Golden retriever

Gewicht

25 – 34 kilo

Hoogte

51 – 61 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

FCI Rasgroep 8

Retrievers, spaniels en waterhonden

Gewicht

25 – 34 kilo

Schofthoogte

Hoogte

51 – 61 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

Karakter

De golden retriever is sociaal en betrouwbaar en wordt gezien als de perfecte familiehond. Het ras staat bekend om zijn hoge will to please en vriendelijke karakter. De zachtaardige viervoeter is stabiel en geduldig en is daardoor zeer geschikt als gezinshond. Hij kan goed overweg met kinderen en laat zich graag aanhalen. Golden retrievers kunnen over het algemeen ook goed opschieten met andere huisdieren.

Golden retriever zwemt in het water met tak in mond

De golden retriever is van oorsprong een jachthond die gespecialiseerd is in het zoeken en apporteren van aangeschoten wild. Van nature zijn golden retrievers dus echte apporteurs. Ze dragen graag iets in hun bek, van speelgoed tot dekentjes. Spelletjes waarbij apporteren een grote rol speelt zijn dan ook favoriet onder deze gouden honden. Ze zijn tevens graag in het water te vinden.

Golden retrievers zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben. Het is ook belangrijk om genoeg mentale stimulatie te bieden. Het zijn tevens zeer intelligente honden en worden vaak opgeleid tot hulphond.

Geschiedenis

Over de oorsprong van de golden retriever doen verschillende verhalen de ronde, maar het meest aannemelijke verhaal is dat van een Schotse edelman en de gele retriever Nous.

Golden retriever kijkt vrolijk in camera

In de negentiende eeuw bezocht Schot Sir Dudley de Engelse badplaats Brighton. Tijdens een wandeling komt hij de gele retriever Nous tegen. Hij koopt de viervoeter van zijn huidige eigenaar, een schoenlapper.

Een aantal jaren later wordt Nous gepaard met Belle, een tweed water spaniel. De nakomelingen van Nous en Belle worden gezien als de grondleggers van het ras golden retriever.

Verzorging en gezondheid

De golden retriever heeft een prachtige vacht met lang en golvend haar. Om deze vacht goed te onderhouden en klitten te voorkomen, moet de vacht regelmatig geborsteld worden. Afhankelijk van de lengte van de vacht, kan je dit dagelijks of één keer per week doen. De vacht heeft ook ongeveer twee keer per jaar een trimbeurt nodig.

Golden retrievers zijn graag in het water te vinden. Spoel de hond na een zwempartij af met schoon water en was zijn vacht eventueel met speciale hondenshampoo. Houd ook de ogen en oren goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Gezondheidsproblemen die relatief veel voorkomen bij golden retrievers zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie, epilepsie, progressieve retina-atrofie en cataract (staar).

Beeld: Pixabay / Adobe Stock
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top