Flatcoated retriever

Gewicht

25 – 36 kilo

Hoogte

56 – 62 cm

Leeftijd

8 – 10 jaar

FCI Rasgroep 8

Retrievers, spaniels en waterhonden

Gewicht

25 – 36 kilo

Schofthoogte

Hoogte

56 – 62 cm

Leeftijd

8 – 10 jaar

Karakter

De flatcoated retriever, ook wel simpelweg flatcoat genoemd, is een actieve hond met een vriendelijk karakter. Het ras staat erom bekend een echte allemansvriend te zijn. Flatcoated retrievers kunnen over het algemeen goed met iedereen overweg, zowel met vreemden als met kinderen. Ze zijn graag onder de mensen en vinden het leuk om samen iets te ondernemen. Ze hebben een zachte bek en pakken voorwerpen en hondensnoepjes vaak erg netjes aan.

Flatcoated retriever ligt in het gras.

Met de flatcoated retriever haal je een onvermoeibare hond in huis. Zoeken, speuren en apporteren zijn de favoriete hobby’s van deze jachthond. Hij is bovendien gek op water. Om zijn energie kwijt te kunnen, is het aan te raden om een hondensport met ‘m te beoefenen.

De flatcoat houdt ervan om nieuwe dingen te leren en kan vaak goed aanvoelen wat de baas van hem verwacht. Een consequente opvoeding en duidelijk regels zijn voor de flatcoated retriever van belang om zijn eindeloze energie in goede banen te leiden. Met een harde aanpak bereik je bij dit ras niet veel. Het is beter om een positieve trainingsmethode toe te passen.

Flatcoated retriever schudt zichzelf uit.

Flatcoats worden pas laat volwassenen en zijn zelfs op latere leeftijd nog vrij actief. Toch kunnen ze, mits ze voldoende beweging en mentale stimulatie krijgen, redelijk kalm zijn in huis.

Geschiedenis

De flatcoated retriever is in de negentiende eeuw gefokt in Engeland om aangeschoten veerwild te apporteren. Jagers hadden een uitstekende apporteur nodig die urenlang kon werken in koude en regenachtige weersomstandigheden. Het was belangrijk dat de hond op momenten dat hij geen opdracht kreeg, en dus niet in beweging hoefde te komen, niet zou verkleumen. Bovendien was het van belang dat de hond sociaal was richting andere honden, want op jachtdagen werd er met meerdere honden gewerkt.

Om zo’n hond te creëren werd de zogenoemde St. John’s-hond, afkomstig uit het Canadese Newfoundland, gekruist met setters, spanielachtige honden en mogelijk ook de collie. Overigens heeft de St. John’s-hond ook een rol gespeeld in de ontwikkeling van andere hondenrassen, zoals de labrador retriever en de newfoundlander.

Flatcoated retriever loopt met dummy in zijn bek.

Het nieuwe ras was erg populair tot aan de Eerste Wereldoorlog, daarna nam de populariteit van de flatcoated retriever af. Dit was mede te danken aan de labrador retriever en golden retriever. Liefhebbers van de flatcoated retriever bleven echter trouw aan het ras, waardoor uitsterving is voorkomen.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de flatcoated retriever moet regelmatig geborsteld worden. Vooral de lange haren bij de hals, benen, buik en oren hebben veel aandacht nodig. Om de vacht echt goed te onderhouden, is het aan te raden de hond een aantal keer per jaar te laten trimmen. De vacht van de flatcoat stoot water en vuil af en is dus makkelijk schoon te houden.

Portret van flatcoated retriever puppy.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder patella luxatie (een losse knieschijf) en verschillende oogziektes. Bij dit ras komen helaas ook relatief vaak (kwaadaardige) tumoren voor, die in sommige gevallen leiden tot vroegtijdig overlijden. Bij aanschaf van een pup is het belangrijk om de fokker te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk zijn.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven