Hondvriendelijke ingrediënten om een Kong mee te vullen

Zoek
Hond likt lekkernijen uit Kong Classic.

Hondvriendelijke ingrediënten om een Kong mee te vullen

De KONG Classic, welke hondeneigenaar heeft ‘m niet in huis? De Kong is al ruim veertig jaar op de markt en zeer geliefd bij baasjes én honden. Je kunt de KONG Classic vullen met lekkere (vloeibare) ingrediënten, het gevulde speeltje in de vriezer leggen om de Kong vervolgens aan je hond te geven. Speel-, lik- en kauwplezier gegarandeerd!

Maar welke ingrediënten zijn geschikt om je Kong, of soortgelijk product, mee te vullen? In dit artikel bespreken we hondvriendelijke snacks die je zonder zorgen aan je hond kunt geven. Aan jou de taak om de ingrediënten met elkaar te mixen en er een heerlijk gevarieerd recept van te maken.

Vloeibare lekkernijen

Laten we beginnen met de vloeibare en smeerbare lekkernijen. Deze vormen de basis van een lekker recept en zorgen ervoor dat de Kong na een paar uur in de vriezer verandert in een soort ijsje voor je hond. Magere yoghurt is een perfecte basis voor je Kong, maar ook hüttenkäse is zeer geliefd onder honden. Ga altijd voor een vetarme of vetvrije variant.

Andere smeerbare lekkernijen zijn pure pompoenpuree en pindakaas. Let bij de aanschaf van deze producten wel goed op de ingrediënten. Koop alleen 100% pure pompoenpuree en dus geen taartvulling waar andere ingrediënten (zoals zout en suiker) aan zijn toegevoegd.

Bij pindakaas kan je ook het best voor een zo’n puur mogelijke variant gaan. Let vooral op de zoetstof Xylitol. Deze zoetstof is zeer giftig voor honden en wordt soms toegevoegd aan pindakaas. Pinda’s zijn behoorlijk calorierijk en het is beter om je hond niet te veel pindakaas te geven. Een Kong helemaal vullen met pindakaas is een slecht idee, maar je kunt best een klein lepeltje pindakaas toevoegen aan de vulling voor de smaak.

Fruit

Nu de basis voor een heerlijk Kong recept is gelegd, is het tijd om extra snacks toe te voegen. Veel honden zijn ontzettend dol op fruit en de meeste fruitsoorten zijn ook veilig voor honden om te consumeren. Voorbeelden van geschikte fruitsoorten zijn appel (geen pitten), peer, meloen, ananas, kiwi, sinaasappel, banaan, veenbessen, bosbessen, aardbeien en frambozen.

Geef je absoluut geen druiven, krenten of rozijnen. Het eten van druiven kan leiden tot acuut nierfalen en uiteindelijk zelfs de dood.

Anders dan bij mensen hebben honden niet per se fruit nodig. Mensen maken zelf geen vitamine C aan en hebben daarom profijt van het eten van fruit. Honden maken wel vitamine C aan en hoeven hiervoor dus geen fruit te eten.

Het eten van de meeste fruitsoorten kan geen kwaad voor de hond, al is het natuurlijk belangrijk om niet te veel fruit aan je viervoeter te geven. Als je meer fruit geeft dan je hond kan verdragen, kan dit leiden tot diarree en andere klachten.

Groenten

Ook groenten kunnen een lekkere toevoeging zijn van een Kong-recept. Ontzettend veel verschillende groenten zijn geschikt voor honden, bijvoorbeeld: wortel, komkommer, sperziebonen, selderij, spruitjes, erwten, broccoli en zoete aardappel. Sommige groenten, zoals wortels en sperziebonen, zijn bovendien caloriearm en dus erg geschikt als extra snack voor de (hongerige) hond. Het wordt afgeraden om prei, ui, champignons en paddenstoelen aan honden te geven.

Het best is om groenten altijd even fijn te malen of te koken, voordat je ze toevoegt aan een recept of rechtstreeks aan je hond geeft. In de hondenmaag worden plantencellen niet afgebroken en kunnen er dus geen voedingsstoffen uit de groenten worden gehaald. Door groenten te koken of te pureren breek je de plantencellen en heeft je hond dus meer profijt van zijn gezonde maaltje.

Bonus ingrediënten

Wil je de hond extra verwennen, voeg dan een bonus snack toe aan je recept. Denk bijvoorbeeld aan stukjes kipfilet of een (gekookt) eitje. Voor een extra smaakexplosie kan je ook een beetje kaneel door het recept mengen.

Heeft je hond problemen met zijn huid of vacht? Voeg dan een beetje kokosolie toe aan het mengsel. Ook gekookte rijst en havermout zijn lekkere ingrediënten om je kong mee te vullen.

Beeld: Hondtrainen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven