Duitse staande hond korthaar

Gewicht

20 – 32 kilo

Hoogte

54 – 64 cm

Leeftijd

10 – 14 jaar

FCI Rasgroep 7

Voorstaande honden

Gewicht

20 – 32 kilo

Schofthoogte

Hoogte

54 – 64 cm

Leeftijd

10 – 14 jaar

Karakter

De Duitse staande hond korthaar is een intelligente hond met een vriendelijk karakter. Het ras staat vooral bekend als uitstekende jachthond, maar wordt tegenwoordig steeds vaker als huishond gehouden. De Duitse staande korthaar is erg trouw aan zijn baas. Hij is gehoorzaam en goed in de omgang met kinderen. Duitse staande honden kunnen goed overweg met kleinere huisdieren, mits ze ermee opgroeien en goed worden gesocialiseerd. Vanwege het sterke jachtinstinct van deze honden is het wel verstandig om altijd een oogje in het zeil te houden.

De Duitse staand hond korthaar heeft eindeloos veel energie. Als de hond als gezelschapshond wordt gehouden, is het belangrijk om rekening te houden met zijn behoefte aan beweging en mentale stimulatie. Hij onderneemt graag activiteiten met zijn baas, zoals het maken van lange wandelingen en hij is ook altijd in voor een zwempartijtje. Als de hond niet voldoende uitdaging krijgt, kan dit leiden tot probleemgedrag, zoals het slopen van spullen.

Duitse staande hond korthaar ligt in gras bij meer.

De Duitse staand hond is een perfect ras om verschillende hondensporten mee te beoefenen. Hij blinkt uiteraard uit in jachttraining, maar deze viervoeter kan ook veel voldoening halen uit hondensporten als obedience en speuren. Eigenlijk is geen enkele hondensport echt ongeschikt voor dit veelzijdige ras. Duitse staande honden zijn ontzettend leergierig en willen graag voor je werken. Het beoefenen van een hondensport of doen van dagelijkse training zal de band met je hond versterken.

Naast de Duitse staande korthaar is er ook een langharige en een draadharige variant. De verschillende vachttypes verschillen enigszins qua karakter en zijn elk als ras erkend.

Geschiedenis

In de veertiende eeuw bestonden al honden die ‘voorstonden’. Met voorstaan wordt de houding bedoeld die de hond aanneemt om het veerwild aan te wijzen en te voorkomen dat het wild vlucht. Vroeger werden de vogels vervolgens door de jager gevangen met een speciaal vangnet. Later werden de honden getraind om het veerwild op te stoten, waarna de jagers hun schoten losten.

Duitse staande korthaar houdt poot omhoog.

De veelzijdige landschappen en verschillende soorten wild in het huidige Duitsland vroegen om een veelzijdige jachthond die van alle markten thuis was. De hond moest in staat zijn om wild op te speuren, aan te wijzen en te apporteren na het schot. Om zo’n veelzijdige hond te creëren kruisten de Duitse jagers aan het eind van de negentiende eeuw meerdere bestaande hondenrassen met elkaar. Welke dit precies zijn geweest, valt niet met zekerheid te zeggen. Mogelijk hebben de old Spanish pointer, de Braque Français, de bloedhond en de Engelse pointer een rol gespeeld bij de ontwikkeling van de Duitse staande hond.

De Duitse staand hond heeft zich inmiddels in zowel Europa als in Noord-Amerika bewezen als perfecte jachthond. Ook vandaag de dag wint het ras nog vaak jacht gerelateerde wedstrijden.

Verzorging en gezondheid

De korte vacht van de Duitse staande korthaar heeft weinig verzorging nodig. Het is voldoende om de vacht af en toe even kort te borstelen om de dode haren te verwijderen. Houd de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Duitse staande hond korthaar puppy in het park.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder heupdysplasie, Junctionele Epidermolysis Bullosa (JEB) en de ziekte van Von Willebrand (bloedstollingsziekte). Vraag bij aanschaf van een pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven