Mastiff

Gewicht

55 – 100 kilo

Hoogte

70 – 90 cm

Leeftijd

6 – 10 jaar

FCI Rasgroep 2

Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Gewicht

55 – 100 kilo

Schofthoogte

Hoogte

70 – 90 cm

Leeftijd

6 – 10 jaar

Karakter

De mastiff, ook wel Engelse mastiff genoemd, is een rustige hond met een zachtaardig karakter. Het ras is zeer loyaal en is graag in het bijzijn van zijn baas. Hij vindt het dan ook niet fijn om lang alleen thuis te zijn. De mastiff staat bekend als een ‘gentle giant’, omdat hij erg goed met kinderen overweg kan.

Met deze viervoeter haal je een echte waakhond in huis. Bij het zien van deze gigant zullen inbrekers direct vertrekken. Hij waakt echter alleen als dat nodig is. Als er niets te waken valt, dan tref je hem meestal liggend op de grond aan. Bij het waakse karakter hoort ook de terughoudendheid richting vreemden. De mastiff vindt het fijner om zelf een onbekend iemand te benaderen, dan dat een vreemd persoon op hem afstapt.

Baasje laat mastiff uit in park.

De mastiff is een zeer groot hondenras. Het is daarom belangrijk om veel tijd te steken in de socialisatie van een mastiff puppy. Het is van belang dat de hond zijn grootte en kracht leert kennen. Je wilt voorkomen dat een volgroeide mastiff aan de lijn trekt of enthousiast tegen iemand opspringt. Houd ook rekening met de hoge kosten waarmee je te maken krijgt als je een groot hondenras in huis neemt. Een mastiff eet veel, dierenartskosten zijn vaak hoger en hij past ook niet zomaar in de gemiddelde stadsauto.

Ook goed om te weten voordat je deze viervoeter in huis haalt: hij produceert behoorlijk veel kwijl.

Geschiedenis

De mastiff is een oud hondenras. Het is onduidelijk waar deze gigant oorspronkelijk vandaan komt. Men is het er wel over eens dat het ras, hoe we het vandaag de dag kennen, is ontwikkeld in Engeland.

Door de jaren heen heeft de mastiff verschillende taken gehad. Zo werden mastiffs ingezet tijdens oorlogen en moesten ze voor de entertainment van mensen vechten tegen wilde dieren. Later werd de voornaamste taak van het ras waken en de baas gezelschap houden.

Mastiff ligt op grasveld.

Tijdens de wereldoorlogen kreeg het ras het zwaar. Een mastiff at ongeveer evenveel als een soldaat en het was dus te kostbaar om de honden in leven te houden. In Engeland waren er na de Tweede Wereldoorlog nauwelijks meer mastiffs over. Amerikaanse fokkers zorgden ervoor dat er langzamerhand weer mastiffs in Engeland kwamen.

Verzorging en gezondheid

De korte vacht van de mastiff hoeft slechts af en toe geborsteld te worden om dode haren te verwijderen. Het is belangrijk om de huidplooien goed schoon te houden om huidproblemen te voorkomen. Houd ook de oren, ogen en het gebit goed schoon.

Mastiff met puppy in het park.

Bij het ras komen een aantal erfelijke aandoeningen voor, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en enkele oogaandoeningen. Het is belangrijk om bij aanschaf van een mastiff puppy aan de fokker te vragen op welke aandoeningen de ouderdieren zijn getetst. Net als andere grote hondenrassen is het ras gevoelig voor een maagtorsie.

Beeld: Depositphotos / Adobe Stock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven