Australian kelpie

Gewicht

14 – 22 kilo

Hoogte

43 – 51 cm

Leeftijd

10 – 13 jaar

FCI Rasgroep 1

Herdershonden en veedrijvers

Gewicht

14 – 22 kilo

Schofthoogte

Hoogte

43 – 51 cm

Leeftijd

10 – 13 jaar

Karakter Australian kelpie

De Australian kelpie staat bekend om zijn intelligentie en vriendelijke karakter. Kelpies uit werklijnen, ook wel working kelpies genoemd, zijn snel en behendig, met een talent voor het drijven van schapen en ander vee. Deze kenmerken, gecombineerd met hun uitzonderlijke werklust, maken hen tot een onmisbaar onderdeel van veel boerderijen en ranches, vooral in hun thuisland Australië. 

Australian kelpie op het strand.

Een echt werkhondje dus, maar je hoeft niet per se een veld met schapen te hebben om een kelpie gelukkig te maken. Vooral kelpies uit de showlijnen, de Australian kelpies, zijn geschikt als huishond. Kelpies zijn loyaal en over het algemeen goed in de omgang met andere honden en kinderen. Ze zijn aanhankelijk en zijn vaak erg gehecht aan hun gezin. De kelpie leert snel en vindt het leuk om nieuwe dingen te leren. Ook ongewenst gedrag is zo aangeleerd, dus het is belangrijk om consequent te zijn in de opvoeding.

Met een Australische kelpie haal je een zeer actieve hond in huis. Het is belangrijk om hem zowel voldoende fysieke als mentale stimulatie te bieden. De meeste baasjes van kelpies beoefenen een of meerdere hondensporten, zoals agility, dogfrisbee, hoopers of detectie. Een cursus schapendrijven is natuurlijk ook een aanrader. Wanneer een kelpie voldoende uitdaging krijgt, is hij binnenshuis een kalme viervoeter die goed zijn rust kan vinden. 

Kelpie zit op het strand.

Australian kelpies zijn vrij gevoelige honden. Ze kunnen over het algemeen slecht tegen harde woorden, geschreeuw en ruzie in huis. Ook kunnen ze niet zo goed tegen druk. Een positieve trainingsmethode werkt daarom ook het beste bij deze viervoeters. De kelpie is waakzaam, maar geen typische waakhond. Vreemden worden meestal vriendelijk verwelkomd.

Veelgestelde vragen over de Australian kelpie

De Australische kelpie wordt gemiddeld tussen de 10 en 13 jaar oud. Zoals bij andere rassen kan de levensverwachting worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder hun algemene gezondheid, dieet, lichaamsbeweging en genetische factoren. 

Ja, de Australian kelpie is een erkend hondenras. De Fédération Cynologique Internationale (FCI), de internationale organisatie die verantwoordelijk is voor de erkenning van hondenrassen, erkent de Australische kelpie. Het ras valt onder groep 1: Herdershonden en veedrijvers. 

Geschiedenis

De naam verklapt het al een beetje: de Australian kelpie komt oorspronkelijk uit Australië. Schapen werden (en worden) hier gehouden op grote stukken land en dus waren honden nodig om de schapen bij elkaar te drijven. Niet iedere hond was hiervoor geschikt aangezien de condities in Australië niet altijd ideaal zijn. Denk aan hitte, ruig terrein en zandstormen. Bovendien moesten de honden behoorlijke afstanden afleggen. De werklustige en onvermoeibare kelpie bleek hiervoor uitermate geschikt, waardoor het ras aan het eind van de negentiende eeuw enorm populair werd onder Australische veehouders.

Australische kelpie doet aan schapendrijven

De kelpie stamt af van uit Schotland geïmporteerde collies. Er wordt vaak beweerd dat de Australian kelpie in de ontwikkeling van het ras ooit gekruist is met de dingo, een wilde hond die in Australië voorkomt. Hoewel de kelpie inderdaad uiterlijke overeenkomsten vertoont met de dingo hebben onderzoekers hiervan tot op de dag van vandaag nog geen genetisch bewijs gevonden.

In Australië is de Australian kelpie een zeer bekend ras. Op bijna iedere boerderij zijn wel working kelpies te vinden (tip: kijk Muster Dogs op Netflix). Het ras is door de jaren heen ook naar andere landen geëxporteerd. Ook in Nederland zijn er kelpie fokkers, maar het ras is hier nog lang niet zo bekend als in Australië.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de kelpie vraagt relatief weinig verzorging. Het is voldoende om de vacht af en toe te borstelen om dode haren te verwijderen. Tijdens de ruiperiode (twee keer per jaar) doe je er goed aan om de vacht iets vaker te borstelen aangezien de hond dan vrij veel haar verliest. Houd de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Australian kelpie puppy loop samen met baas.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder heupdysplasie, elleboogdysplasie, mitralisklep degeneratie en epilepsie. Vraag bij de aanschaf van een Australian kelpie pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Aanraders voor de Australian kelpie

  • Zet de hersenen aan het werk met denkspellen en hondenpuzzels. De Orbee Tuff Snoop en Kong Wobbler zijn aanraders!
  • Daag je kelpie uit met een flirt pole, een ideaal spel voor in de tuin. 
  • De meeste kelpies zijn dol op ballen en/of frisbees
  • Sporten met je hond? Dan is het ook verstandig om te werken aan balans & coördinatie. Kijk eens naar het assortiment van Fitpaws
Beeld: Pixabay / Adobe Stock / Hondtrainen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven