Dogdance

Wat is dogdance?

Dogdance, ook wel doggy dance genoemd, is een hondensport waarbij hond en baasje (de handler) onder begeleiding van muziek diverse oefeningen uitvoeren. De hondensport is een feite een vorm van gehoorzaamheidstraining, maar dan op muziek. Trucs die vaak uitgevoerd worden tijdens een dans zijn bijvoorbeeld de ‘weave’ (tussen de benen doorlopen), ‘kruipen’ (de hond laten kruipen) en ‘turn en twist’ (linksom en rechtsom draaien).

Er zijn twee soorten dogdance: heelwork to music en canine freestyle. Bij heelwork to music ligt de nadruk op volgwerk en dient de hond dicht bij de begeleider te blijven. Bij canine freestyle mag de hond meer afstand nemen en ligt de nadruk op het uitvoeren van originele en afwisselende trucs om een zo’n spectaculair mogelijke show neer te zetten.

Border collie voert met baasje een dog dance show op.

Waarom deze hondensport?

Bij dogdance draait het om de samenwerking tussen baas en hond. De hond dient commando’s perfect op te kunnen volgen. Dit vraagt om een hoop training en zal zo vanzelfsprekend voor een sterkere band tussen baas en hond zorgen.

Je kunt dogdance zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn altijd nieuwe, moeilijkere trucs die jij je hond kunt aanleren. Bovendien kan je deze hondensport bijna overal beoefenen. Simpele trucs kunnen gewoon in de woonkamer geoefend worden. Ideaal voor op regenachtige dagen. Ook hoef je voor de beoefening van dogdance geen (dure) attributen aan te schaffen.

Voor welke honden is dogdance geschikt?

In principe is elke hond die het leuk vindt om nieuwe trucjes te leren geschikt voor deze hondensport. Natuurlijk moet ook de baas het zien zitten om veel tijd te steken in het aanleren van nieuwe kunstjes. Bovendien komt een goed ritmegevoel en een beetje creativiteit ook van pas bij deze hondensport.

Cavalier King Charles Spaniel doet aan dog dance met baasje.

Dogdance is voor elk hondenras en elke leeftijd geschikt. Er zijn geen verplichte oefeningen, dus iedere hond kan trucs uitvoeren die voor hem of haar geschikt zijn. Als de hond gezondheidsproblemen heeft, is het natuurlijk wel verstandig om te informeren bij de dierenarts welke trucs haalbaar zijn voor het dier.

Om aan officiële wedstrijden deel te nemen, dient de hond minimaal zes maanden oud te zijn.

Beginnen met dogdance, hoe pak je het aan?

In Nederland zijn er diverse hondenscholen die dogdance lessen en workshops geven. Ook kan je thuis aan de slag door de hond zoveel mogelijk trucs aan te leren. Dit doe je door elke dag korte trainingssessies te houden. Lekkere hondensnoepjes en een clicker zullen je zeker helpen.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat zowel baas als hond een goed gevoel voor ritme krijgen. Het helpt al door een lied te kiezen dat past bij het loopritme van je hond. Oefen eerst met het lopen op het ritme van de muziek, voordat je trucs gaat uitvoeren.

Beeld: Shutterstock / Depositphotos

Ontdek andere hondensporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven