Komondor

Gewicht

40 – 60 kilo

Hoogte

65 – 75 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

FCI Rasgroep 1

Herdershonden en veedrijvers

Gewicht

40 – 60 kilo

Schofthoogte

Hoogte

65 – 75 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

Karakter

De komondor is een kalme hond met een eigenzinnig karakter. Het ras is zeer intelligent en staat erom bekend graag zijn eigen keuzes te maken. De komondor is erg aanhankelijk en spendeert graag tijd met zijn baas. Met kinderen kan hij over het algemeen goed overweg. Tegenover vreemden stelt deze viervoeter zich gereserveerd op, maar zodra blijkt dat zij geen kwaad in de zin hebben, worden ze geaccepteerd.

Komondor loopt hondenshow.

Deze waakse hond houdt graag het overzicht. Als hij onraad bespeurt, zal hij zijn zware blaf laten horen en eventueel verdere actie ondernemen. Zijn terrein, familie en bezittingen zal hij altijd beschermen. Inbrekers maken met een komondor in huis geen schijn van kans. Deze gigant zal razendsnel op de vreemdeling afrennen en zijn grootte en gewicht inzetten om hem tegen te houden.

Gezien de kracht, grootte en snelheid van deze viervoerter is het belangrijk om hem goed te socialiseren en consequent op te voeden. Komondors houden ervan om nieuwe dingen te leren. Dezelfde truc keer op keer opnieuw uitvoeren, is dan ook niets voor deze hond. Houd trainingssessies kort en bondig, zodat de komondor niet verveeld raakt.

Geschiedenis

De komondor is een Hongaars hondenras. Het is onduidelijk hoe het ras exact is ontstaan. Vermoedelijk heeft dit ras dezelfde voorouder als de Zuid-Russische ovcharka. De komondor werd in Hongarije ingezet voor het beschermen van kuddes schapen tegen wolven en zelfs beren. De dikke, vervilte vacht bood de komondor bescherming tegen aanvallen van deze wilde dieren. Bovendien kon deze hond door zijn vacht ook in zeer koude omstandigheden werken.

Portret van een Komondor.

Pas in de twintigste eeuw kwam er belangstelling voor het ras vanuit het buitenland. In de Verenigde Staten maakten sommige boeren dankbaar gebruik van deze waakse hond. De komondor wist de schaapskuddes namelijk te beschermen tegen de coyote (prairiewolf). In de Tweede Wereldoorlog kreeg het ras het lastig in het land van herkomst. Er werden namelijk veel komondors gedood door de bezetters. Zij konden een boerderij of huis namelijk pas betreden als de waakse hond was uitgeschakeld.

Tegenwoordig wordt de komondor vooral als gezelschapshond gehouden, maar het waken is hij zeker niet verleerd. Het gezin wordt als zijn kudde schapen beschouwd en zal dan ook altijd beschermd worden.

Verzorging en gezondheid

Het zal je niet verbazen dat de imposante koordvacht van de komondor om behoorlijk wat verzorging vraagt. De vacht hoeft niet geborsteld of gekamd te worden, maar het is wel belangrijk om vuil direct te verwijderen. Na het wandelen zal je dus alle takjes en resten van planten uit de vacht moeten plukken. Modder en andere viezigheid kan je het best direct van de vacht afspoelen. Het is knap lastig om een komondor helemaal wit te houden. Natte koorden gaan bovendien snel stinken. Je doet er dus goed aan om de komondor zo droog mogelijk te houden. Een voordeel is wel dat het ras nauwelijks verhaard.

Komondor puppy op het gras.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder heupdysplasie en enkele oogziektes. Vraag bij de aankoop van een pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van erfelijke aandoeningen.

Beeld: Adobe Stock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven