Golden retriever

Gewicht

25 – 34 kilo

Hoogte

51 – 61 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

FCI Rasgroep 8

Retrievers, spaniels en waterhonden

Gewicht

25 – 34 kilo

Schofthoogte

Hoogte

51 – 61 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

Karakter

De golden retriever is sociaal en betrouwbaar en wordt gezien als de perfecte familiehond. Het ras staat bekend om zijn hoge will to please en vriendelijke karakter. De zachtaardige viervoeter is stabiel en geduldig en is daardoor zeer geschikt als gezinshond. Hij kan goed overweg met kinderen en laat zich graag aanhalen. Golden retrievers kunnen over het algemeen ook goed opschieten met andere huisdieren.

Portret van een golden retriever.

De golden retriever is van oorsprong een jachthond die gespecialiseerd is in het zoeken en apporteren van aangeschoten wild. Van nature zijn golden retrievers dus echte apporteurs. Ze dragen graag iets in hun bek, van speelgoed tot dekentjes. Spelletjes waarbij apporteren een grote rol speelt zijn dan ook favoriet onder deze gouden honden. Ze zijn tevens graag in het water te vinden.

Golden retrievers zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben. Het is ook belangrijk om genoeg mentale stimulatie te bieden. Het zijn tevens zeer intelligente honden en worden vaak opgeleid tot hulphond.

Geschiedenis

Over de oorsprong van de golden retriever doen verschillende verhalen de ronde, maar het meest aannemelijke verhaal is dat van een Schotse edelman en de gele retriever Nous.

In de negentiende eeuw bezocht Schot Sir Dudley de Engelse badplaats Brighton. Tijdens een wandeling komt hij de gele retriever Nous tegen. Hij koopt de viervoeter van zijn huidige eigenaar, een schoenlapper.

Golden retriever met pasgeboren puppy's.

Een aantal jaren later wordt Nous gepaard met Belle, een tweed water spaniel. De nakomelingen van Nous en Belle worden gezien als de grondleggers van het ras golden retriever.

Verzorging en gezondheid

De golden retriever heeft een prachtige vacht met lang en golvend haar. Om deze vacht goed te onderhouden en klitten te voorkomen, moet de vacht regelmatig geborsteld worden. Afhankelijk van de lengte van de vacht, kan je dit dagelijks of één keer per week doen. De vacht heeft ook ongeveer twee keer per jaar een trimbeurt nodig.

Golden retriever puppy loopt door gras.

Golden retrievers zijn graag in het water te vinden. Spoel de hond na een zwempartij af met schoon water en was zijn vacht eventueel met speciale hondenshampoo. Houd ook de ogen en oren goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Gezondheidsproblemen die relatief veel voorkomen bij golden retrievers zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie, epilepsie, progressieve retina-atrofie en cataract (staar).

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

1 gedachte over “Golden retriever”

  1. Yvonne Van Battum

    I heb een pracht van een hond lijkt op een Ierse setter maar dat is het niet deze is zwart maar er zijn ook andere kleuren.KUÑT U MIJ HELPEN ZOEKEN WAT H
    ET RAS KAN ZIJN ?BVD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven