Vizsla

Gewicht

18 – 30 kilo

Hoogte

53 – 64 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

FCI Rasgroep 7

Voorstaande honden

Gewicht

18 – 30 kilo

Schofthoogte

Hoogte

53 – 64 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

Karakter

De vizsla, officieel magyar vizsla genoemd, is een aanhankelijke hond met een vriendelijk karakter. Het hondenras is erg gehoorzaam en heeft een hoge will to please. De vizsla ontwikkelt vaak een sterke band met zijn baas en vindt het niet prettig om lang alleen thuis te zijn. Als hij er mee is opgegroeid, kan deze viervoeter goed overweg met huisdieren en kinderen.

Vizsla loopt door natuurgebied.

De vizsla is een intelligente en actieve hond. Het is belangrijk om het ras zowel fysiek als mentaal voldoende uit te dagen. Deze jachthond is makkelijk te trainen, maar dit moet wel op een positieve manier gebeuren. Vizsla’s zijn namelijk erg gevoelige honden die er slecht tegen kunnen als ze op harde toon gecorrigeerd worden.

Er zijn twee soorten vizsla’s: de korthaar en de draadhaar. Beide honden zijn erkende rassen. De draadhaar heeft over het algemeen een iets rustiger karakter.

Geschiedenis

De vizsla vindt zijn oorsprong in Hongarije. De nomadische Magyaren vestigden zich in het gebied rond de Donau en namen hun herdershonden en jachthonden mee. Er wordt aangenomen dat deze jachthonden de voorvaderen zijn van de moderne vizsla.

De vizsla wordt voor het eerst genoemd in literatuur uit de veertiende eeuw. In deze tijd wordt het ras uitsluitend gehouden en gefokt door de Hongaarse adel. De honden werden ingezet voor de jacht. Het ras wist meerdere oorlogen te overleven, maar in de negentiende eeuw werd de belangstelling voor de vizsla steeds minder door de komst van andere rassen, zoals de Engelse pointer en Duitse staande hond.

Vizsla loopt door het water met dode eend in bek

Hongaarse fokkers maakten zich zorgen over het ras en daarom werd er een fokkersvereniging opgericht. Met succes, want het aantal vizsla’s nam weer toe en in 1935 werd het ras erkend door de FCI. In die periode ontstond tevens de draadharige vizsla, die mogelijk het resultaat is van een kruising tussen een kortharige variant en een draadharige Duitse staande hond. De vizsla draadhaar werd in 1966 als ras erkend door de FCI.

Verzorging en gezondheid

Het ras heeft weinig vachtverzorging nodig. Het is voldoende om de vacht een keer per week te borstelen. Houd de ogen en oren goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Ruwharige vizsla loopt naast baasje aan de lijn

De vizsla is een gezonde hond, maar het ras kent wel een aantal erfelijke aandoeningen. Heupdysplasie, elleboogdysplasie, huidproblemen en aantal oogziektes zijn aandoeningen die bij het ras voorkomen. Ouderdieren worden vaak onderzocht op onder andere heupdysplasie. Vraag de fokker bij aanschaf van een pup daarom of de ouderdieren vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Pixabay / Adobe Stock / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven