Je hond agility leren: behendigheid voor beginners

Zoeken
Hond springt over horde in zaal voor behendigheid.

Je hond agility leren: behendigheid voor beginners

Op zoek naar een leuke hondensport om samen met je hond te beoefenen? Agility, ook wel behendigheid genoemd, is de perfecte sport voor leergierige actieve honden. Bij deze sport legt de hond op aanwijzingen van zijn baas (de handler) zo snel mogelijk een parcours met hindernissen af. Wil jij je hond agility leren? In dit artikel geven we een aantal tips voor beginners.

Behendigheid is een intensieve hondensport en kan belastend zijn voor je hond. Het is dan ook niet de bedoeling om je hond in het wilde weg over obstakels te laten rennen en springen. Je hond kan zich bezeren met alle gevolgen van dien. Het is daarom aan te raden om begeleiding te vragen van een professional. In Nederland kan je op diverse plekken een behendigheidscursus volgen. Wil jij je alvast voorbereiden op je eerste les of ben je benieuwd of je hond aanleg heeft voor agility? Dan kan dit artikel je helpen om alvast de beginselen van de hondensport te leren.

De informatie in dit artikel is gebaseerd op een gevolgde cursus agility voor beginners van de Canadese hondentrainer Sarah Novak. Zij beoefent de hondensport al ruim twintig jaar en deed meerdere malen mee aan het wereldkampioenschap agility.

De basis van agility

Je hond agility leren begint eigenlijk bij het aanleren van commando’s. Je hond moet jouw aanwijzingen opvolgen en dus is een goede communicatie tussen jullie belangrijk. Bij de hondensport behendigheid worden een hoop verschillende commando’s gebruikt, maar als beginner hoef je ze natuurlijk niet allemaal direct te kennen. Als je van plan bent om een cursus agility te gaan volgen, is het handig als je hond de volgende commando’s al (een beetje) kent:

Blijf (stay)

Behendigheid wordt los van de lijn beoefend. De hond mag niet aan het parcours beginnen, voordat de handler hier opdracht toe geeft. Het is daarom belangrijk dat de hond op dezelfde positie kan blijven zitten, ook als de handler enkele meters van hem verwijderd is. Dit commando kan je thuis oefenen door je hond te laten zitten en telkens iets verder weg van hem te gaan staan.

Oké (OK)

Oké is een veelgebruikt vrijgave commando, ook wel een ‘release-woord’ genoemd. Dit woord gebruik je om je hond te laten weten dat hij een eerder gegeven opdracht, zoals blijf, heeft voltooid. Je kunt ook andere woorden hiervoor gebruiken, zoals ‘break’ of ‘bingo’. Wat voor woord je kiest, maakt eigenlijk niet zoveel uit, zolang je maar keer op keer hetzelfde release-woord gebruikt.

Touch

Met het commando ‘touch’ leer je een hond je hand of objecten aan te raken met zijn neus. Bij agility wordt dit commando gebruikt om je hond na het nemen van bepaalde hindernissen een target te laten aanraken. Zo leert de hond de obstakels, zoals de wip en de kattenloop, op een veilige manier te nemen. Sommige honden hebben namelijk de neiging om direct van deze hindernissen af te springen, wat erg belastend is voor de gewrichten. Door een target te plaatsen aan de onderkant van deze obstakels leert de hond de hindernissen helemaal ‘af’ te maken.

Op de foto hierboven staat iets duidelijker afgebeeld wat er precies wordt bedoeld. De hond staat met de voorpoten op de grond, terwijl de achterpoten nog op de A-schutting staan. De hond in kwestie leert hier het target, een plastic schijfje, aan te raken. Pas na het geven van het release-woord ‘oké’ mag hij verder met het parcours. Hierdoor leert de hond het obstakel op een zo’n veilig mogelijke manier te nemen. Deze oefening kan je heel makkelijk thuis doen. In plaats van een obstakel gebruik je de eerste paar treden van een trap.

Kom (come)

In ruimtes waar behendigheid wordt beoefend zijn vaak veel afleidingen, denk aan geurtjes en misschien ook wel andere honden en personen. Het kan dus best zijn dat je hond tijdens het lopen van een parcours afgeleid raakt en op avontuur gaat. Het is in zo’n geval wel fijn als je hond een goede ‘recall’ heeft en komt wanneer je hierom vraagt. Het commando ‘kom’ kan je eenvoudig thuis en in je omgeving oefenen.

Los (out)

Als je hond erg gemotiveerd raakt van speeltjes, kan je de hond belonen met een korte speelsessie in plaats van hondensnoepjes. Het is dan belangrijk dat je hond het speelgoed loslaat wannneer dit nodig is. Hiervoor gebruik je het commando ‘los’ of een ander woord naar keuze. Er wordt aangeraden om hiervoor niet hetzelfde woord te gebruiken als voor ‘verboden objecten’ die je hond direct uit zijn mond moet laten vallen. Denk aan afval op straat of de afstandsbediening, et cetera.

De hindernissen

Een parcours bestaat uit meerdere hindernissen of obstakels. Je hond moet deze hindernissen nemen naar aanleiding van jouw aanwijzingen. Er zijn een aantal hindernissen die je zelf kunt aanschaffen, zoals horden en slalom paaltjes. Deze obstakels zijn vaak lichtgewicht en bovendien redelijk makkelijk op te bergen. Andere hindernissen zijn een stuk groter en zwaarder. Als je hier mee wilt oefenen, kan je het best bij een hondenschool een behendigheidscursus volgen. Bij sommige scholen en hondensportcentra kan je ook zalen met agility toestellen huren. Hier kan je dan (zonder begeleiding) oefenen.

Elke hindernis komt met eigen uitdagingen. Beginners kunnen het best beginnen met de horden, de band, de tunnel en de kattenloop. Zorg dat de obstakels zijn afgesteld op de maat en het niveau van je hond. Wil je met een puppy behendigheid beoefenen? Voorkom dan dat de pup hoge sprongen moet maken of van hoge hindernissen af kan vallen. De gewrichten van een puppy zijn nog niet volledig ontwikkeld en hierom moet je extra voorzichtig zijn. Heb je een volwassen hond die aarzelt om over een horde of door een band te springen? Stel de hindernis dan zo laag mogelijk af en bouw het op. Agility gaat niet om wie de hoogste sprongen kan maken, maar om welke hond en baas het beste samenwerken.

Een aantal hindernissen, zoals de A-schutting en de kattenloop, zijn vrij hoog. Stel de hindernis eerst af op de laagste stand en laat je hond langzaam wennen aan de hoogtes. Je hond moet comfortabel over de hindernis kunnen lopen, voordat je een stap verder gaat. Loop de eerste keren naast je hond (eventueel aan de lijn), zodat je hem op kunt vangen mocht hij per ongeluk een misstap maken. Laat je hond ook keren op de plank, zodat hij zich bewust wordt van zijn loopruimte.

De wip is een zeer uitdagend obstakel, want de plank beweegt en ‘valt’ naar beneden terwijl de hond er op staat. Een bewegend oppervlak is voor veel honden ontzettend spannend en het is dus belangrijk om je hond hier aan te laten wennen. Houd de wip eerst vast en laat je hond rustig aan de beweging wennen. Als je hond hier comfortabel mee is, kan je de wip halverwege blokkeren door er een stoel met zachte bekleding (of kussentje) onder te zetten. Hierdoor valt de plank niet helemaal naar beneden, maar maakt de plank halverwege een zachte landing. Motiveer je hond om netjes op de plank te blijven staan en beloon hem voor zijn moed als hij de oefening goed uitvoert.

Diverse soorten beloningen

Bij het trainen van een hond horen natuurlijk beloningen, dit is bij behendigheid niet anders. Als beginner zal je eerst rechte parcours met enkele obstakels lopen. Raakt je hond erg gemotiveerd van hondensnoepjes? Leg dan aan het eind van het parcours een voerbak met enkele beloningen neer. Je kunt de beloningen ook bij je dragen, maar sommige honden worden extra gemotiveerd als ‘hun doel’ in het zicht staat.

Er zijn ook honden waarvan de ogen beginnen te glinsteren bij het zien van een speeltje, zoals een bal of een trektouw. In verschillende (web)winkels zijn speciale speeltjes voor behendigheid te koop. Dit zijn (elastische) touwen met aan het eind schapenvacht of imitatiebont. Als je hond het parcours succesvol heeft afgerond. kan je hem belonen met een korte speelsessie.

Uiteraard kan je beloningen ook gebruiken om je hond te motiveren om bepaalde hindernissen te nemen. Niet elke hond is zo moedig om direct over een kattenloop of door een tunnel te lopen. Motiveer je hond met snoepjes, speeltjes en je stem en geef niet op. Als je genoeg blijft oefenen, zal je hond zijn angsten overwinnen en voor je het weet loop jij met je hond parcours!

Beeld: Hondtrainen.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven