Bracco italiano

Gewicht

25 – 40 kilo

Hoogte

55 – 67 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

FCI Rasgroep 7

Voorstaande honden

Gewicht

25 – 40 kilo

Schofthoogte

Hoogte

55 – 67 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

Karakter

De bracco italiano is een trouwe hond met een zachtaardig karakter. Het ras staat bekend als echte kindervriend en is ook goed in de omgang met andere honden. De bracco vindt het heerlijk om in het gezelschap van mensen te zijn. Hij is erg aanhankelijk en ontwikkelt meestal een hechte band met zijn familie. Ook goed om te weten: veel bracco’s houden ervan om te ‘praten’ en hebben een diepe luide blaf die ze vaak laten horen.

Bracco Italiano op het grasveld.

Met de bracco italiano haal je een jachthond in huis met een uitstekend uithoudingsvermogen. Het is belangrijk om deze viervoeter voldoende fysiek en mentaal uit te dagen. Van jagen wordt hij dolgelukkig en de bracco is er ook erg goed in. Veel eigenaren van deze jachthonden doen dan ook aan jachttraining.

De bracco italiano is een trouwe viervoeter, maar kan zo nu en dan ook best eigenwijs zijn. Het heeft dan absoluut geen zin om tegen hem te schreeuwen. De bracco is namelijk een erg gevoelige hond en harde woorden hebben een averechts effect. Een positieve opvoedingsmethode met beloningen past het best bij deze hond.

Geschiedenis

De bracco italiano is een oud Italiaans hondenras dat al in de middeleeuwen voorkwam. Het is niet precies bekend hoe het ras is ontstaan. De bracco was zeer populair onder de adel en werd vooral gebruikt voor de jacht op vogels. Vroeger werd dat nog gedaan met netten en later ook met valken. Door de komst van geweren is de manier van jagen door de jaren heen veranderd, maar dat maakt voor de bracco niets uit. Deze jachthond is van alle markten thuis: hij kan ingezet worden bij het echte staande jachthondenwerk vóór het schot, maar ook voor apporteerwerk na het schot.

Bracco Italiano met fazant in zijn bek.

In de negentiende eeuw stierf de bracco italiano bijna uit, maar dit is voorkomen door liefhebbers van het ras. In de twintigste eeuw werd het ras officieel erkend door de Federazione Italiana Sport Cinofili (FISC), de Italiaanse jachthondenvereniging. De bracco italiano is nog altijd actief als jachthond, maar wordt ook vaak als gezelschapshond gehouden.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de bracco italiano heeft weinig verzorging nodig. Het is voldoende om de vacht zo nu en dan kort te borstelen om losse haren te verwijderen. Houd de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Bracco Italiano rent over zand.

Bij het ras komen een aantal erfelijke aandoeningen voor, waaronder heup- en elleboogdysplasie, verschillende oogaandoeningen en amyloïdose. Op zoek naar een bracco italiano pup? Check dan altijd bij de fokker op welke erfelijke aandoeningen de ouderdieren zijn getest.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven