Jack russell terrier

Gewicht

6 – 8 kilo

Hoogte

25 – 38 cm

Leeftijd

13 – 16 jaar

FCI Rasgroep 3

Terriers

Gewicht

6 – 8 kilo

Schofthoogte

Hoogte

25 – 38 cm

Leeftijd

13 – 16 jaar

Karakter

De jack russell terrier, ook wel jack russell genoemd, is een actief en intelligent hondenras met een onverschrokken karakter. Het is een felle en moedige hond, die niet bang is om grotere en sterkere honden uit te dagen. De jack russell is tevens erg waaks en zal van zich laten horen als hij onraad meent te bespeuren.

Jack russel terrier doet aan agility.

Ondanks zijn zelfstandigheid en eigenwijze karakter is de jack russell een gezellige en trouwe hond. Hij is erg gehecht aan zijn gezin en kan ook goed met kinderen opschieten. Eén van zijn favoriete hobby’s is graven. Door zijn jachtinstinct rent hij ook graag ergens achteraan. Kleine huisdieren kunnen daarom beter ver van de jack russell vandaan gehouden worden.

De jack russell is een zeer actieve hond die zowel fysiek als mentaal bezig gehouden moet worden. Het is aan te raden om een hondensport, zoals dogdance, flyball of obedience, met hem te beoefenen.

Geschiedenis

De jack russell terrier komt oorspronkelijk uit Engeland. Zijn naam en ontstaan heeft hij te danken aan dominee en jager John Russell. Russell fokte in de negentiende eeuw kleine jachthonden die met moed en doorzettingsvermogen een vos uit zijn hol konden jagen. Hij creëerde een nieuw ras door de bestaande fox terrier te fokken met andere terriers.

Jack russel terrier op grasveld.

Russell wilde zijn creatie puur inzetten voor de jacht en liet het ras daarom niet deelnemen aan hondenshows. Waar andere terriers, die wel meededen aan de showring, steeds een verfijnder uiterlijk kregen, bleef het ietwat ruige uiterlijk van Russell’s terrier behouden. Er wordt aangenomen dat Russell’s terrier na John Russell’s dood gekruist is met de bull terrier. Hieruit ontstond een kortbenige variant van Russell’s terrier, die vandaag de dag de jack russell terrier wordt genoemd.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de jack russell terrier heeft niet veel verzorging nodig. Af en toe borstelen is voor de gladharige variant voldoende. Jack russells met een ruwharige vacht moeten een paar keer per jaar geplukt worden.

Jack russel terrier pup.

De jack russell terrier is over het algemeen een gezonde hond. Patella luxatie (losse knieschijven) is een aandoening die bij de jack russell terrier relatief veel voorkomt. Bij aanschaf van een pup is het daarom belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van deze aandoening.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven