Karakter
De weimaraner is een intelligente en aanhankelijke hond. Het ras staat erom bekend erg toegewijd te zijn aan zijn baas en diens gezin. De weimaraner is dan ook niet graag alleen. Hij kan goed opschieten met andere honden en kinderen. Kleinere huisdieren zijn niet altijd even veilig in de buurt van deze jachthond.
De weimaraner kan makkelijk en snel leren. Het is een energieke hond die veel beweging en mentale stimulatie nodig heeft. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en blinkt uit in jachttraining en veldwerk, maar ook voor hondensporten als obedience en agility is het ras geschikt.
Het is een gevoelige hond, die slecht tegen een harde aanpak kan. Het is dus het best om deze viervoeter op een positieve manier te trainen en op te voeden. Daarbij is consequentie wel van belang, aangezien deze viervoeter ook een tikkeltje eigenzinnig is.
Geschiedenis
De weimaraner vindt zijn oorsprong in het Duitse Weimar. In de negentiende eeuw fokte groothertog Karl August honden die hem konden helpen bij de jacht. Het is onduidelijke welke hondenrassen precies hebben geleid tot het ontstaan van de weimaraner, maar onder andere de Sint-Hubertushond zou een rol hebben gespeeld. De weimaraner ontwikkelde zich tot een veelzijdige jachthond, die uitstekend was in zweetwerk en ook goed kon apporteren.
In 1896 werd de weimaraner erkend als ras. In het begin van de twintigste eeuw vond het ras zijn weg naar de Verenigde Staten. Later werden ook de eerste weimaraners in Engeland geïmporteerd. Ook hier werden ze vooral ingezet als jachthonden. Pas halverwege de twintigste eeuw werd het ras steeds vaker als huishond gehouden. Hoewel de weimaraner zich inmiddels heeft bewezen als geschikte familiehond zijn sommige verenigingen (vooral in Duitsland) van mening dat deze hond een jachthond is en geen gezelschapshond.
Verzorging en gezondheid
Er zijn twee varianten van de weimaraner: de kortharige en de langharige. Beide varianten hebben weinig vachtverzorging nodig. Het is voldoende om de kortharige variant eens per week te borstelen met een rubberen borstel. Ook voor de langharige weimaraner is een wekelijkse borstel- en kambeurt in principe voldoende. Houd de oren en ogen goed schoon om ontstekingen te voorkomen.
Een aantal (erfelijke) aandoeningen die bij het ras voorkomen zijn heupdysplasie, huidproblemen en verschillende oogaandoeningen. Ook is de weimaraner gevoelig voor een maagtorsie. Bij aanschaf van een pup is het belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van heupdysplasie.