Australian kelpie

Gewicht

14 – 22 kilo

Hoogte

43 – 51 cm

Leeftijd

10 – 13 jaar

FCI Rasgroep 1

Herdershonden en veedrijvers

Gewicht

14 – 22 kilo

Schofthoogte

Hoogte

43 – 51 cm

Leeftijd

10 – 13 jaar

Karakter

De Australian kelpie of Australische kelpie is een intelligente hond met een vriendelijk karakter. Het ras staat erom bekend graag te werken voor zijn baas. Kelpies zijn snel en behendig en zijn van nature vaak erg goed in het drijven van schapen. Ze worden daarom ook vaak als werkhonden gehouden. Dat betekent niet dat de Australian kelpie niet geschikt is als huishond. Kelpies zijn namelijk zeer loyaal en vaak goed in de omgang met andere honden en kinderen.

Met de Australian kelpie haal je een actieve hond in huis. Het is belangrijk om hem zowel voldoende fysiek als mentaal uit te dagen. De kelpie is een zeer geschikt ras om hondensporten mee te beoefenen, zoals agility, flyball en dogfrisbee. Als de hond zijn energie goed kwijt kan, is het binnenshuis een kalme viervoeter. De kelpie leert snel en vindt het leuk om nieuwe dingen te leren. Ook ongewenst gedrag is zo aangeleerd, dus het is belangrijk om consequent te zijn in de opvoeding.

Hond springt over horde in zaal voor behendigheid.

Australian kelpies zijn vrij gevoelige honden. Ze kunnen over het algemeen slecht tegen harde woorden, geschreeuw en ruzie in huis. Ook kunnen ze niet zo goed tegen druk. Een positieve trainingsmethode werkt daarom ook vaak het beste bij deze viervoeters. De kelpie is waakzaam, maar geen typische waakhond. Vreemden worden vaak met een kwispelende staart verwelkomd.

Geschiedenis

De naam verklapt het al een beetje: de Australian kelpie komt oorspronkelijk uit Australië. Schapen werden (en worden) hier gehouden op grote stukken land en dus waren honden nodig om de schapen bij elkaar te drijven. Niet iedere hond was hiervoor geschikt aangezien de condities in Australië niet altijd ideaal zijn. Denk aan hitte, ruig terrein en zandstormen. Bovendien moesten er behoorlijke afstanden worden afgelegd door de honden. De werklustige en onvermoeibare kelpie bleek hiervoor uitermate geschikt, waardoor het ras aan het eind van de negentiende eeuw enorm populair werd onder Australische veehouders.

Australische kelpie doet aan schapendrijven

De kelpie stamt af van uit Schotland geïmporteerde collies. Er wordt vaak beweerd dat de Australian kelpie in de ontwikkeling van het ras ooit gekruist is met de dingo, een wilde hond die in Australië voorkomt. Dit komt omdat de kelpie qua uiterlijk overeenkomsten vertoont met de dingo. Onderzoekers hebben hier echter tot op de dag van vandaag geen genetisch bewijs van kunnen vinden.

In Australië is de Australian kelpie een zeer bekend ras. Op bijna iedere boerderij zijn wel kelpies te vinden. Het ras is door de jaren heen ook naar andere landen geëxporteerd. Zo zijn er nu ook kelpie fokkers in Nederland te vinden, al is de kelpie hier nog lang niet zo bekend als in Australië.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de kelpie vraagt relatief weinig verzorging. Het is voldoende om de vacht af en toe te borstelen om dode haren te verwijderen. Tijdens de ruiperiode (twee keer per jaar) doe je er goed aan om de vacht iets vaker te borstelen aangezien de hond dan vrij veel haar verliest. Houd de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder heupdysplasie, elleboogdysplasie, mitralisklep degeneratie en epilepsie. Vraag bij de aanschaf van een pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Pixabay / Adobe Stock / Hondtrainen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven