Australian shepherd

Gewicht

18 – 30 kilo

Hoogte

46 – 58 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 1

Herdershonden en veedrijvers

Gewicht

18 – 30 kilo

Schofthoogte

Hoogte

46 – 58 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter Australian shepherd

De Australian shepherd, ook wel Australische herder of Aussie genoemd, is een intelligente en actief ras. Het ras is zeer toegewijd aan zijn gezin en staat bekend om zijn sterke band met zijn eigenaar. Australian shepherds hebben vaak een sterke drive om te werken en vinden voldoening in het voltooien van taken. Bovendien hebben ze een enorm uithoudingsvermogen. Als het nodig is, zijn ze de hele dag in beweging. Aussies gedijen dan ook goed in gezinnen waar ze betrokken worden bij dagelijkse activiteiten.

Australian shepherd in het water.

Kan je Aussie zijn energie niet kwijt? Dan merk je dat direct. Hij zal op verschillende manieren proberen om je aandacht te trekken. Denk aan het brengen van ballen om mee te spelen tot het stelen van sokken en andere verboden voorwerpen. Alles om jou in beweging te krijgen. Het is dus belangrijk om de Aussie voldoende fysieke, maar ook mentale uitdaging te bieden. Veel baasjes van Australische herders kiezen ervoor om een of meerdere hondensporten te beoefenen, zoals agility, dogfrisbee en treibball. Geen weer om te sporten? Haal dan de hondenpuzzels maar uit de kast!

Australische herder doet aan flyball.

Australische herders kunnen meestal goed overweg met andere honden, maar zijn niet per se allemansvrienden. Dit geldt ook voor de omgang met mensen. De meeste Aussies willen hun gezin beschermen, wat ze terughoudend richting vreemden maakt. Let ook op met kinderen. Als echte herdershonden willen Australian shepherds nog weleens ‘de schapen’ hoeden. 

Met een goede socialisatie, training en aandacht is de Aussie een loyale, toegewijde viervoeters die graag met je de hort op gaat. 

Veelgestelde vragen over de Australian shepherd

Een Australian shepherd wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud. Diverse factoren, zoals levensstijl en voeding, hebben invloed op de levensverwachting van de hond.

De prijs van een Australian shepherd puppy ligt meestal tussen de 800 en 2000 euro. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de reputatie van de fokker en de stamboom. Sommige uitzonderlijke pups met prijswinnende ouders of zeldzame kleuren kunnen zelfs nog duurder zijn. 

De meeste Australische herders hebben van nature een lange staart. Maar ongeveer 1 op de 5 Australische herders wordt geboren met een kortere staart, een aandoening die bekend staat als “naturaal korte staart (NBT)”. In sommige landen worden de staarten van Australian Shepherds gecoupeerd, maar in Nederland is dit verboden.

Geschiedenis

De naam ‘Australian Shepherd’ roept wellicht associaties op met Australië, maar verrassend genoeg wordt de Aussie beschouwd als een Amerikaans ras. Toch ligt de oorsprong van het ras waarschijnlijk in het Spaanse Baskenland, waar herdershonden werden ingezet voor het hoeden en drijven van vee.

De reis van de Australische herder begon toen Baskische herders in de negentiende eeuw naar Australië migreerden, op zoek naar nieuwe mogelijkheden. De honden werden daar gekruist met andere herdershonden. Zo mogelijk ook met de voorouder van de Australische kelpie

Australische herder doet aan schapendrijven.

Pas later werd de Australian Shepherd naar de Verenigde Staten geïmporteerd. Het ras ontwikkelde zich daar verder. In Amerika werd de veelzijdigheid van de Australian Shepherd snel erkend. Naast zijn inzet op boerderijen, bleek de Aussie ook een ster te zijn tijdens rodeo’s en western-shows, waar hij indruk maakte met zijn behendigheid, snelheid en intelligentie. Deze spectaculaire optredens droegen bij aan de groeiende populariteit van het ras, waardoor de Australian Shepherd vandaag de dag een van de meest geliefde hondenrassen is.

Verzorging en gezondheid

De prachtige vacht van de Australian Shepherd vereist gelukkig geen al te ingewikkelde verzorging. Regelmatig borstelen, zo’n één tot twee keer per week, is meestal voldoende om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden. Tijdens de ruiperiode, wanneer de Aussie meer haar verliest dan normaal, kan wat extra aandacht nodig zijn. Naast het verzorgen van de vacht is het ook belangrijk om de oren en ogen van de Australian Shepherd regelmatig schoon te maken. Door dit te doen, kunnen mogelijke infecties worden voorkomen.

Australian shepherd puppies spelen met elkaar in woning.

Net als bij veel andere rassen zijn er bij de Australian Shepherd enkele erfelijke gezondheidsproblemen waarvan eigenaren zich bewust moeten zijn. Heupdysplasie, elleboogdysplasie, epilepsie, een defect aan het MDR1-gen en verschillende oogziekten komen relatief vaak voor binnen dit ras. Bij het overwegen van de aanschaf van een Australian shepherd puppy is het van belang om informatie te verkrijgen over de gezondheidsgeschiedenis van de ouderdieren. Vraag de fokker naar eventuele gezondheidstesten die zijn uitgevoerd en of de ouderdieren vrij zijn bevonden van deze erfelijke aandoeningen.

Aanraders voor de Australian shepherd

  • Zet de hersenen aan het werk met denkspellen en hondenpuzzels. De Orbee Tuff Snoop en Kong Wobbler zijn aanraders!
  • Daag je Aussie uit met een flirt pole, een ideaal spel voor in de tuin. 
  • De meeste Australische herders zijn dol op ballen en/of frisbees
  • Sporten met je hond? Dan is het ook verstandig om te werken aan balans & coördinatie. Kijk eens naar het assortiment van Fitpaws
Beeld: Depositphotos

1 gedachte over “Australian shepherd”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven