 30 kilo

Schofthoogte

Hoogte

45 – 50 cm

Leeftijd

9 – 12 jaar

Karakter

De shar-pei is een intelligente hond met een vriendelijk karakter. Het ras staat bekend als aanhankelijk en is trouw aan zijn baas. De shar-pei kan, mits goed gesocialiseerd, goed met kinderen overweg. Hij spendeert graag tijd met zijn gezin, maar is terughoudend naar vreemden. Als er bezoek over de vloer komt, kijkt hij liever de kat uit de boom. Het is dus geen hond die zich door iedereen laat aaien. De shar-pei is bovendien waaks en zal zijn familie beschermen wanneer dat nodig is.

Shar-pei trekt aan de lijn.

Met de shar-pei haal je een intelligente hond in huis. Hij leert het beste met een positieve trainingsmethode. Een harde aanpak werkt averechts. Hij is loyaal, maar kan ook behoorlijk eigenzinnig zijn. Hij voert pas een opdracht uit als hij daarvan het nut inziet. De shar-pei vindt het heerlijk om te wandelen met zijn baas, maar het is geen hond die extreem veel beweging nodig heeft. Als het regent kan je beter binnen blijven, want de meeste shar-pei’s hebben een hekel aan water.

Door zijn bijzondere uiterlijk is het soms moeilijk om de lichaamstaal van de shar-pei te lezen. Dit kan lastig zijn voor de baas, maar ook voor andere honden. Onder andere zijn hoog gedragen staart kan als een dreiging geïnterpreteerd worden. Wees daarom voorzichtig als je hem laat kennismaken met andere rassen.

Geschiedenis

De shar-pei is een Chinees hondenras en is mogelijk al enkele duizenden jaren oud. Hoe het ras precies is ontstaan, is niet bekend. Deze viervoeter had in China meerdere taken, zoals waken en jagen. Met de oprichting van de Volksrepubliek China strief het ras halverwege de twintigste eeuw bijna uit. Maar dankzij Matgo Law, een fokker uit Hongkong, werd dit voorkomen.

Portret van een Shar-pei.

Matgo Law schakelde internationale hulp in om het ras te redden. Vooral dankzij Amerikaanse hondenliefhebbers kreeg het ras een tweede kans. Aan het eind van de twintigste eeuw kwam het ras uiteindelijk ook in andere delen van de wereld terecht. Het ras is in Nederland niet heel populair. Je zal dit opvallende hondenras dus niet vaak tegenkomen op straat.

Gezondheid en verzorging

Het is voldoende om de vacht van de shar-pei zo’n één keer per week te borstelen om dode haren te verwijderen. Het is bij dit ras extra belangrijk om de oren goed schoon te houden om ontstekingen te voorkomen.

Shar-pei puppy in het gras.

Bij de shar-pei komen huidproblemen relatief veel voor. Ook kent het ras een aantal (erfelijke) aandoeningen, waaronder shar-pei fever, entropion en het tight lip syndrome. Wil je een puppy aanschaffen? Vraag dan aantal aan de fokker op welke erfelijke aandoeningen de ouderdieren zijn getest.

Rasverenigingen

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven