Je hond trainen met een clicker: waarom en hoe

Zoek
Baasje geeft puppy clicker training.

Je hond trainen met een clicker: waarom en hoe

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: clickertraining voor je hond. Een clicker is een simpel apparaatje dat een klikkend geluid maakt als je op de knop drukt. Waarom dit klikkende geluid je hond kan helpen bij de training en hoe je een clicker gebruikt, lees je in dit artikel.

Veel hondentrainers adviseren baasjes om een clicker te gebruiken voor de training van hun hond. Met een clicker kan je namelijk heel precies het juiste gedrag van de hond markeren. Hierdoor heeft een hond sneller door wat er precies van hem wordt verwacht en zal hij het gewenste gedrag sneller uitvoeren. Clicker hondentraining is niet per se alleen geschikt voor puppy’s. Honden van alle leeftijden kunnen baat hebben bij deze manier van training. Het is natuurlijk wel van belang dat de clicker op de juiste manier wordt gebruikt.

Je hond laten wennen aan een clicker

Als een hond nog nooit met een clicker heeft gewerkt, weet hij natuurlijk niet wat het klikkende geluid betekent. Dit zal je de hond dus moeten aanleren. Het werkt het best om dit te doen met voer en beloningssnoepjes.

Stap 1:

Als je net begint met clickertraining is het verstandig om je hond een aantal dagen geen voer te geven uit zijn voerbak. Je moet de hond namelijk leren om te werken voor zijn eten. Doe het voer in plaats daarvan een beloningszakje, klik met de clicker en geef je hond direct een aantal brokken uit je hand. Als je jouw viervoeter natvoer of vers vlees geeft, kan je hier proberen kleine hapjes van te maken. Je kunt eventueel een handschoen gebruiken. Door je hond direct na het horen van de klik te belonen met zijn voer zal hij leren dat het klikkende geluid een positief gevolg heeft.

Stap 2:

Wordt je hond enthousiast van het horen van de clicker? Dan ben je toe aan de volgende stap. Je hond moet nu de klik verdienen door het gevraagde gedrag te vertonen. Belangrijk gedrag dat je een hond zo snel mogelijk wilt aanleren, is oogcontact. Het trainen van een hond gaat namelijk een stuk makkelijker als een hond aandacht voor zijn baas heeft. Sowieso is het fijn als jouw viervoeter leert oog te hebben voor jou in plaats van de vele afleidingen in zijn omgeving.

Het aanleren van oogcontact is vrij simpel: je klikt zodra de hond jou aankijkt. Na de klik beloon je hem uiteraard direct. In het begin zal je wat geduld moeten hebben, maar de meeste honden hebben vrij snel door dat het aankijken van de baas een klik, en dus beloning, als gevolg heeft. Als je hond erg afgeleid is, kan je eventueel je wijsvinger tussen je ogen leggen om zijn aandacht te trekken.

Stap 3:

Kan jouw hond zijn ogen niet meer van je afhouden? Heel goed! Dan is het nu tijd om de clickertraining in te zetten om commando’s aan je hond te leren. Hierbij is een duidelijke communicatie en timing erg belangrijk. Met de clicker markeer je het gewenste gedrag. Klik je te vroeg of te laat, dan is dit zeer verwarrend voor de hond en vertraag je het leerproces. Als je een keer per ongeluk op een verkeerd moment klikt, is het echter wel belangrijk om de hond alsnog te belonen. Een foute klik is immers niet de fout van de hond.

Maak het je hond niet direct te moeilijk. Je wilt uiteraard dat de clickertraining succesvol is. Begin daarom met een relatief eenvoudig commando, zoals ‘zit’. Een commando hoeft overigens niet direct verbaal te zijn. De meeste honden leren namelijk makkelijker een nonverbaal commando en koppelen daar later het gewenste woord aan.

Misbruik de clicker niet

Handig hè, zo’n hond die de clicker helemaal fantastisch vindt? Het is echter belangrijk om de clicker alleen te gebruiken tijdens het trainen en niet te misbruiken. Grote kans dat je hond direct op je afkomt rennen bij het horen van het klikkende geluid. Een klik betekent namelijk een beloning. En ja, we hebben het echt voorbij zien komen in het park: baasjes die met hun clicker hun hond proberen terug te roepen. Wees slim en doe dit niet. Dan is de clickertraining namelijk helemaal voor niets geweest.

Je hond trainen met clicker of je stem?

Je bent uiteraard niet verplicht om je hond te trainen met een clicker. Sommige mensen vinden het fijner om het gewenste gedrag te markeren met een bepaald woord, zoals ‘yes’. Het voordeel van een beloningswoord is dat je niet continu een clicker bij je hoeft te dragen om je hond te belonen. Het nadeel is dat het geluid niet uniek en ook niet altijd exact hetzelfde is. De ene keer reageer je namelijk met meer enthousiasme dan de andere keer. Wat dat betreft ben je met een clicker consequenter en duidelijker voor je hond. Echter is het altijd een persoonlijke keuze. Er zijn genoeg baasjes die een beloningswoord boven een clicker verkiezen.

Een clicker kopen voor je hond

Je kunt een clicker voor je hond kopen in bijna elke dierenwinkel en ook online zijn ze volop te vinden. Je betaalt er meestal niet meer dan tien euro voor. Een clicker met een koord is wel handig. Zo kan je de clicker bijvoorbeeld om je pols dragen of aan je broek of jas bevestigen. Er bestaan ook clickers die je als een soort ring kan dragen. Extra tip: schaf altijd meerdere clickers aan. Uit ervaring kunnen we vertellen dat je er zo nu en dan eentje kwijtraakt.

Beeld: Pixabay / Adobe Stock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven