Hoopers

Feitjes en weetjes

Video's over hoopers

Wat is hoopers?

Hoopers is een hondensport waarbij de hond in vloeiende lijnen een parcours aflegt. Dit parcours bestaat uit hoops (hoepelvormige toestellen), tonnen en korte tunnels. Bij geen enkele hindernis hoeft te worden gesprongen, daardoor is deze hondensport zeer geschikt voor honden die (nog) niet mee kunnen doen aan agility.

Een groot verschil met agility is dat de hond het parcours niet samen met de baas loopt, maar het parcours zelfstandig aflegt. De baas (de handler) geeft de hond op afstand verbale en non-verbale commando’s.

Border collie rent door hoopers parcour.

Waarom deze hondensport?

Hoopers is een hondensport waarbij de hond zowel fysiek als mentaal wordt uitgedaagd. De hond legt het parcours af zonder begeleider en moet dus zelfstandig kunnen werken. Aangezien het baasje de hond op afstand moet aansturen, is duidelijke communicatie tussen baas en hond erg belangrijk. Een handige vaardigheid die ook buiten de sport om van pas komt.

Hoopers is een actieve hondensport, maar honden worden fysiek minder belast dan bij agility. Ook voor het baasje is deze sport een stuk minder intensief, waardoor mensen met een lichamelijke beperking ook kunnen deelnemen.

Kleine hond doet aan hoopers

Voor welke honden is hoopers geschikt?

De hondensport hoopers is één van de weinige hondensporten die voor elke hond geschikt is. Er wordt in het parcours niet gesprongen, dus ook jonge en oudere honden kunnen deze sport beoefenen. Ook voor rassen die door hun bouw minder geschikt zijn voor agility biedt hoopers een uitkomst.

Aangezien deze sport zonder riem beoefend wordt, is het wel belangrijk dat je hond sociaal is en zich comfortabel voelt in de buurt van andere honden en mensen. Ook is het handig als de hond al enkele basisvaardigheden als ‘zit’ en ‘kom’ beheerst.

Beginnen met hoopers, hoe pak je het aan?

Hoopers is een nog relatief jonge sport, maar wordt steeds populairder in Nederland. Er zijn al een aantal hondenscholen en clubs die cursussen aanbieden om meer over de sport te leren.

Tervuerense herder loopt door hoopers parcour.

Je kunt natuurlijk ook zelf een aantal hoops, tonnen en korte tunnels aanschaffen en een parcours creëren in de tuin of een park in de buurt. De toestellen zijn lichtgewicht en makkelijk om op te zetten.

 

Beeld: Shutterstock

Ontdek andere hondensporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven