Hovawart

Gewicht

58 – 70 cm

Hoogte

25 – 40 cm

Leeftijd

10 – 14 jaar

FCI Rasgroep 2

Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Gewicht

58 – 70 cm

Schofthoogte

Hoogte

25 – 40 cm

Leeftijd

10 – 14 jaar

Karakter

De hovawart is een zelfverzekerde hond met een goedaardig karakter. Het ras heeft qua uiterlijk veel weg van de golden retriever en flatcoated retriever, maar is qua karakter niet te vergelijken met deze hondenrassen. De hovawart houdt continu alles in de gaten en zal zijn erf en familie altijd beschermen en verdedigen wanneer dit nodig is. Hij is afwachtend en wantrouwend naar vreemden. Een goede socialisatie is voor hovawarts erg belangrijk.

Blonde Hovawart in het park.

De hovawart ontwikkelt vaak een hechte band met zijn baas(jes) en is erg aanhankelijk. Deze viervoeter kan in een huishouden met kinderen gehouden worden, maar het is wel belangrijk dat de kinderen hem niet als levend speelgoed behandelen. Hovawarts zijn actieve en speelse honden die pas laat volwassen worden (+/- 3 jaar). Het is belangrijk om ze voldoende fysiek en mentaal uit te dagen.

De hovawart is intelligent en wil graag voor je werken, maar kan ook behoorlijk koppig zijn. Het is belangrijk om (gehoorzaamheids)oefeningen kort en divers te houden anders verlies je zijn aandacht. Met een consequente, maar positieve opvoeding kom je bij de hovawart een heel eind. Over het algemeen is dit ras geen aanrader voor mensen die nog geen tot weinig ervaring hebben met honden.

Geschiedenis

De hovawart is een erfhond afkomstig uit Duitsland. In middeleeuwse literatuur wordt de hovawart (‘de verdediger van huis en hof’) meerdere keren genoemd, maar na de middeleeuwse periode lijkt de hovawart te zijn verdwenen. Dit heeft waarschijnlijk deels te maken met de komst van andere hondenrassen die goed kunnen waken. In de twintstige eeuw deed een groep enthousiaste fokkers een poging om het ras te reconstrueren. Een van deze fokkers was zoöloog Kurt Friedrich Köning. Hij heeft een belangrijke rol in de ontwikkeling van de nieuwe hovart.

Hovawart in het bos.

De fokkers zochten in afgelegen gebieden naar middelgrote tot grote erfhonden met eigenschappen van de hovawart. Deze honden werden vervolgens met verschillende bestaande hondenrassen gekruist, waaronder newfoundlanders, leonbergers, Duitse herders, kuvaszs, Berner sennenhonden en een Afrikaanse wilde hond. Alle moeite werd beloond toen de ‘nieuwe’ hovawart in 1937 officieel als ras werd erkend. Een kleine twintig jaar later kwam het ras voor het eerst naar Nederland.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de hovawart moet ongeveer één keer per week geborsteld worden om dode haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Verder is het belangrijk om de oren, ogen en het gebit goed schoon te houden.

Hovawart puppy rent door agility tunnel.

Bij het ras komen een aantal erfelijke aandoeningen voor, waaronder heupdysplasie, osteochondritis (aandoening aan het kraakbeen) en enkele oogaandoeningen. Vraag bij aanschaf van een hovawart puppy altijd aan de fokker op welke erfelijke aandoeningen de ouderdieren zijn getest.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven