Border collie

Gewicht

13 – 25 kilo

Hoogte

46 – 56 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 1

Herdershonden en veedrijvers

Gewicht

13 – 25 kilo

Schofthoogte

Hoogte

46 – 56 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter border collie

De border collie staat bekend als een hardwerkende hond die volgzaam en makkelijk trainbaar is. Door hun hoge ‘will to please’ zijn border collies vaak uitstekende werkhonden. Hun toewijding, gehoorzaamheid en natuurlijke aanleg om te leren maken hen zeer geschikt voor training en taken die zowel fysieke als mentale uitdagingen vereisen. Door zijn intelligentie staat deze viervoeter bekend als het slimste hondenras ter wereld. 

Border collies hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig. Het ras past daarom het best in een actieve omgeving. Drie keer per dag een klein blokje om is absoluut niet voldoende voor deze energieke hond. Vanwege zijn wil om te presteren en atletische bouw, blinkt het ras uit in vele hondensporten. Agility, flyball en dogfrisbee zijn zeer geschikte hondensporten om met dit ras te beoefenen. 

Border collie doet aan obedience.

Border collies hebben van nature het instinct om te drijven. Dit kan in bepaalde situaties tot problemen leiden, zoals het continu volgen van andere huisdieren, in hoge snelheid op bewegende objecten (auto’s) of personen (joggers) afrennen en groepen kinderen ongewenst bij elkaar drijven. 

Border collies zijn vaak erg gefocust op hun baas. Zeker als er door het beoefenen van hondensporten en het doen van trainingen een sterke band is gecreëerd. Hoewel de border collie best vriendelijk kan zijn richting andere personen en honden, is zijn eigenaar vaak zijn favoriet. Als een border collie mag kiezen tussen een training met de baas of het spelen met andere honden zal hij (bijna) altijd voor quality time met zijn baas kiezen. 

Veelgestelde vragen over de border collie

Een border collie heeft een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 15 jaar. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de gezondheid en welzijn van de hond. Zeker bij border collies is het onderhouden van zowel de mentale als fysieke conditie belangrijk. 

Border collies zijn ontzettend snel. Getrainde border collies kunnen zelfs een snelheid van 48 kilometer per uur bereiken. Border collies zijn niet alleen snel, maar hebben ook een uitstekend uithoudingsvermogen. Ze kunnen, indien nodig, wel zo’n 100 kilometer per dag afleggen.

Border collies zijn onvermoeibare honden met een zeer goed uithoudingsvermogen. Zeker een border collie pup kan als erg druk worden ervaren. Tussen de leeftijd van 3 tot 5 jaar zal een border collie rustiger worden. Op deze leeftijd hebben ze meestal hun energieke puppyfase achter de rug en beginnen ze wat kalmer te worden. Naar mate de hond ouder wordt, neemt het energieniveau nog verder af.

Geschiedenis

De border collie komt oorspronkelijk uit Groot-Britannië. Het ras is ontstaan in het uitgestrekte gebied genaamd ‘de Borders’, gelegen tussen Engeland en Schotland. Hier werden honden gefokt om te werken met schapen, een taak die erg belangrijk was voor de landbouwgemeenschappen in de regio.

In deze vroege periode van de fokkerij werden honden beoordeeld op hun bekwaamheid en werkethiek. Honden die niet voldeden aan de vereisten voor het drijven van vee, werden vaak afgedankt. Alleen de honden met de beste werkdrift, intelligentie en gehoorzaamheid mochten voor nakomelingen zorgen. Dit leidde tot de ontwikkeling van verschillende soorten herdershonden en veedrijvers.

Border collie drijft schapen bij elkaar.

Old Hemp, een driekleurige reu die in 1893 werd gefokt door Adam Telfer, is de stamvader van de moderne border collie. Old Hemp stond bekend om zijn rustige aard en zijn vermogen om schapen nauwkeurig te leiden. Hij zou voor zo’n tweehonderd nakomelingen hebben gezorgd.

De erkenning van het ras kwam tot stand met de oprichting van de International Sheep Dog Society (ISDS) in 1906. Het stamboek van de ISDS bevatte voor het eerst de term ‘border collie’. Pas veel later, in 1995, erkende de American Kennel Club (AKC) het ras. 

Verzorging en gezondheid

De dichte, dubbele vacht van de border collie moet regelmatig geborsteld worden om klitten te voorkomen. Zeker op plekken waar de vacht langer is, zoals rond de nek, oren en staart. Het schoonhouden van de oren en ogen is ook belangrijk om ontstekingen en infecties te voorkomen. 

Border collie pup kijkt naar baas.

Bij het ras komen een aantal enkele erfelijke aandoeningen voor, zoals heupdysplasie, epilepsie en verschillende oogziekten. Bij het kiezen van een border collie pup is het verstandig om te informeren naar de gezondheidsgeschiedenis van de ouderdieren en te verifiëren of ze zijn getest op deze erfelijke aandoeningen. 

Het is belangrijk om alert te zijn op veranderingen in het gedrag, eetgewoonten en fysieke conditie van de hond. Vroegtijdige detectie van gezondheidsproblemen kan helpen om ze effectief aan te pakken en de levenskwaliteit van de hond te behouden.

Aanraders voor de border colie

 • Zet de hersenen aan het werk met denkspellen en hondenpuzzels. De Orbee Tuff Snoop en Kong Wobbler zijn aanraders!
 • Daag je hond uit met een flirt pole, een ideaal spel voor in de tuin. 
 • De meeste border collies zijn dol op ballen en/of frisbees
 • Sporten met je hond? Dan is het ook verstandig om te werken aan balans & coördinatie. Kijk eens naar het assortiment van Fitpaws
Beeld: Depositphotos

1 gedachte over “Border collie”

 1. Wilco Silfhout

  super goeie website,
  ik heb al heel wat hondenrassen kunnen bekijken en uitzoeken.
  ik kan alleen niks over de Drentse patrijshond vinden, willen jullie daar wat aan doen?
  dan kan ik kijken of die op mijn lijstje blijft of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven