Agility (behendigheid)

Feitjes en weetjes

Video's over agility

Wat is agility?

Agility, ook wel behendigheid genoemd, is een hondensport waarbij de hond op aanwijzingen van zijn baas (de handler) zo snel mogelijk een parcours aflegt. Het parcours omvat een aantal hindernissen die de hond moet nemen. Zo moet de hond over meerdere horden springen, door één of meerdere tunnels rennen en slalommen langs paaltjes. Er moeten zo min mogelijk fouten worden gemaakt en het parcours moet zo snel mogelijk worden afgelegd.

Vlinderhondje neemt slalom paaltjes tijdens agility parcour.

Waarom deze hondensport?

Behendigheid is een hondensport waarbij baas en hond samen een team vormen. Deze samenwerking zorgt voor een sterkere band. Bovendien mag de handler de hond tijdens het lopen van het parcours niet aanraken. Hij geeft aanwijzingen door middel van verbale commando’s en gebaren. De hond leert dus beter te luisteren en aanwijzingen op te volgen.

Zowel baasje als hond halen over het algemeen veel plezier uit deze hondensport. Het is een actieve sport waarbij honden goed hun energie kwijt kunnen. Door het leren van nieuwe vaardigheden wordt de hond ook mentaal gestimuleerd.

Airedale terriër springt door agility ring.

Voor welke honden is agility geschikt?

Hoewel bepaalde rassen, zoals border collies, vaak uitblinken in deze hondensport kunnen bijna alle honden deelnemen aan agility. Er zijn echter wel honden die door hun gezondheidstoestand of hun bouw minder geschikt zijn voor deze sport. Ook voor puppy’s wordt het beoefenen van behendigheid afgeraden.

Voor dikkere honden is het verstandig om eerst af te vallen en ook oudere honden moeten niet te veel belast worden. Hele grote honden en honden met gezondheidsrisico’s, zoals honden met een korte snuit of lange rug, zijn minder geschikt voor agility. Zij hebben door hun bouw een grotere kans op blessures. Een minder inspannende hondensport als dogdance of hoopers is voor hen meer geschikt.

Ook moet de hond gehoorzaam zijn en zonder problemen los van de riem kunnen werken. Als je van plan bent om agility te trainen bij een club of mee wilt doen aan wedstrijden, dient de hond zich comfortabel te voelen in het bijzijn van andere honden en mensen.

Shetland sheepdog springt over horde tijdens agility.

Agility is een inspannende sport en er is kans op blessures. Het is dan ook aan te raden om je hond eerst te laten controleren door de dierenarts. Vooral het laten controleren van de heupen, ogen, hart, longen en gewrichten is belangrijk.

Begin niet met behendigheid voordat je hond volgroeid is. De kans op een blessure is voor puppy’s groter en de sport is ook mentaal (te) zwaar. Natuurlijk kan je al wel simpele behendigheidsoefeningen doen en je hond laten wennen aan hindernissen als de tunnel.

Beginnen met agility, hoe pak je het aan?

Verschillende clubs en hondenscholen in Nederland geven agility cursussen. Zij beschikken over alle toestellen en de juiste kennis om nieuwe begeleiders en honden meer over de sport te leren. Als baas en hond samen in staat zijn een parcours correct af te leggen, kunnen zij deelnemen aan een groep voor (wekelijkse) trainingen. Hierin wordt vaak onderscheid gemaakt tussen mensen (en honden) die de sport voor hun plezier beoefenen en mensen die wedstrijden willen gaan lopen.

Whippet loopt over kattenloop tijdens beoefenen van agility.

Natuurlijk kan je ook zelf aan de slag in de tuin. In (online) winkels kan je verschillende agility toestellen kopen. Dit gaat van simpele startersets tot het serieuze werk. Gezien de grote van de toestellen is dit niet voor iedere woonsituatie geschikt. Heb je niet genoeg ruimte? Koop dan een paar lichtgewicht hindernissen, zoals een horde of slalompaaltjes, en neem deze mee naar een grasveld in de buurt. Meer leren over hoe te beginnen met behendigheid? Lees dan dit artikel vol tips.

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

Ontdek andere hondensporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven