Flyball

Feitjes en weetjes

Video's over flyball

Wat is flyball?

Flyball is de enige hondensport die in teamverband gespeeld wordt. Het is in feite een estafetterace waarbij twee ploegen met elk vier honden het tegen elkaar opnemen. De honden moeten op een baan over vier horden springen. Aan het eind van de baan staat een zogenoemde ‘Nederlandse bak’, door deze te bedienen komt er een bal tevoorschijn. De hond neemt de bal in de bek en springt terug over de vier hindernissen. Zodra de hond met zijn snuit over de finish is, mag de volgende hond van start. Het doel is om met het team als snelste en foutloos over de baan te gaan.

Mechelse herder vangt bal uit internationale bak tijdens doen van flyball.

In Nederland mogen maximaal twee honden van hetzelfde ras meedoen in een team. Zo wordt voorkomen dat uitsluitend de snelste rassen meelopen.

Overigens trainen niet alle ploegen met een Nederlandse bak. In Nederland wordt ook op de internationale bak gelopen. Vanwege de extra handeling bij de Nederlandse bak liggen de gelopen tijden in een Nederlandse competitie hoger.

Waarom deze hondensport?

Flyball is echt een hondensport voor teamspelers. Samen met jouw team train je intensief om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Het is een leuke manier om andere hondeneigenaren, die net als jij graag actief bezig zijn met hun hond, te leren kennen.

Ook voor de hond is flyball een leuke sport om te beoefenen. Zeker honden die gek zijn van ballen zullen veel plezier halen uit deze sport. Daarnaast vraagt de sport ook om de nodige gehoorzaamheid en sociale vaardigheden.

Voor welke honden is flyball geschikt?

In principe zijn alle honden die gek zijn van (tennis)ballen geschikt voor flyball. Wel is het van belang dat de hond een goede gezondheid heeft. Het is qua bouw handig als de hond goed in staat is te vangen, te rennen en te springen. Grotere hondenrassen zijn om die reden net iets minder geschikt.

Aangezien flyball een teamsport is, moet de hond sociaal zijn en zich op zijn gemak voelen bij andere honden en mensen. Het helpt ook als de hond gehoorzaam is en de basiscommando’s beheerst.

Ras en leeftijd spelen geen rol. Wel dient een hond vaak minimaal acht maanden of ouder te zijn, voordat hij lid mag worden van een club.

Australian shepherd doet aan flyball.

Beginnen met flyball, hoe pak je het aan?

Verschillende clubs en hondenscholen in Nederland geven flyball cursussen. Zij beschikken over de hindernissen, Nederlandse of internationale bak en de nodige ruimte om de sport op de juiste manier te beoefenen. Ondanks dat flyball een teamsport is, kan je ook thuis of in het park zelfstandig oefenen met je hond. Leer je hond ten eerste basiscommando’s als ‘kom’, ‘zit’ en ‘los’. Ook is het belangrijk om je hond te leren apporteren. Zorg hierbij dat de hond altijd de bal naar je terugbrengt. Je kunt natuurlijk ook horden en eventueel een flyball bak aanschaffen om zelf met de hond te trainen.

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

Ontdek andere hondensporten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven