Border collie

Gewicht

13 – 25 kilo

Hoogte

46 – 56 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 1

Herdershonden en veedrijvers

Gewicht

13 – 25 kilo

Schofthoogte

Hoogte

46 – 56 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter

De border collie is een hond met een hoge will to please. Het ras is hardwerkend, volgzaam en is over het algemeen makkelijk te trainen. De border collie is zeer intelligent en wordt vaak omschreven als het slimste hondenras ter wereld.

Border collies zijn in principe vriendelijke honden en kunnen ook goed met kinderen opschieten. Ze hebben van nature het instinct om te drijven. Dit kan in bepaalde situaties tot problemen leiden, zoals het continu volgen van andere huisdieren, in hoge snelheid op bewegende objecten (auto’s) of personen (joggers) afrennen en groepen kinderen ongewenst bij elkaar drijven.

Border collie doet aan hoopers.

De border collie heeft veel beweging en mentale stimulatie nodig. Vanwege zijn wil om te presteren en atletische bouw, blinkt het ras uit in vele hondensporten. Agility, flyball en dogfrisbee zijn zeer geschikte hondensporten om met dit ras te beoefenen.

Geschiedenis

De border collie komt oorspronkelijk uit Groot-Britannië. In het gebied ‘de Borders’ tussen Engeland en Schotland fokte men honden om te werken met schapen. Honden die ongeschikt bleken voor het drijven van vee werden afgeschreven. Honden met een goede werkdrift en de juiste karaktereigenschappen mochten voor nakomelingen zorgen. Uit deze periode stammen verschillende soorten herdershonden en veedrijvers, maar van specifieke rassen werd toen nog niet gesproken.

Border collie doet aan obedience.

Old Hemp, een driekleurige reu, is de stamvader van de moderne border collie. Hij werd in 1893 gefokt door Adam Telfer en was een rustige hond waar de schapen goed naar luisterden. Old Hemp zou voor zo’n tweehonderd nakomelingen hebben gezorgd.

In 1906 werd de International Sheep Dog Society (ISDS) opgericht. In het stamboek van de ISDS staat de naam ‘Border Collie’ voor het eerst geschreven. Pas veel later, in 1995, erkende de American Kennel Club (AKC) het ras.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de border collie moet regelmatig geborsteld worden. Zeker op plekken waar de hond een langere vacht heeft, is een goede borstelbeurt nodig om klitten te voorkomen. Houd ook de oren en ogen goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Border collie puppy let op baas.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder heupdysplasie, epilepsie en verschillende oogziektes. Bij aanschaf van een pup is het daarom belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Depositphotos

1 gedachte over “Border collie”

  1. Wilco Silfhout

    super goeie website,
    ik heb al heel wat hondenrassen kunnen bekijken en uitzoeken.
    ik kan alleen niks over de Drentse patrijshond vinden, willen jullie daar wat aan doen?
    dan kan ik kijken of die op mijn lijstje blijft of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven