Karakter
De Anatolische herdershond, officeel Kangal Cöban Köpegi genoemd, is een zelfverzekerde hond met een eigenzinnig karakter. Met de Anatolische herder haal je een echte waakhond in huis. Hij zal er alles aan doen om zijn gezin te beschermen. Het maakt voor deze viervoeter niet uit of er een bekende of vreemdeling voor de deur staat. Bezoek wordt alleen getolereerd als de baas goedkeuring heeft gegeven. Inbrekers maken dan ook geen schijn van kans. Vanwege zijn zeer beschermende gedrag kan je de Kangal ook beter niet los laten lopen.
Deze gigant is goed in de omgang met kinderen zolang hij niet als levend speelgoed wordt behandeld. Pas wel op met vriendjes en vriendinnetjes. Hij zal zijn ‘eigen’ kinderen altijd beschermen wanneer hij dat nodig acht. Bijvoorbeeld wanneer er ruw wordt gespeeld. Andere huisdieren zijn over het algemeen geen probleem.
De Anatolische herdershond is een groot en sterk hondenras. Het is daarom extra belangrijk om hem goed te socialiseren als pup. Anatolische herdershonden zijn vaak gereserveerd tegenover vreemden. Met een goede socialistie voorkom je dat deze gigant wantrouwend en té beschermend wordt. Oefen dagelijks ook een aantal gehoorzaamheidsoefeningen. Houd de training gevarieerd en kort, want de Anatolische herder trekt liever zijn eigen plan. De Kangal is verder een kalme hond. Hij rust vaak, maar houdt wel altijd een oogje in het zeil.
Geschiedenis
De Anatolische herdershond is een hondenras uit Turkije. Hoe het ras exact is ontstaan is niet bekend. Vermoedelijk is de Kangal eeuwen geleden door nomaden meegenomen uit Centraal-Azië. In Turkije werd het ras voornamelijk gehouden op de Centraal Anatolische hoogvlakte. De voornaamste taak van de Kangal was het bewaken en beschermen van kudden schapen en geiten tegen wolven en beren. De honden leefden het hele jaar buiten. Ook in de hete zomers en ijskoude winters.
Inmiddels kan je de Anatolische herder ook aantreffen in andere delen van de wereld. Het waken is hij nog altijd niet verleerd. Hij wordt dan ook nog steeds vaak ingezet als kuddeverdediger. Al zijn er ook mensen die de Kangal als huishond houden.
Verzorging en gezondheid
Het is voldoende om de vacht af en toe te borstelen om dode haren te verwijderen. Tijdens de ruiperiode, twee keer per jaar, verhaart de Kangal veel. In deze periode moet er vaker geborsteld worden. Houd de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.
Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder elleboog- en heupdsyplasie. Vraag bij aanschaf van een pup altijd aan de fokker op welke aandoeningen de ouderdieren zijn getest.