West Highland white terrier

Gewicht

6 – 10 kilo

Hoogte

23 – 30 cm

Leeftijd

13 – 15 jaar

FCI Rasgroep 3

Terriers

Gewicht

6 – 10 kilo

Schofthoogte

Hoogte

23 – 30 cm

Leeftijd

13 – 15 jaar

Hondensporten voor de West Highland white terrier

Karakter

De West Highland white terrier, ook wel simpelweg Westie genoemd, is een vrolijke hond met een pittig karakter. Door zijn kleine formaat en aandoenlijke uiterlijk lijkt de Westie op een rustige schoothond, maar vergis je niet. De West Highland white terrier doet zich groter voor dan hij is. Hij is onverschrokken, zelfstandig en behoorlijk eigenwijs.

De Westie is erg levendig en speels. Hij is een echte clown die iedereen aan het lachen maakt. Ben je verdrietig? Dan zal deze viervoeter er alles aan doen om je weer vrolijk te maken. De West Highland white terrier is een allemansvriend en is zeer aanhankelijk. Hij vindt het heerlijk om te spelen met kinderen. Ook met honden kan hij vaak prima overweg. Pas wel op met andere huisdieren. Hoewel vele Westies goed bevriend zijn met de kat des huizes blijven het felle jagers. Houd dus altijd een oogje in het zeil.

West Highland white terrier in het park.

De West Highland white terrier heeft baat bij een consequente opvoeding. Zonder duidelijke structuur en leiding ontwikkelt hij zich tot een blaffend ongeleid projectiel. Westies zijn vrij loyaal, maar door hun zelfstandige karakter kan het trainen best een uitdaging zijn. Met een flinke dosis geduld en doorzettingsvermogen kom je gelukkig een heel eind.

Het is ook belangrijk om deze actieve viervoeter de nodige fysieke en mentale uitdaging te bieden. De Westie vindt het heerlijk om lange wandelingen te maken in het bos of op het strand. Ook zijn Westies zeer geschikt voor het beoefenen van hondensporten, zoals agility en flyball. Binnenshuis kan je mentale spellen spelen, zoals leuke zoek- en speuroefeningen.

Met een Westie haal je een echte graver in huis. Hij is in staat om grote gaten te graven en zo uit de tuin te ontsnappen. Als je veel waarde hecht aan je gazon is het belangrijk om het graven van jongs af aan af te leren. Een andere optie is om een speciaal graafgedeelte in de tuin te creëren.

Geschiedenis

De West Highland white terrier komt oospronkelijk uit Schotland. De Westie is in de negentiende eeuw ontstaan uit verschillende soorten terriers die in de regio voorkwamen, waaronder de Cairn terrier en Schotse terrier. Bij deze terriers werd er af en toe een witte pup geboren. Witte honden werden gezien als zwak, waren ongewenst en werden daarom vaak afgemaakt. De Schotse kolonel Edward Donald Malcolm dacht hier anders over. Hij gaf juist de voorkeur aan witte jachthonden. Hij had eerder namelijk een roodbruine terrier aangezien voor een vos en de hond per ongeluk doodgeschoten. Witte terriers moesten dit soort ongelukken voorkomen.

West Highland white terrier rust uit op grasveld.

Zodoende ontstond de witte ‘Poltalloch terrier’. Zijn voornaamste taak was het jagen op en het verdelgen van kleinwild, zoals knaagdieren, vossen en dassen. Dit deed hij door holen in te rennen. Iets waar veel moed en zelfstandigheid voor nodig was. Het ras werd door de jaren heen verder ontwikkeld en kreeg uiteindelijk de naam West Highland white terrier. In 1907 werd de Westie voor het eerst officieel erkend in Engeland. Nu, ruim honderd jaar later, is de West Highland white terrier een van de populairste terriers.

Verzorging en gezondheid

De ruwharige vacht van de West Highland white terrier heeft relatief veel verzorging nodig. Het is verstandig om de dubbele vacht meerdere keren per week te borstelen en te kammen. De Westie moet minstens vier keer per jaar worden geplukt om dode haren te verwijderen. Dit kan je het best overlaten aan een hondentrimmer. Het is belangrijk om de vacht zo min mogelijk te wassen. De vuilafstotende werking van de de vacht neemt hierdoor namelijk af. Je kunt het vuil beter rustig uit de vacht borstelen.

West highland white terrier puppy rent door het gras.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder patella luxatie (een losse knieschijf), Cranomandibulaire Osteopathie (ziekte van het kaakbot), en verschillende oogaandoeningen. Ben je van plan een West Highland white terrier puppy in huis te nemen? Vraag dan altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Pixabay / Adobe Stock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven