Jachttraining

Feitjes en weetjes

Video's over jachttraining

Wat is jachttraining?

Jachttraining is een hondensport waarbij de hond zijn baas helpt bij de jacht. Bij jachttraining staat samenwerking tussen baas (jager) en hond centraal. De hond dient aanwijzingen op te volgen en alleen ‘aan het werk’ te gaan als de baas hierom vraagt.

Met jachttraining wordt meestal het werk na het schot bedoeld. Dit houdt in dat de hond aan het werk wordt gezet nadat het wild is aangeschoten. De hond dient, op commando, het aangeschoten wild te apporteren. De hond kan dit op drie manieren doen: op zicht (markeerapport), op geur (verloren apport) of op aanwijzingen van zijn baas (dirigeerapport). Overigens wordt er niet altijd met wild getraind. Meestal worden er dummies ingezet die als wild moeten dienen. Bij jachtproeven wordt wel uitsluitend (koud) wild gebruikt.

Labradoodle met bruine vacht loopt met dummy in bek.

Tijdens jachttraining leert een hond onder andere onder appèl te staan en het apporteren van verschillende soorten wild in verschillende situaties en terreinen (op land en in het water).

Naast jachttraining kan je een hond ook trainen voor veldwerk. Veldwerk is het werk dat voor het schot plaatsvindt. De hond loopt in een zigzagpatroon het veld af op zoek naar veerwild. Dit doet hij tegen de wind in en met de snuit omhoog, omdat hij zo het best kan ruiken wat er zich in het veld bevindt. Zodra de hond het wild gevonden heeft, laat hij dit aan zijn baas (jager) weten door voor te staan. Dit houdt in dat de hond verstrakt. Pas als de jager bij de hond is mag hij, op commando, het wild opstoten. Het wild wordt zo zichtbaar voor de jager, waarna een schot volgt.

Engelse setter doet aan veldwerk voor jachttraining.

Waarom deze hondensport?

Veel hondenrassen zijn oorspronkelijk gefokt voor de jacht. Deze hondenrassen hebben vandaag de dag nog steeds aanleg voor jachttraining en/of veldwerk en halen er ook ontzettend veel plezier uit. Bovendien ontwikkelt en verbetert de hond door het beoefenen van deze hondensport bepaalde eigenschappen. Zo leert de hond gehoorzaam te zijn aan zijn baas en gefocust te werk te gaan. Ook wordt de band tussen baas en hond versterkt door het samenwerken.

Zowel bij het werk voor als na het schot wordt de hond fysiek en mentaal gestimuleerd. Dit is voor elk hondenras erg belangrijk en houdt de hond (mentaal) fit.

Voor welke honden is jachttraining geschikt?

Natuurlijk is jachttraining de perfecte hondensport voor hondenrassen die oorspronkelijk voor de jacht zijn gefokt. Deze rassen hebben van nature aanleg voor jachthondenwerk en blinken vaak ook uit in deze hondensport. Staande honden zijn de uitblinkers in veldwerk, spaniels zijn erg goed in het opstoten van veerwild en retrievers zijn uitstekende apporteurs.

Toch beleven ook honden die net per se voor de jacht gefokt zijn vaak veel plezier aan jachttraining. De sport is fysiek gezien niet erg zwaar en dus kan (bijna) elke hond deze sport beoefenen.

Hond met dummy in de bek doet aan jachttraining.

Beginnen met jachttraining, hoe pak je het aan?

Verschillende clubs, verenigingen en hondenscholen in Nederland bieden lessen aan in jachttraining of veldwerk. Met hun kennis en begeleiding leert jouw hond de kneepjes van het vak. Na veel training kan de hond examen doen en uiteindelijk meedoen aan wedstrijden.

Natuurlijk kan je ook zonder begeleiding je hond voorbereiden op jachttraining. Voorbeelden van trainingen die je in je eigen omgeving kunt doen zijn: de hond zowel los als aangelijnd laten volgen, de hond vooruit sturen en laten komen op bevel, de hond leren om meerdere minuten op dezelfde plek te blijven staan en het apporteren van dummies.

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

Ontdek andere hondensporten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven