Nova Scotia duck tolling retriever

Gewicht

15 – 23 kilo

Hoogte

43 – 53 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

FCI Rasgroep 8

Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Gewicht

15 – 23 kilo

Schofthoogte

Hoogte

43 – 53 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

Hondensporten voor de Nova Scotia duck tolling retriever

Karakter Nova Scotia duck tolling retriever

De Nova Scotia duck tolling retriever, ook wel ‘toller’ genoemd, is een intelligente en speelse hond met een uitstekend uithoudingsvermogen. Tollers zijn vriendelijk en sociaal en hebben vaak een sterke band met hun gezin. Ook met kinderen kunnen ze goed overweg. Tegenover vreemden stellen ze zich vaak eerst terughoudend op. De toller is dan ook niet zo’n extreme allemansvriend als de andere retrieverrassen, zoals bijvoorbeeld de golden retriever. Een goede socialisatie is daarom extra belangrijk. De toller is meestal goed in de omgang met andere huisdieren.

"</p

De toller is een levendige hond die barst van de energie. Het is daarom zeker aan te raden om één of meerdere hondensporten met deze hond te beoefenen. Van nature is de toller een goede apporteur en een uitstekende zwemmer. Een hondensport als jachttraining past dan ook zeer goed bij deze viervoeter, maar ook hondensporten als agility, dogfrisbee, flyball en obedience zijn zeker geschikt voor dit ras. Het is ook belangrijk om de toller mentaal uit te dagen

Door zijn intelligentie is deze viervoeter makkelijk te trainen, al probeert hij je graag te slim af te zijn. Ook raakt hij snel verveeld en afgeleid, dus houd de trainingssessies kort en bondig. Apporteren is zijn lust en zijn leven. Ben je van plan een toller aan te schaffen? Bereid je dan maar alvast voor op urenlang ballen gooien. Soms kan hij zijn enthousiasme niet helemaal bedwingen en laat hij de welbekende ‘toller scream’ horen:

Veelgestelde vragen over de toller

Een toller wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud. Zoals bij elk hondenras kan de leeftijd variëren door bijvoorbeeld genetica, gezondheidszorg, voeding en levensstijl.

Een Nova Scotia duck tolling retriever puppy kost meestal tussen de 1000 en 1500 euro. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld of de pup een stamboom heeft en de reputatie van de fokker. Het is belangrijk om een toller puppy alleen te kopen bij erkende en betrouwbare fokkers die de gezondheid en het welzijn van hun honden vooropstellen. 

Geschiedenis

De lange naam van de Nova Scotia duck tolling retriever klinkt complex, maar is volstrekt logisch als je geschiedenis van de toller kent. Het ras is namelijk ontstaan in de Canadese provincie Nova Scotia, waar honden werden gebruikt om eenden en ganzen te lokken voor de jacht. 

De honden lokten eenden door langs de waterkant te spelen, rond te huppelen en rondjes te draaien met hun kwispelende staart. Dit wordt ook wel ‘tolling’ genoemd en is een jachttechniek die vossen veel toepassen. Zodra de nieuwsgierige eenden in het vizier van de jager kwamen, werden ze neergeschoten en mocht de toller de aangeschoten eenden, vaak uit het ijskoude water, apporteren.

Nova Scotia duck tolling retriever op een grasveld.

Overigens is de naam Nova Scotia duck tolling retriever pas in 1945 vastgelegd. Daarvoor stond het ras bekend als ‘little river duck dog’ en ‘Yarmouth toller’. De meeste mensen gebruiken inmiddels de ingekorte naam ‘toller’ voor dit hondenras.

Het is niet helemaal duidelijk hoe de toller precies is ontstaan. Waarschijnlijk is de hond het resultaat van kruisingen van verschillende retrievers, waaronder de flatcoated retriever, Ierse setter en golden retriever. Ook het kooikerhondje heeft mogelijk een rol gespeeld bij de ontwikkeling van dit ras.

Verzorging en gezondheid

De prachtige vacht van de toller vereist regelmatig onderhoud. Over het algemeen is het voldoende om de vacht ongeveer eens per week grondig te borstelen om losse haren en klitten te verwijderen. Tijdens de ruiperiode, die meestal twee keer per jaar plaatsvindt, verhaart de toller vrij veel en is het raadzaam om de vacht iets vaker te borstelen en te kammen. Naast het verzorgen van de vacht is het belangrijk om ook de oren, ogen en het gebit van de toller goed schoon te houden om ontstekingen te voorkomen.  

Nova Scotia duck tolling retriever puppy in de natuur.

De toller kan gevoelig zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen. Enkele van de veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras zijn progressieve retina atrofie, een degeneratieve oogaandoening die tot blindheid kan leiden, heupdysplasie, een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed gevormd zijn, en epilepsie, een neurologische aandoening die zich kan uiten in aanvallen. Vraag bij aanschaf van een toller pup bij de fokker naar de gezondheidscontroles van de ouderdieren.

Aanraders voor de Nova Scotia duck tolling retriever

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven