Flygility

Feitjes en weetjes

Video's over flygility

Wat is flygility?

Flygility is een hondensport waarbij de sporten flyball en agility gecombineerd worden. De hond dient zelfstandig een 30 meter lang parcours met een aantal behendigheidstoestellen af te leggen. Aan het eind van de baan vangt de hond een bal en brengt deze, via het parcours, terug naar de baas. Bij deze hondensport draait het niet alleen om snelheid, maar dient het parcours ook correct te worden afgelegd.

De sport kan op verschillende niveaus worden beoefend. Beginners leggen het parcours af in een rechte lijn. Hoe sneller en behendiger de hond, des te moeilijker het parcours wordt.

Jack russel terrier doet aan flygility.

Waarom deze hondensport?

Flygility is een hondensport waarbij de hond zowel fysiek als mentaal wordt uitgedaagd. Het is dus de perfecte sport voor honden met een hoog energielevel. Vooral honden die gek zijn op de bal zullen veel plezier halen uit het beoefenen van deze sport.

Bij flygility legt de hond het parcours zelfstandig af. De baas hoeft weinig fysieke handelingen uit te voeren en dus is deze sport ook geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking.

Voor welke honden is flygility geschikt?

Flygility is geschikt voor elke hond die graag actief bezig is en het leuk vindt om te apporteren.

De obstakels bij flygility zijn een stuk lager dan bij agility en dus kunnen ook jonge en oudere honden meedoen aan deze sport. De meeste hondenscholen hebben een leeftijdsminimum van zes maanden voor het deelnemen aan een cursus.

Aangezien honden los van de lijn trainen, is het belangrijk dat je hond niet reactief is en de basiscommando’s beheerst.

Finse lappenhond doet aan flygility.

Beginnen met flygility, hoe pak je het aan?

Verschillende hondenscholen in Nederland bieden cursussen aan om meer over flygility te leren. Natuurlijk kan je ook het een en ander thuis of in een park oefenen. Als de hond de basiscommando’s niet beheerst, is het handig om deze commando’s eerst aan te leren.

Om de behendigheidsoefeningen te trainen, kun je een aantal (lichtgewicht) toestellen aanschaffen en hiermee oefenen in de tuin of een grasveld. Aangezien de hond bij deze sport een bal moet ophalen en terugbrengen naar de baas, kan je ook zelfstandig oefenen met apporteren.

Beeld: Depositphotos

Ontdek andere hondensporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven