Een loopband voor honden: redenen + ervaring

Zoek
Een hond op een hondenloopband.

Een loopband voor honden: redenen + ervaring

Je hond op een loopband trainen. Steeds meer baasjes schaffen een hondenloopband aan om hun hond ook binnenshuis voldoende beweging te kunnen bieden. Maar waarom zou je honden op een loopband laten lopen in plaats van in de wijk of het park. We leggen het je uit.

Redenen voor een hondenloopband

Het is natuurlijk belangrijk dat je hond voldoende beweging krijgt. Dit kan door (lange) wandelingen te maken en een hondensport te beoefenen. Maar ook met een hondenloopband breng jij je hond in beweging. Een loopband voor je hond is zeker geen vaste vervanging voor de dagelijkse wandeling, maar kan in sommige situaties behoorlijk handig zijn. Dit zijn de belangrijkste redenen om je hond op een hondenloopband te laten lopen:

  • Je kunt tijdelijk geen (lange) wandelingen met je hond maken, omdat je bijvoorbeeld ziek of slecht ter been bent. 
  • Door extreme weersomstandigheden, denk aan hitte, kou of onweer, is het onverstandig om buiten een lange wandeling te maken. 
  • Je hebt een reactieve hond die er baat bij heeft om in een prikkelarme omgeving (de loopband in huis) te bewegen.
  • Je wilt aan de conditie van je hond werken, bijvoorbeeld omdat je een sporthond hebt of een hond met overgewicht. 
  • Je hond moet revalideren, bijvoorbeeld na een operatie, en trainen op een loopband kan hierbij helpen. Doe dit wel alleen in overleg met een dierenarts en schakel hulp in om je hond op de juiste manier te trainen.

Husky op een hondenloopband.

Lopen op een hondenloopband of een wandeling maken?

Het is belangrijk om te beseffen dat het rennen op de loopband wel iets anders is dan een wandeling door de buurt of de natuur. Wandelen op een loopband is fysiek een stuk zwaarder. Je hond kan namelijk niet even rustig stoppen om aan een struik of boom te snuffelen. Het is daarom ook aan te raden om het lopen op de loopband rustig op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met vijf minuten en voeg daar iedere week een minuut aan toe (tot maximaal twintig minuten). Ook de snelheid moet rustig opgebouwd worden. Weet je niet zo goed hoe je het trainen van je hond op een hondenloopband aan moet pakken? Vraag dan advies aan een trainer.

Naast fysieke uitdaging is ook mentale stimulatie belangrijk voor een hond. Het wandelen/rennen op de loopband biedt aanzienlijk minder mentale uitdaging dan een wandeling door de buurt met verschillende geuren en andere prikkels. Ga er dus ook zeker op uit met je viervoeter en zie de hondenloopband als een toevoeging in plaats van een vervanging.

Een hondenloopband kopen

Er zijn verschillende loopbanden die speciaal voor honden zijn gemaakt. Dit zijn de meest bekende Europese merken:

  • Dog Runner; Dit bedrijf uit België verkoopt verschillende hondenloopbanden, waarvan de Dog Runner Tracks (€899, oktober 2023) de meest geschikte versie is voor thuis. Nog professioneler aanpakken? Dan is de Dog Runner Revolution Pro met een afstandsbediening en automatische helling een aanrader. Twijfel je nog over de aanschaf van een hondenloopband? Breng een bezoekje aan België en probeer de loopbanden uit in de showroom.
  • Dogmills; De hondenloopbanden van Dogmills worden geproduceerd in Nederland. Het assortiment bestaat uit vijf verschillende modellen. De goedkoopste is de ‘Curve’, waar je €1279 (oktober 2023) voor betaald. Je kunt Dogmills bezoeken in Huissen, Nederland.

Hondenloopbanden zijn vrij prijzig. Je kunt natuurlijk ook een tweedehands hondenloopband aanschaffen om op de kosten te besparen. Geen tweedehands loopband verkrijgbaar? Vraag dan bij bovengenoemde bedrijven eens of er een demo-model verkrijgbaar is. Vaak scheelt dit enkele tientallen tot honderden euro’s.

Een hond op een hondenloopband.

Onze ervaring met een hondenloopband

Wij hebben de Dog Runner Tracks in huis voor onze Australische Kelpie Mika. We gebruiken de loopband vooral op dagen met slechte weersomstandigheden, zoals heftige regenbuien en hitte. Ook als we merken dat Mika ondanks een lange wandeling en training nog door de woonkamer stuitert, komt de loopband goed van pas. 

Een hond op de Dog Runner Tracks.

In eerste instantie vond Mika de loopband behoorlijk spannend, maar met behulp van wat snoepjes en aanmoedigingen rent hij er nu lekker op los. Hij heeft het zichtbaar naar zijn zin op de loopband en als hij het zat is (meestal na een minuut of 8 tot 10) laat hij zich van de loopband rollen. Voor ons is de loopband een extraatje, maar zeker voor sporthonden of reactieve honden kan een hondenloopband echt uitkomst bieden.

Heb je nog vragen over hondenloopbanden of wil je jouw ervaring met een loopband voor honden delen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Beeld: Hondtrainen.nl / Depositphotos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven