Shetland sheepdog

Gewicht

6 – 12 kilo

Hoogte

33 – 40 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

FCI Rasgroep 1

Herdershonden en veedrijvers

Gewicht

6 – 12 kilo

Schofthoogte

Hoogte

33 – 40 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

Karakter

De shetland sheepdog, ook wel sheltie genoemd, is een actieve en intelligente hond. Het ras staat erom bekend erg aanhankelijk te zijn naar zijn baas. De sheltie heeft een hoge will to please en wordt het liefst gezien als trouwe kameraad. Tegenover vreemden stelt hij zich meestal eerst terughoudend op.

Shetland sheepdog doet aan agility.

In deze herdershond schuilt ook een waakhond. De shetland sheepdog kan behoorlijk luidruchtig zijn. Hij zal niet zo snel iemand kwaad doen, maar zijn familie zal hij zeker proberen te verdedigen als dit nodig is. De sheltie is verder een erg gevoelige hond, die slecht tegen geschreeuw en een harde aanpak kan. Het is dus belangrijk om hem op een positieve manier op te voeden en te trainen.

Door zijn intelligentie is de sheltie goed in gehoorzaamheidsoefeningen en hij leert fraag. Het is dan ook een geschikt hond om verschillende hondensporten mee te beoefenen, zoals agility en treibball.

Geschiedenis

De shetland sheepdog komt van de Shetlandeilanden ten noordoosten van het vasteland van Schotland. Het ras werd daar door boeren gefokt om te helpen bij werkzaamheden op de boerderij. De sheltie moest bijvoorbeeld kuddes schapen bijeenhouden en ook dienen als waakhond als dit nodig was.

De sheltie werd bewust klein gehouden net als alle andere dieren die op de shetlandeilanden leefden, zoals het ponyras de shetlander. Dit had een logische reden: voedsel op de eilanden was schaars en kleinere dieren hebben minder voeding nodig om te kunnen overleven.

Portret van een Shetland Sheepdog.

Hoe de shetland sheepdog precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Aangenomen wordt dat het een kruising is van meerdere hondenrassen, waaronder een Scandinavische herdershond, de Schotse herdershond, de king charles spaniel en de dwergkeeshond.

Bezoekers van de Shetlandeilanden waren zeer te spreken over deze kleine herdershond. De sheltie kreeg hierdoor meer bekendheid en vond zijn weg naar het vaste land. Het ras werd voor het eerst erkend in 1911 door de Kennel Club onder de naam shetland collie. Met deze naam was niet iedereen het eens en dus werd de officiële rasnaam later veranderd naar shetland sheepdog.

Verzorging en gezondheid

De prachtige vacht van de shetland sheepdog heeft wekelijkse verzorging nodig. Borstel de vacht minimaal één keer per week goed door om klitten te voorkomen. In de ruiperiode verhaart de sheltie veel en moet de vacht vaker geborsteld worden om de losse ondervacht te verwijderen. Houd de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Shetland sheepdog puppy rent door gras.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder heupdysplasie en een aantal oogaandoeningen. Door een MDR1 gendefect zijn sommige shelties erg gevoelig voor bepaalde geneesmiddelen, zoals Ivermectine (wormkuur). Bij aanschaf van een pup is het belangrijk om de fokker te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven