Engelse bulldog

Gewicht

18 – 25 kilo

Hoogte

31 cm – 40 cm

Leeftijd

8 – 10 jaar

FCI Rasgroep 2

Pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden

Gewicht

18 – 25 kilo

Schofthoogte

Hoogte

31 cm – 40 cm

Leeftijd

8 – 10 jaar

Karakter

De Engelse bulldog is een rustige hond met een zachtaardig karakter. Het ras staat erom bekend zeer gehecht te zijn aan zijn baas en wil graag overal bij zijn. De bulldog is erg geduldig en goed in de omgang met kinderen. Het is dan ook een uitstekende gezinshond. Het is wel belangrijk om (jonge) kinderen altijd onder toezicht met de hond te laten spelen. Engelse bulldogs zijn namelijk behoorlijk groot en zwaar en kunnen hun eigen kracht soms onderschatten.

In de omgang met andere honden is elke Engelse bulldog verschillend. De meeste Engelse bulldogs kunnen goed overweg met andere honden, maar er zijn ook bulldogs waarbij dit niet het geval is. Het is daarom belangrijk om de hond vanaf jongs af aan goed te socialiseren. Het imposante uiterlijk en de knorrende geluiden die de Engelse bulldog maakt, schrikt sommige honden soms af. Houd de lichaamstaal van alle honden goed in de gaten bij een ontmoeting.

Engelse bulldog rent over gras.

Met de Engelse bulldog haal je een koppige hond in huis. Nieuwe dingen leren doet hij op zijn eigen tempo. Als baasje heb je soms dus een flinke dosis geduld nodig. Het is belangrijk om de Engelse bulldog consequent op te voeden maar gebruik wel een positieve trainingsmethode. De bulldog is namelijk een erg gevoelige hond, die slecht tegen een harde aanpak kan

De Engelse bulldog is een vrije kalme hond. Hij vindt het leuk om wandelingen maken, maar kan door zijn conditie niet urenlang op stap. Zolang hij vertroeteld wordt op de schoot van een van zijn baasjes is het de gelukkigste hond ter wereld. Overigens is genoeg beweging voor de gezondheid van het ras wel erg belangrijk.

Geschiedenis

De Engelse Bulldog stamt af van grote zware gevechtshonden die al in de middeleeuwen werden ingezet voor gevechten met stieren. Dit was deels ter vermaak van mensen, maar men geloofde ook dat het vlees van de stier na een gevecht lekkerder zou smaken. Deze gevechten werden ook wel ‘bull-baiting’ genoemd en waren vooral populair in Engeland.

De Engelse bulldog was door zijn stevige bouw erg goed in bull-baiting. Met een ondervoorbeet en een terugliggende korte neus kon de hond ademen terwijl hij zich vastbeet in de neus van een stier. Dit kon de hond door zijn uitstekende uithoudingsvermogen zolang volhouden als nodig was.

Engelse bulldog rent over gras.

Later werd de bulldog ook ingezet voor gevechten tussen honden onderling, maar de toeschouwers vonden de stille vechtmethode van het ras niet spectaculair genoeg. Men is de bulldog daarom gaan kruisen met terriers. Hieruit zijn meerdere hondenrassen voortgekomen, zoals bijvoorbeeld de bull terrier en de Staffordshire bull terrier.

In 1835 werden de stier-, beer- en hondengevechten in Engeland verboden. Aangezien er hierdoor minder interesse kwam in vechthonden besloten fokkers honden met een vriendelijk karakter te creëren. Zo is de Engelse bulldog langzaam maar zeker veranderd in een gezelschapshond.

Het ras bleek het ook goed te doen op hondententoonstellingen. Fokkers gingen zich daarom meer richten op het uiterlijk van de hond met een nog bredere borst en kortere snuit als gevolg. Inmiddels heeft de Engelse bulldog daardoor helaas behoorlijk wat (aangeboren) gezondheidsproblemen. Rasverenigingen zetten zich er inmiddels voor in om van de Engelse bulldog weer een gezond(er) ras te maken.

Verzorging en gezondheid

De korte gladde vacht van de Engelse bulldog heeft weinig verzorging nodig. In de ruiperiode doe je er wel goed aan om de vacht een paar keer per week even kort te borstelen met een rubberen borstel om de losse haren te verwijderen.

De bulldog heeft veel huidplooien die dagelijks schoongemaakt moeten worden. Vooral op warme dagen is dit van belang anders kunnen de plooien gaan smetten. Houd ook de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Engelse bulldog puppy's spelen in gras.

Helaas kent het ras nogal wat gezondheidsproblemen. Een veel voorkomende aandoening is BOAS (Brachycephalic Airway Obstructive Syndrome). Dit is de naam voor een complex van problemen van de luchtwegen die ontstaan door de abnormale bouw van honden met een korte snuit. Engelse bulldogs kunnen hierdoor onder andere moeilijker hijgen. Hijgen is voor honden de belangrijkste methode om hun lichaamstemperatuur te regelen. Door het moeilijk kunnen hijgen is de bulldog erg gevoelig voor warme omstandigheden.

Ook entropion, prolaps van de glandula membrana nictitans, pododermatitis en dystocia zijn aandoeningen die bij het ras voorkomen. En dan is het lijstje nog niet eens compleet. Bovendien kunnen Engelse bulldogs zich door hun afwijkende lichaamsvorm vaak niet zelfstandig voortplanten.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven