Schotse herdershond

Gewicht

20 – 34 kilo

Hoogte

50 – 66 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

FCI Rasgroep 1

Herdershonden en veedrijvers

Gewicht

20 – 34 kilo

Schofthoogte

Hoogte

50 – 66 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

Karakter Schotse herdershond

De Schotse herdershond, ook wel collie genoemd, is een hond met een vriendelijk karakter. Het ras staat erom bekend erg aanhankelijk te zijn naar zijn baas en is het liefst 24/7 bij hem in de buurt. Kijk er niet van op als de collie continu aan je voeten komt liggen. Deze hond houdt namelijk erg van lichamelijk contact. De Schotse herdershond kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren en is dus zeer geschikt als gezinshond.

Met de Schotse herdershond haal je een actief en intelligent ras in huis. Het is belangrijk hem zowel fysiek als mentaal voldoende uit te dagen. De collie vindt het leuk om gehoorzaamheidsoefeningen uit te voeren en is uitstekend in verschillende hondensporten, zoals obedience en agility. De collie is een gevoelige hond die slecht tegen een harde aanpak kan. Ook voor de stemming in huis is hij gevoelig.

Kortharige Schotse herdershond vangt een frisbee in het park.

Deze herdershond is zeer alert en ontpopt zich soms tot luidruchtige waakhond. Ook is het een hond die graag tegen zijn baas ‘kletst’, zowel uit frustratie als uit enthousiasme of gewoon uit liefde. Om het blaffen een beetje in toom te houden, kan je de collie het commando ‘stil’ aanleren.

Er zijn twee soorten Schotse herdershonden: de korthaar (smooth collie) en de langhaar (rough collie). De korthaar en de langhaar zijn door de FCI allebei erkend als apart hondenras. Er wordt gezegd dat de korthaar een iets pittiger karakter heeft dan de langhaar, maar verder zijn er weinig duidelijke verschillen in het temperament van deze twee rassen.

Veelgestelde vragen over de Schotse herdershond

Een Schotse collie wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud. Zoals bij elk hondenras kan de levensduur variëren door bijvoorbeeld genetica, gezondheidszorg, voeding en levensstijl. 

Een Schotse collie pup kost meestal tussen de 1000 en 1500 euro. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld of de pup een stamboom heeft en de reputatie van de fokker. Het is belangrijk om een collie puppy alleen te kopen bij erkende en betrouwbare fokkers die de gezondheid en het welzijn van hun honden vooropstellen. 

 

Geschiedenis

Het is onduidelijk hoe de Schotse herdershond precies is ontstaan. Wel bestaan er vermoedens. De Romeinen brachten tijdens de verovering van Groot-Brittannië honden met zich mee. De herdershonden van de Romeinen werden door de jaren heen gekruist met lokale honden en zodoende ontstonden langzaam maar zeker nieuwe hondenrassen, waar de collie er waarschijnlijk één van is.

Schotse herdershond ligt in het gras.

De Schotse herdershond won in de negentiende eeuw aan populariteit dankzij de Britse koningin Victoria. Zij maakte tijdens haar verblijf in het Balmoral Castle in de Schotse Hooglanden kennis met de collie en was op slag verliefd. Steeds meer welgestelde families toonden interesse in de collie. Hierop gingen fokkers het uiterlijk van de hond verfijnen om het ras er nog eleganter uit te laten zien. Hoe ze dit precies hebben gedaan is wederom niet bekend, maar waarschijnlijk is in ieder geval de borzoi, een Russische windhond, er aan te pas gekomen om de snuit van de collie langer en smaller te maken.

De collie steeg nog meer in populariteit toen de Britse auteur Eric Knight in de twintigste eeuw zijn boek ‘Lassie Come-Home’ uitbracht. De daaropvolgende films en televisieserie maakte van Lassie misschien wel één van de bekendste honden ter wereld. Het hebben van een eigen ‘Lassie’ werd de droom van ieder kind en daarmee werd de Schotse herdershond een super populaire gezinshond.

Herinneringen ophalen? Bekijk hier een aflevering van de televisieserie: 

Verzorging en gezondheid

De vacht de Schotse herdershond heeft minder vachtverzorging nodig dan je misschien zou verwachten. De collie heeft een dubbele vacht, wat betekent dat hij een korte dikke ondervacht heeft en een langere bovenvacht. Eén keer per week grondig borstelen is voldoende. Deze borstelbeurt duurt bij de langharige variant natuurlijk net even iets langer dan bij de smooth collie. Verwijder wel na iedere wandeling vuil dat aan de vacht is blijven hangen.

In de ruiperiode wisselt de ondervacht en is het belangrijk om wat meer aandacht te besteden aan de vacht. De vacht kan in deze periode makkelijk vervilten. Houd vooral de haren achter de oren en bij de poten goed in de gaten.

Schotse herdershond puppy in het gras.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder heupdysplasie, Degeneratieve Myelopathy (een verlammingsziekte), een defect aan het MDR1 gen en verschillende oogaandoeningen. Collie Eye Anomalie is een aangeboren afwijking die vooral bij de Schotse herdershond voorkomt. Dit is een afwijking van het vaatvlies, netvlies en de blinde vlek en tast het gezichtsvermogen van de hond aan. Bij aanschaf van een pup is het belangrijk om de fokker te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Aanraders voor de Schotse herdershond

  • Zet de hersenen aan het werk met denkspellen en hondenpuzzels. De Orbee Tuff Snoop en Kong Wobbler zijn aanraders!
  • Daag je collie uit met een flirt pole, een ideaal spel voor in de tuin. 
  • De meeste Schotse herdershonden zijn dol op ballen en/of frisbees.
  • Sporten met je hond? Dan is het ook verstandig om te werken een balans & coördinatie. Kijk eens naar het assortiment van Fitpaws.
Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven