Waterwerk

Feitjes en weetjes

Video's over waterwerk

Wat is waterwerk?

Waterwerk is een hondensport waarbij de hond op aanwijzingen van het baasje voorwerpen uit het water dient te halen, zoals bijvoorbeeld een visnet, boot, pop of zelfs een drenkeling. Andere vaardigheden die bij het beoefenen van deze sport horen, zijn uit een boot springen en voorwerpen naar een boot op het water brengen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een touw, peddel of reddingsvest.

Elk jaar wordt er in Nederland een wedstrijd gehouden, waarbij het doel is dat de hond de drie basisoefeningen (een object ophalen bij de boot, uit de boot springen en de pop ophalen) zo snel mogelijk correct uitvoert. Ook kunnen honden brevetten behalen. De moeilijkheidsgraad van de brevetten loopt op per niveau.

Labrador redt dummy uit meer tijdens beoefenen waterwerk.

Waarom deze hondensport?

Waterwerk is een leuke fysieke hondensport voor honden die graag in het water te vinden zijn. Ook mentaal wordt de hond gestimuleerd, want de hond moet commando’s opvolgen en goed naar zijn baas luisteren.

Voor het beoefenen van deze sport bevindt de hond zich veel in het water. Een ideale bezigheid voor op warme dagen. Bovendien is het kunnen redden van een drenkeling een zeer bijzondere vaardigheid om je hond aan te leren.

Welke honden zijn geschikt voor waterwerk?

Bepaalde hondenrassen werden vroeger ingezet om drenkelingen te redden of vissers te assisteren met het terughalen van de netten uit het water. Deze hondenrassen, zoals bijvoorbeeld de newfoundlander, hebben hier van nature aanleg voor en halen veel plezier uit deze hondensport.

Labrador redt vrouw uit het water.

Natuurlijk kunnen ook andere honden deze hondensport te beoefenen, zolang je hond een goede zwemmer is en met plezier het water ingaat. Het is bij deze sport tevens belangrijk dat je hond gehoorzaam en sociaal is.

Niet alle honden hebben een geschikte bouw om te zwemmen. Bij twijfel kan het best bij de dierenarts geïnformeerd worden.

Beginnen met waterwerk, hoe pak je het aan?

Een groot onderdeel van deze sport is het ophalen van voorwerpen uit het water. Als je hond hier nog helemaal geen ervaring mee heeft, kan je het best beginnen door te oefenen bij een (hondvriendelijk) meer of strand. Gooi een hondenspeeltje in het water en laat je hond het speeltje apporteren. Wil je serieuzer aan de slag? Dan kan je bij verschillende hondenscholen en clubs een workshop of cursus volgen over waterwerk.

Beeld: Shutterstock / Adobe Stock / Depositphotos

Ontdek andere hondensporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven