Mondioring

Feitjes en weetjes

Video's over mondioring

Wat is mondioring?

Mondioring is een hondensport waarbij de hond een reeks oefeningen uitvoert onder én zonder begeleiding van zijn baas (de handler). De oefeningen zijn te onderscheiden in drie verschillende categorieën: gehoorzaamheid, behendigheid (sprongen) en bescherming (bijtoefeningen).

De hondensport kent drie niveaus, waarbij de moeilijkheidsgraad van de oefeningen per niveau toeneemt. Elke wedstrijd of proef is anders, waardoor de hond en handler nooit precies weten wat hen te wachten staat. Sommige oefeningen voert de hond zelfstandig uit, zoals het bewaken van een object als de handler uit het zicht is.

Mondioring is geïnspireerd op hondensporten als de Franse Ring en Belgische Ring. Deze sporten kennen allemaal andere regels, waardoor deelnemers uit verschillende landen niet met elkaar konden concurreren. Er moest dus een gemeenschappelijke sport komen, waar mondioring het resultaat van is.

Hond en baas doen aan Mondioring.

Waarom deze hondensport?

Mondioring is een diverse sport, waarbij meerdere disciplines worden getraind. De nadruk bij deze sport ligt op controle. Het is voor zowel baas als hond een grote uitdaging om de oefeningen correct uit te voeren.

De oefeningen voeren de baas en hond deels samen uit. De handler geeft commando’s en de hond dient deze aanwijzingen op te volgen. Als gevolg van de vele training die hierbij komt kijken, wordt de band tussen baas en hond (nog) sterker.

Voor welke honden is mondioring geschikt?

Hoewel alle honden welkom zijn om deze hondensport te beoefenen, zijn het vooral de werkhonden die uitblinken in deze sport. De Mechelse herder is een populair ras bij wedstrijden, maar ook Duitse herders, riesenschnauzers en dobermanns beoefenen de sport. Het is belangrijk dat de hond gehoorzaam is en graag ‘werkt’ voor de baas.

Om te mogen deelnemen aan mondioring wedstrijden moet de hond minimaal 12 maanden oud zijn.

Hond loopt met blokje in bek tijdens wedstrijd mondioring.

Beginnen met mondioring, hoe pak je het aan?

Verschillende gehoorzaamheidsoefeningen kan je zelfstandig trainen. Voorbeelden van gehoorzaamheidsoefeningen die voorkomen in wedstrijden zijn volgen, in positie blijven en apporteren. Dit zijn allemaal vaardigheden die je thuis, in de tuin of een park kunt trainen.

Voor de oefeningen omtrent behendigheid en bescherming is het wel aan te raden om een professionele trainer in te schakelen. Zeker bijtoefeningen moeten op de juiste manier worden aangeleerd. Hiervoor kan je terecht bij verschillende clubs en verenigingen in Nederland.

Beeld: Depositphotos / Petra Müller

Ontdek andere hondensporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven