Canicross

Feitjes en weetjes

Video's over canicross

Wat is canicross?

Canicross is een hondensport waarbij baas en hond samen hardlopen. De hond is aangelijnd aan zijn baas en wordt aangespoord te trekken, zodat de baas een hogere snelheid haalt. De hond en baas zitten aan elkaar vast door middel van een heupgordel, tuigje en een elastische lijn van maximaal twee meter. Deze lijn spant aan zodra de hond trekt, waardoor de baas voortgetrokken wordt.

Wie deel wil nemen aan wedstrijden kan onder andere meedoen aan de korte afstand (van 2 km tot 3 km) en de lange afstand (van 5 km tot 8 km).

Waarom canicross?

Canicross is zowel voor de hond als voor de baas een actieve sport. Deze hondensport is ideaal voor baasjes en honden die graag sportief bezig zijn en graag naar buiten gaan.

Naast dat canicross een leuke fysieke sport is voor de hond, heeft ook de loper (het baasje) profijt van het hardlopen met de hond. De hond zorgt ervoor dat je sneller loopt dan op je eigen kracht en de loopprestaties worden hierdoor positief beïnvloed.

Voor welke honden is canicross geschikt?

Canicross is geschikt voor alle honden: groot, klein, ras of geen ras. Over het algemeen vinden alle honden het leuk om met de baas te rennen, alhoewel sommige honden natuurlijk gemotiveerder en sneller zijn dan anderen.

Voordat je aan de sport begint, is het van belang dat je controleert of je hond fit genoeg is. Zeker bij jonge honden is het belangrijk dat de hond al genoeg spieropbouw heeft. Informeer hiervoor bij de dierenarts.

Om mee te doen aan wedstrijden geldt voor honden vaak een minimale leeftijdseis van één jaar.

Beginnen met canicross, hoe pak je het aan?

Om aan canicross te beginnen heb je een heupgordel, tuig, elastische lijn en schoenen (voor de baas) met een goed profiel nodig. Voor beginners is het verstandig om de afstand kort te houden en de hond niet direct uit te putten. Om de hond te motiveren om te trekken, kan je eventueel een vriend of familielid vooruit laten lopen of fietsen.

In Nederland geven diverse hondenscholen canicross cursussen. Je kunt je ook aanmelden voor een loopgroep.

Beeld: Adobe Stock
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Feitjes en weetjes

Ontdek vergelijkbare hondensporten

Agility

Klik hier

Bikejoring

Klik hier

Flyball

Klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top