Bordeauxdog

Gewicht

50 – 65 kilo

Hoogte

58 – 68 cm

Leeftijd

5 – 8 jaar

FCI Rasgroep 2

Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Gewicht

50 – 65 kilo

Schofthoogte

Hoogte

58 – 68 cm

Leeftijd

5 – 8 jaar

Karakter

De bordeauxdog of dogue de Bordeaux is een rustige hond met een zachtaardig karakter. Het ras staat erom bekend erg aanhankelijk te zijn en is graag bij zijn baas in de buurt. De bordeauxdog is ook erg trouw aan zijn baas en diens gezin en voelt sterk de behoefte om hen te beschermen.

Door het stoere uiterlijk van deze gigant doen onbekenden op straat soms een stapje achteruit. Echter hoeven vreemden niet bang te zijn voor de bordeauxdog. Hij is zachtmoedig en kalm en toont over het algemeen weinig interesse in vreemden. Deze grote viervoeter is zelfverzekerd en niet snel onder de indruk. Met kinderen kan de bordeauxdog goed overweg. Als de kinderen ruig spelen is het wel belangrijk om aan de hond duidelijk te maken dat het om spel gaat en bescherming niet nodig is.

Twee Bordeauxdogs spelen samen in het bos.

Het trainen van een bordeauxdog vraagt om een flinke dosis geduld. Hij is niet de snelste leerling en kan behoorlijk koppig zijn. Met doorzettingsvermogen en enthousiasme kom je gelukkig toch nog een heel eind. Vanwege zijn grootte en kracht is het belangrijk om de bordeauxdog van jongs af aan goed te socialiseren.

Binnenshuis is de bordeauxdog een rustige hond. Hij lijkt veel te slapen, maar houdt ondertussen iedereen goed in de gaten. De bordeauxdog heeft geen extreem hoog energielevel, maar vindt het heerlijk om samen met zijn baas een blokje om te gaan.

Geschiedenis

De geschiedenis van de bordeauxdog gaat ver terug en niemand weet hoe het ras precies is ontstaan. Wel is duidelijk dat de Romeinen hun honden, grote molossers, meenamen naar Frankrijk en deze honden een grote rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van veel dogachtigen. De bordeauxdog ontwikkelde zich voornamelijk in de regio rondom Bordeaux. Dit verklaart ook direct de naam van het ras.

Molossers werden onder andere ingezet als legerhonden tijdens oorlogen. Ze moesten bijvoorbeeld de paarden van de tegenstanders naar de keel grijpen. Met de komst van modernere wapens waren er steeds minder legerhonden nodig. De honden werden daarom ingezet voor het vermaak van mensen en moesten vechten tegen grote dieren als beren en stieren.

Bordeauxdog rent over zand.

Gelukkig wist de bordeauxdog door de jaren heen andere taken te bemachtigen. Zo werd hij veel ingezet als waakhond, maar kreeg ook taken als het voorttrekken van zware karen en jagen op wilde zwijnen. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog had het ras het zwaar. De bordeauxdog stierf zelfs bijna uit. Liefhebbers van het ras wisten dit echter te voorkomen. De bordeauxdog wordt vandaag de dag voornamelijk als relaxte huishond gehouden. Al zal geen inbreker een voet binnen durven zetten in een woning waar deze grote viervoeter waakt.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de bordeauxdog is makkelijk te onderhouden. Het is voldoende om de vacht af en toe kort te borstelen om dode haren te verwijderen. Het is echter wel verstandig om dagelijks de huidplooien van de hond goed schoon te maken. Houd verder de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Bordeauxdog puppy in het gras.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder heupdysplasie en elleboogdysplasie. Ook is het ras, net als andere grote honderassen, extra gevoelig voor maagtorise. Ben je van plan om een bordeauxdog puppy aan te schaffen? Vraag dan aan de fokker of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven