Canicross

Feitjes en weetjes

Video's over canicross

Wat is canicross?

Canicross is een hondensport waarbij baas en hond samen hardlopen. De hond is aangelijnd aan zijn baas en wordt aangespoord te trekken, zodat de baas een hogere snelheid haalt. De hond en baas zitten aan elkaar vast door middel van een heupgordel, tuigje en een elastische lijn van maximaal 2 meter. Deze lijn spant aan zodra de hond trekt, waardoor de baas voortgetrokken wordt.

Wie deel wil nemen aan wedstrijden kan onder andere meedoen aan de korte afstand (van 2 km tot 3 km) en de lange afstand (van 5 km tot 8 km).

Dalmatiër trekt baas vooruit tijdens canicross wedstrijd.

Waarom deze hondensport?

Canicross is zowel voor de hond als voor de baas een actieve sport. Deze hondensport is ideaal voor baasjes en honden die graag sportief bezig zijn en graag naar buiten gaan.

Naast dat canicross een leuke fysieke sport is voor de hond, heeft ook de loper (het baasje) profijt van het hardlopen met de hond. De hond zorgt ervoor dat je sneller loopt dan op eigen kracht en de loopprestaties worden hierdoor positief beïnvloed.

Voor welke honden is canicross geschikt?

Canicross is geschikt voor alle honden die het leuk vinden om samen met de baas hard te lopen. Het maakt niet uit of je hond klein of groot is.

Voor het beoefenen van deze sport moet de hond in goede conditie zijn. Zeker bij jonge honden is het belangrijk dat de hond al genoeg spieropbouw heeft. Twijfel je? Breng een bezoek aan de dierenarts voor een check.

Om mee te doen aan wedstrijden geldt voor honden vaak een minimale leeftijdseis van één jaar.

Hond trekt baas vooruit tijdens canicross wedstrijd.

Beginnen met canicross, hoe pak je het aan?

Om aan canicross te beginnen heb je een heupgordel, harnas, elastische lijn en schoenen (voor de baas) met een goed profiel nodig. Voor beginners is het verstandig om de afstand kort te houden en de hond niet direct uit te putten. Om de hond te motiveren om te trekken, kan je eventueel een vriend of familielid vooruit laten lopen of fietsen.

In Nederland geven diverse hondenscholen canicross cursussen. Je kunt je ook aanmelden voor een loopgroep.

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

Ontdek andere hondensporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven