Australian shepherd

Gewicht

18 – 30 kilo

Hoogte

46 – 58 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 1

Herdershonden en veedrijvers

Gewicht

18 – 30 kilo

Schofthoogte

Hoogte

46 – 58 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter

De Australian shepherd, ook wel Australische herder of Aussie genoemd, is een intelligente en leergierige hond. Het ras is zeer gericht op het gezin en kan gereserveerd zijn ten opzichte van vreemden. De Australische herder is een werkhond die gefokt is om te helpen op de boerderij. Hij is atletisch, actief en heeft een goed uithoudingsvermogen. Als het moet, kan hij de hele dag in beweging zijn.

Australische herder doet een truc

Het is belangrijk dat de Australian shepherd zijn energie kwijt kan anders gaat hij vervelend verdrag vertonen. Hij zal onrustig worden en continu proberen de aandacht van zijn baas te trekken, door bijvoorbeeld het stelen van verboden voorwerpen (sokken, etc.). De Australian shepherd is erg goed in het beoefenen van hondensporten, zoals bijvoorbeeld agility, dogfrisbee en treibball. Het ras heeft naast fysieke uitdaging ook voldoende mentale stimulatie nodig.

Door zijn intelligentie en leergierigheid is de Aussie makkelijk te trainen. Het is een alerte hond, die in sommige situaties reactief kan reageren en eigenzinnig gedrag kan vertonen. Het is daarom belangrijk om de Australian shepherd consequent op te voeden en op jonge leeftijd goed te socialiseren.

Geschiedenis

Anders dan zijn naam doet vermoeden komt de Australian shepherd niet uit Australië en wordt de hond als een Amerikaans ras gezien. Er wordt aangenomen dat de oorsprong van het ras in het Spaanse Baskenland ligt. Herdershonden werden daar ingezet voor het hoeden en drijven van vee.

Australian shepherd op grasveld met bloemen

In de negentiende eeuw trokken de Baskische herders met hun schapen naar Australië om daar hun geluk te beproeven. In Australië werd het ras gekruist met andere geïmporteerde herdershonden uit Europa. De Australian shepherd werd uiteindelijk vanuit Australië geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dit heeft waarschijnlijk tot de verwarring in de naam geleid.

In Amerika werd het ras verder ontwikkeld. De Australian Shepherd werd niet alleen ingezet voor werk op de boerderij, maar zorgde ook voor spectaculaire optredens tijdens rodeo’s en western-shows. De populariteit van de Aussie nam hierdoor enorm toe en vandaag de dag is de Australian shepherd een zeer populair hondenras.

Verzorging en gezondheid

Ondanks zijn prachtige imposante vacht, valt de verzorging van de Aussie mee. De vacht moet één tot twee keer per week geborsteld worden om klitten te voorkomen. Tijdens de ruiperiode verhaart de Australian shepherd veel. Houd ook de oren en ogen goed schoon om infecties te voorkomen.

In het ras komen heup- en elleboogdysplasie, epilepsie, een defect aan het MDR1 gen en verschillende oogziektes relatief veel voor. Bij aanschaf van een pup is het daarom belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van deze aandoeningen.

Beeld: Pixabay / Adobe Stock
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top