Ierse setter

Gewicht

24 – 32 kilo

Hoogte

55 – 68 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 7

Voorstaande honden

Gewicht

24 – 32 kilo

Schofthoogte

Hoogte

55 – 68 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter Ierse setter

De Ierse setter staat bekend om zijn aanhankelijke en zachtaardige karakter. Hoewel hij een tikkeltje eigenwijs kan zijn, is hij over het algemeen gehoorzaam en loyaal aan zijn familie. De Ierse setter kan goed overweg met kinderen en is zeker geschikt als gezinshond. Hij heeft de neiging om een sterke band te vormen met zijn familieleden en is niet graag alleen.

"</p

Ierse setters zijn slimme en actieve honden. Ze vinden het geweldig om actief bezig te zijn met hun familie. Of het nu gaat om een lange wandeling of een spelletje in de tuin, deze viervoeter zal altijd enthousiast meedoen. Om voldoende fysieke én mentale uitdaging te bieden, is het aan te raden om een hondensport te beoefenen, zoals agility of flyball. Door zijn goed ontwikkelde jachtinstinct is dit ras ook geschikt voor jachttraining

Ierse setters hebben een goed aanpassingsvermogen. Ze passen zich gemakkelijk aan verschillende omgevingen en levensstijlen aan. Het belangrijkste voor dit ras is om veel tijd door te brengen met zijn familie en dagelijks vrij rond te kunnen rennen. Let wel op met het loslopen van de lijn, want deze elegante hond is selectief doof en wil nog weleens zijn eigen plan trekken.

Veelgestelde vragen over de Ierse setter

Een Ierse setter pup kost gemiddeld tussen de 1000 en 2000 euro. De kosten van een pup zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de reputatie van de fokker en de stamboom. Het is belangrijk om een betrouwbare fokker te vinden die de gezondheid en het welzijn van de pups vooropstelt.

Een Ierse setter is volgroeid rond de leeftijd van 18 tot 24 maanden. Pas rond een jaar of drie is de hond ook geestelijk volwassen. In het eerste levensjaar is het belangrijk om de gewrichten niet te zwaar te belasten. Laat de hond geen gekke sprongen maken en pas op met traplopen. Wil je een hondensport beoefenen? Overleg dan met de dierenarts wat op jonge leeftijd wel en niet mogelijk is.  

Geschiedenis

De Ierse setter is, zoals de naam al doet vermoeden, een hondenras uit Ierland. In de achttiende eeuw fokten Ierse jagers honden voor de jacht op veerwild. In die tijd werd er nog niet gejaagd met geweren. De honden hielpen de jagers door het wild op te sporen en aan te wijzen. Om het wild te vangen gooien de jagers netten over de vogels en honden heen. 

Ierse setter in natuurgebied.

De eerste Ierse setters waren voornamelijk wit met rood, maar door fokken is uiteindelijk de volledig rode Ierse setter ontstaan. De elegante, rode variant viel bij veel mensen in de smaak en won halverwege de negentiende eeuw aan populairiteit als showhond. In de Ierse rood-witte setter was daarentegen een stuk minder interesse en deze variant stierf zelfs bijna uit. Inmiddels worden de twee variëteiten als twee verschillende hondenrassen gezien. De rode setter wordt vandaag de dag gehouden als gezelschapshond en de rood-witte setter is nog altijd een werkhond die voornamelijk wordt gehouden door liefhebbers van de jacht.

Verzorging en gezondheid

De Ierse setter heeft een lange, zachte vacht die regelmatige verzorging vereist. De vacht moet minstens één keer per week grondig worden geborsteld om klitten te voorkomen. Bovendien moet de vacht twee tot drie keer per jaar worden getrimd.

Ierse setter puppy in een veld.

Over het algemeen is de Ierse setter een gezond ras, maar net als veel andere rassen zijn er enkele erfelijke aandoeningen waar ze vatbaar voor kunnen zijn. Heupdysplasie, epilepsie, maagkanteling en een aantal oogziektes zijn aandoeningen die bij het ras voorkomen.

Aanraders voor de Ierse setter

Rasverenigingen

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven