Mondioring

Feitjes en weetjes

Video's over mondioring

Wat is mondioring?

Mondioring is een hondensport waarbij de hond een reeks oefeningen uitvoert onder begeleiding van zijn baas. De oefeningen vallen te onderscheiden in drie verschillende categorieën: gehoorzaamheid, behendigheid (sprongen) en bescherming (bijtoefeningen).

De hondensport kent drie niveaus, waarbij de moeilijkheidsgraad van de oefeningen per niveau toeneemt.

Mondioring is geïnspireerd op hondensporten als de Franse Ring en Belgische Ring. Deze sporten kennen allemaal andere regels, waardoor deelnemers uit verschillende landen niet met elkaar konden concurreren. Er moest dus een gemeenschappelijke sport komen, waar mondioring het resultaat van is.

Waarom mondioring?

Mondioring is een diverse sport, waarbij meerdere disciplines worden getraind. De nadruk bij deze sport ligt op controle. Het is voor zowel baas als hond een grote uitdaging om de oefeningen correct uit te voeren.

De oefeningen voeren de baas en hond samen uit. De handler geeft commando’s en de hond dient deze aanwijzingen op te volgen. Als gevolg van de vele training die hierbij komt kijken, wordt de band tussen baas en hond (nog) sterker.

Voor welke honden is mondioring geschikt?

Hoewel alle honden welkom zijn om deze hondensport te beoefenen, zijn het vooral de werkhonden die uitblinken in deze sport. De Mechelse herder is een populair ras bij wedstrijden, maar ook Duitse herders, riesenschnauzers en dobermanns beoefenen de sport. Het is belangrijk dat de hond gehoorzaam is en graag ‘werkt’ voor de baas.

Om te mogen deelnemen aan mondioring wedstrijden moet de hond minimaal 12 maanden oud zijn.

Beginnen met mondioring, hoe pak je het aan?

Verschillende gehoorzaamheidsoefeningen kan je zelfstandig trainen. Voorbeelden van gehoorzaamheidsoefeningen die voorkomen in wedstrijden zijn volgen, in positie blijven en apporteren. Dit zijn allemaal vaardigheden die je thuis, in de tuin of een park kunt trainen.

Voor de oefeningen omtrent behendigheid en bescherming is het wel aan te raden om een professionele trainer in te schakelen. Zeker bijtoefeningen moeten op de juiste manier worden aangeleerd. Hiervoor kan je terecht bij verschillende clubs en verenigingen in Nederland.

Beeld: Shutterstock
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Feitjes en weetjes

Ontdek vergelijkbare hondensporten

Agility

Klik hier

Obedience

Klik hier

Speuren

Klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top