Staffordshire bull terrier

Gewicht

11 – 17 kilo

Hoogte

36 – 41 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

FCI Rasgroep 3

Terriers

Gewicht

11 – 17 kilo

Schofthoogte

Hoogte

36 – 41 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

Hondensporten voor de Staffordshire bull terrier

Karakter

Hoewel zijn stoere uiterlijk anders doet vermoeden is de Staffordshire bull terrier een echte allemansvriend. Deze viervoeter heeft een vriendelijk karakter en is erg aanhankelijk. Het ras staat erom bekend zeer goed met kinderen te kunnen opschieten, maar het is wel aan te raden om de hond nooit alleen te laten met kinderen. Hij kan vaak minder goed overweg met andere honden. Door zijn sterke prooidrift kan deze krachtige hond een gevaar vormen voor katten, tenzij hij met hen is grootgebracht.

Portret van Staffordshire bull terrier

De Staffordshire bull terrier is een moedige en vastberaden hond. Het is een zeer sterke hond, die soms de neiging heeft om aan de lijn te trekken. Het is belangrijk om het netjes aan de lijn lopen goed te trainen. Sowieso is het belangrijk om staffords goed op te voeden en te socialiseren om ongewenst gedrag, zoals het slopen van meubels, te voorkomen.

Staffords stralen energie en enthousiasme uit en hebben veel beweging nodig. Het is bovendien een zeer intelligent ras, dus het is ook belangrijk om deze hond genoeg mentale stimulatie te bieden.

Geschiedenis

De Staffordshire bull terrier is ontstaan uit kruisingen tussen de bulldog en terriers. Het ras werd vroeger in Engeland ingezet om tegen zowel stieren als beren te vechten. Met de kracht van de bulldog en snelheid en felheid van de terrier werd de Staffordshire bull terrier een populaire gevechtshond. In 1835 werden stier en beer gevechten door de Engelse overheid verboden.

Close-up van een Staffordshire bull terrier die zijn tong uitsteekt

Het ras ontwikkelde zich langzaam maar zeker van vechthond tot huishond. In 1935, een eeuw na het vechtverbod, werd de Staffordshire bull terrier als ras erkend door de Engelse Kennel Club. De eerste stafford werd in de jaren zestig geïmporteerd in Nederland.

Verzorging en gezondheid

De zachte, gladde vacht van deze hond heeft weinig verzorging nodig. Wekelijks de vacht kammen met een zachte borstel is voldoende. Houd de ogen en oren goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Staffordshire bullterrier puppy in het park.

De Staffordshire bull terrier is een relatief gezond ras. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een puppy de fokker te vragen naar de L-2-Hydroxyglutaarzuur (L-2-HGA) documentatie. L-2-HGA is een ernstige stofwisselingsziekte die voorkomt bij dit ras. Met een speciale DNA-test kunnen fokkers weten welke honden drager zijn van deze aandoening.

Beeld: Pixabay / Adobe Stock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven