Treibball

Feitjes en weetjes

Video's over treibball

Wat is treibball?

Treibball, ook wel drijfbal genoemd, is een hondensport waarbij de hond maximaal acht grote gymnastiekballen in een doel moet drijven. Het baasje (de handler) dient de hond aanwijzingen te geven, dit mag met zowel verbale als non-verbale commando’s. De ballen worden bij de start in een driehoek op een veld gepositioneerd, waarna de hond alle ballen in het doel moet zien te krijgen binnen de gestelde tijd.

Er zijn verschillende varianten van deze hondensport. Zo is er een variant waarbij de hond een parcours moet afleggen met de bal en een variant waarbij de hond de gekleurde ballen in een bepaalde volgorde naar het doel moet drijven.

Waarom deze hondensport?

Deze hondensport is een goede fysieke uitlaatklep voor de energieke hond. Het baasje moet de hond duidelijke instructies geven, zodat de hond de ballen zo snel mogelijk in het doel drijft. Hierdoor leert de baas beter communiceren met zijn viervoeter. Iets wat ook buiten de sport om zeer goed van pas kan komen.

Bij treibball hoeven honden niet te springen en dus is de sport een stuk minder belastend dan andere fysieke hondensporten, zoals agility en dogfrisbee.

Kleine hond doet aan treibball.

Voor welke honden is treibball geschikt?

Treibball is geschikt voor iedere hond. Aangezien treibball lijkt op het drijven van schapen, zijn het vooral de herdershonden die uitblinken in deze sport. Maar laat dat je niet weerhouden als je de trotse eigenaar bent van een ander soort hond. Er wordt bij treibball gebruikt gemaakt van gymnastiekballen in verschillende maten. Kleinere honden werken dus met kleinere ballen.

Om mee te mogen doen aan wedstrijden moeten honden minimaal 15 maanden oud zijn.

Beginnen met treibball, hoe pak je het aan?

Verschillende hondenscholen in Nederland geven cursussen treibball, maar je kunt ook zelfstandig aan de slag. Begin met het aanschaffen van een gymnastiekbal en train in een open vlakke ruimte.

Een manier om je hond te leren de bal aan te tikken, is door een beloningssnoepje aan de onderkant van de bal te leggen. Wanneer de hond doorheeft dat de bedoeling is dat de bal in beweging komt, kan je de hond aansporen om de bal naar jou toe te drijven. Ga steeds iets verder van de hond vandaan staan. Als dit goed gaat kan je extra ballen toevoegen aan het spel.

Beeld: Shutterstock / Adobe Stock

Ontdek andere hondensporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven